csütörtök, december 03, 2009

"Egypercesek" 39.

Az alábbi Egypercesen először a ROM (Royal Ontario Museum) bejárata látható, majd mellette a Royal Conservatory of Music impozáns épülete. Végül a másik oldalon a Reményi House of Music kirakatába kukkanthattok be. Többek között Bartók szobra is ott áll. Persze nem kell bemutatnom Reményi Miklóst, a híres hegedűkészítőt, aki első üzletét Budapesten nyitotta meg 1890-ben. A jól menő és egész Európában elismert szakember üzletéhez idővel fiai (László és Zoltán) is csatlakoztak, amit azonban 1951-ben a kommunista rezsim elkobzott. A fiatalabb Reményi fiú, Zoltán 1959-ben emmigrált Kanadába, ahol újraalapította a családi businesst. Az üzlet egy apró kis helységből nőtte ki magát, ma pedig a három emeletes Reményi House of Music újra virágzik és zeneszakértők/kedvelők/művészek a világ minden tájáról látogatják a boltot és vásárolják itt a nagyszerű minőségű hangszereket. Napjainkban a Reményi család harmadik generációja működteti a családi vállalkozást.


In front of ROM from Livia on Vimeo.

1 megjegyzés:

Martalóc írta...

Megjegyzések: :)

Hát igen, látom ott is építenek üveg izéket a régi épületek mellé - nincs átmenet. Az utcai elektromos kapcsolószekrények ott is rondák.
A hangszerkereskedő családot bizony nekem be kellett mutatnod, mert zeneileg amúgy is átlag alatti a műveltségem. A hangszerkereskedők, készítők témaköre még nem foglalkoztatott...