csütörtök, december 10, 2009

Torontó mások szemével 20. + Megérkezett a tél


Sunrise after first snow of winter by KJ Roger, Kingston ON Dec. 08.

Akárki akármit mond, igazán nem panaszkodhattunk eddig az időjárásra errefelé - pedig azt úúgy szeretjük ám. :) Torontóban pl. 1937 óta nem volt olyan november, hogy ne esett volna le az első hó. Hát most volt. Szép, napsütéses, hosszú őszünk volt, itt-ott esővel, de azt el lehetett viselni.
Most azonban a hét elején megjött a tél, és gyorsan meg is mutatta mindenféle arcát, nehogy így december derekán is azt mondjuk, nem tapasztaltuk még. Így hát jelenleg is éppen -13 fok van, kegyetlen erős szél, és persze hó.
A lakásban sincs valami meleg, így beindultak a plusz hősugárzók és legjobban téli pizsamában, rajta pedig téli, jóóó meleg köntösben érzem jól magam. (A tulaj valamiért azt gondolja, kevésbé fűteni jobban megéri neki, pedig mindenki fűt még pluszban, így a végén ő jár rosszabbul. Ahelyett, hogy akár csak fél fokkal is melegebbet adna... Hát ők tudják, nekünk így is-úgy is jó, hiszen csinálunk meleget, fizetni pedig ugyanannyit kell szerencsére.)
A fenti kép vasárnap készült a közeli Kingston városában, ami kicsit keletebbre van Torontótól, még szintén az Ontarió-tó partján. Én a télnek ezt a szebbik arcát szeretném látni minél többet. :) De mivel a sorozat  - "Torontó mások szemével" - egyértelműen torontói, így álljon itt több ezer fénykép (still photos), amit a Torontoist egyik munkatársa, Christopher Drost készített dec. 9.-én éjszaka 1/2 1 és 4 illetve délelőtt 6:45 és 11 között az első hóesés kezdetéről. 


Toronto Pre-Winter Storm Timelapse, at Annette and Runnymede Streets from Torontoist on Vimeo.

5 megjegyzés:

Manka írta...

:) Épp most estem haza a hóesésből, úgyhogy egy pohár teával ücsörgök itt.
Most megint eszembe juttattad, amit meséltem, hogy itt az ellenkezője a "gond", agyonfűtik a lakásokat, de azt hiszem, vmilyen helyi szabályozásra vezethető ez vissza.

Martalóc írta...

Tombol a fagyos fergeteg,
Hó fedi már a nyergeket,
A sátrak teteje meghajol,
Az ormok között a tél dalol.

(Pozsegovác Kleopátra, 1894)

Livia írta...

Itt is többeket hallok panaszkodni a nagy melegre... nálunk ez szerintem tulajdonos kérdése.
Annak ellenére, hogy állandóan be vagyok öltözve itthon, azt hiszem még mindig inkább ezt választom, mint a nagy meleget... abban nem tudnék jól aludni... de ez meg valszeg személy kérdése. :)
Remélem jól teltek az utóbbi napjaid!

Martalóc, ez a vers egyszerűen gyönyörű!! Köszönöm, hogy megosztottad! Van több versszaka is vagy csak ez az egy?

Martalóc írta...

Hát, izé, nem is tudom.

Livia írta...

Akárhonnan is származik a vers, szerintem nagyon szép! :)
Szép hétvégét!
L.