szerda, december 30, 2009

2009 lezárásaNem tudom, hogy az évek teszik (úgy néz ki, én is öregszem :), vagy az állandó változás az életben, de minden évben egyre mélyebben és tudatosabban gondolok vissza az éppen lezárandó évre. Talán az is szerepet játszhat a dologban, hogy egyre több helyen olvasom mások gondolatait erről, amik engem is arra ösztönöznek, hogy végiggondoljam, mi történt igazán Velem. Nem is elsősorban csak az események érdekesek, sokkal inkább, hogy mit tanultam belőlük - ha valamit egyáltalán. Hiszen a tanulságok is legalább olyan fontosak, mint maguk az események (néha tán még fontosabbak), mégis hajlamosak vagyunk leragadni a tényeknél és "gondolkodás nélkül" menni tovább.
Így igyekszem egyre jobban odafigyelni, hogy időről időre megfogalmazzam magamnak a számomra fontos, levonandó következtetéseket, tanulságokat... Ezt a fajta tudatosságot egyre jobban igénylem is. Az évek is sokkal gyorsabban pörögnek, mint tinédzserként, vagy a 20-as években, így talán a jelentősége is nagyobb ezeknek a számvetéseknek. De lehet, hogy egyszerűen csak jobban képes vagyok megfogalmazni magamnak a saját érzéseimet, mint korábban... 
Andrea év végi három kérdése pl. mélyen elgondolkodtatott, aki íróként és life couch-ként Berkeley, Californiában él.

  1. Mit tartasz fontosnak elismerni/kimondani/nyugtázni a 2009-es évvel kapcsolatban? (Mit hoztál létre/alkottál ezévben? Milyen nehézségekkel néztél szembe bátorsággal és erővel? Milyen ígéreteket tettél magadnak, amit meg is tartottál? Milyen bátor döntéseket hoztál? Mire vagy büszke?)
  2. Mik voltak a 2009-es év nehézségei, fájdalmai? (Mi volt az évben kiábrándító? Mi volt félelmetes? Mi volt nagyon nehéz? Miért tudsz megbocsátani magadnak?
  3. Mi mást tartasz még fontosnak elmondani erről az évről, mielőtt lezárod?
Ha végiggondoltuk és megválaszoltuk ezeket a kérdéseket, akár hangosan is kimondhatjuk, hogy lezárjuk a 2009-es évet. Végül egy mondatban fogalmazzuk meg, miről szólt számunkra a 2009-es év...
Nagyon érdekes beleolvasni mások válaszaiba/gondolataiba. Úgy tűnik, a legtöbbeknek ez az év a küzdelmekről, nehézségekről, veszteségekről, kitartásról, bátorságról, az elengedésről szólt... Nekem sem volt egyszerű lelkileg ez az év, és bízom benne, hogy 2010 meghozza majd a sok munka és kitartás gyümölcsét. Számomra a 2009-es év a megszokott elengedéséről, a változásról, az ismeretlennel való szembenézésről és az állandó tanulásról szólt. Nagyon gyakran szembesültem azokkal a kérdésekkel, hogy mit is akarok igazán, mi tesz boldoggá, merre tartok... Bízom benne, hogy a jövő évben sok minden letisztul és megtalálom a választ pár kérdésemre. :)

Neked miről szólt a 2009-es év?

6 megjegyzés:

Euthymia írta...

Szia, már napok, hetek óta próbálok erről összefoglaltót írni, mármint a 2009-es évről és egyszerűen nem tudom leírni. Pedig annyi minden (jó és kevésbbé jó) történt velünk, de valahogy nem tudom megfogalmazni még a kérdések elolvasása,értelmezése után sem.
Kívánunk nektek egy szép új érkező évet, sok sikerrel, egészséggel, vidámsággal! t&t

Tinkmara írta...

Én is úgy járok, mint Euthymia, próbálok lecsüccsenni és leírni. A fejemben itt vannak a gondolatok, csak az idő nem enged. Hálásan köszönöm a kérdéseket, nagyon jók és biztosan meglátogatom Andrea blogját.
Kívánok neked bátorságot, sok erőt a jövő évre és örülök, hogy rátaláltam a blogodra.

Manka írta...

Csatlakoznék az előttem szólókhoz: már két írás-kezdeményt töröltem ki, amiben megpróbáltam összefoglalni 2009-et.
Először azt akartam írni, "semmi sem történt", de legalábbis nem úgy, ahogy szerettem volna, de ha belegondolok, nem rossz dolgok történtek velünk (többnyire), szóval hálás lehetnék... Nagy terveim voltak, amik halasztásra kerültek, de ez nem bukás, és még van időnk. :)

Most nem kiabálom el, nem kopogom le, csak úgy halkan kívánom, hogy 2010-ben teljesüljenek a kívánságaitok! Megdolgoztatok érte.

Christine írta...

En is mar vagy ket napja elkezdtem irni az eves osszefoglalrol egy bejegyzestt. De az igazat megvallva elegge lapos lesz.
Kivanok nektek nagyon Boldog Uj Evet!

Globetrotter írta...

Hogy telt a Szilveszteretek Livia? Nagyon sok oromet esetleg 'varatlan utazast' nektek erre az evre (is)!!! puszi

Ildiko írta...

Hey, öregszel...nem, ezt nem hiszem, ez csak a bölcsesség, és az hogy több időd van gondolkodni.....de persze nem rossz az év végén számotvetni egy kicsit, but not so seriosly. Love! Ildi