hétfő, november 30, 2009

Kanada természeti csodái 7.


New Brunswick-nak három olyan "természeti csodája" is van, ami a Fundy-öböl fantasztikusan magasra törő hullámaihoz kapcsolódik:

1. A Reversing Falls - St. John városánál, ahol dagály idején a víz éppen ellentétes irányban árad a St. John folyó vizével. Az igen látványos jelenség a 'hullámok harca' néven ismert. Amikor a hullámok emelkedni kezdenek, lelassul a folyó normális folyama, míg végül teljesen megáll. Ezt rövid periódust nevezik "slack tide"-nak (gyenge hullám). Ebben az időben tudnak csak hajók átnavigálni a vízesésen. Röviddel ezután a hullámok újra erősödni kezdenek, magasabbak lesznek a folyó szintjénél, majd a folyó lassan elkezd ellenkező irányba áramlani. A hullámok emelkedésével egyidőben kezd formálódni a zúgó, ami dagálykor éri el legmagasabb fokát. Ekkor a hullámok majd' 14.5 feet-tel (4.5 m) magasabbak a folyó szintjénél. Ez a folyamat oda-vissza minden 12 és fél órában megtörténik. Érdekes, nem? :)

2. Az árapály és a víz "felfelé" folyása vagy a kavargó hullámok útja számos folyót arra ösztönöz, hogy a Fundy-öböl felé vegye útját. A legismertebb a Petitcodiac-folyó. Színe miatt gyakran 'csokoládé folyónak' is hívják.

3. "Virágcserép Sziklák" Hopewell Cape-nél. Dagály idején az ember nyugodtan sétálgathat az üledékes szikla oszlopai körül a Shepody-öbölben, a Petitcodiac folyó szájánál. Apálykor a sziklák háromnegyede víz alá kerül, mely az extrám hullámok drámai bizonyítéka. A sziklák egy nemzeti park által védettek, a helyszín pedig apály idején fontos táplálkozóhely a partmenti vándormadarak számára. 

4 megjegyzés:

Martalóc írta...

Fel kellene mászni az egyik sziklaoszlopra, mondjuk arra, amelyiken a fenyők vannak. És ott végignézni a dagály jövetelét, majd a víz visszahúzódását.

Szeri írta...

Kedves Livia,
Ha a térképen található számok a leírtak helyszínét jeleznék (1, 2, 3) akkor a térképen lévö számok hibásak. Az 1-es és 2-es szám New Fundland Labrador tartományban van New Brunswick helyett a 3-as Quebec-ben. New Brunswick fövárosa Saint John, not St. John.
Munkám során (Kanadai posta) mindhárom helyszínen volt szerencsém járni, valóban csodálatosak.
Szeretettel: Szeri Béla, Ottawa

Livia írta...

Kedves Bela,

Koszonom leveled, es a figyelmesseged, habar a szamok nem az itteni szamokat jelolik.
A mostani bejegyzesem a 7-es szamot viseli, azaz a sorozat hetedik reszet. Igy most csak a terkepbeli 7-es szamu "termeszeti csodarol" irtam - az kiveteles eset, hogy egy szamon belul harom dolog is megemlitesre kerult.

Nagyszeru dolog, hogy Te mar eljutottal az altalad emlitett helyszinekre! Remelem egyszer en is elmondhatom ezt magamrol. :)

Tovabbi jo munkat es kellemes hetet kivanok!

Livia

Szeri írta...

Szia Livia,
Ez így teljesen korrekt. :) A 7-es szám valóban New Brunswick-ben van.
Béla