kedd, december 15, 2009

(3.) Torontó.... Shane Belcourt szerintA sorozat harmadik részében egy fiatal torontói zenészt és filmest, Shane Belcourtot mutatnám be nektek, aki úgy tűnik, sikeresen lépett ki apja árnyékából és járja a maga útját. (Édesapja Tony Belcourt - mesztic politikus és aktivista). A 2008-as Tkaronto (a név a Toronto szó megfelelője Mohawk nyelven) című filmével Shane gyorsan seperte be a díjakat, amiben két személyt követhetünk nyomon, hogyan vívódnak saját identitásukkal e hatalmas városban. Shane 20 éves volt, amikor Ottawából Torontóba költözött, hogy filmezést tanuljon a York Egyetemen. Amikor éppen nem valamilyen filmes vagy tévés projectjén dolgozik (legújabb egy animációs dokumentum film "Red Car, Blue Hood" címmel, ami azt dolgozza fel, milyen felnőni egy mesztic jogokért küzdő apa fiaként), akkor Shane az átlagos családapák életét éli a Pape és Danforth közelében.


Mi az a három szó,ami Torontóról eszedbe jut?
Város. Prosperitás. Diverzitás.

Melyik a kedvenc éttermed?
A Hanoi Three Seasons. Nagyon jó, friss vietnámi ételek kaphatók ott és abszolút nem drága - ha ez a két dolog megvan, akkor engem megfogtál.

Hogyan közlekedsz a városban?
Biciklivel, TTC-vel (tömegközlekedés) vagy autóval, valószínűleg ebben a sorrendben.

Ha mondhatnál a város vezetésének egy dolgot, amit most azonnal jó lenne megcsinálni, mi lenne az?
Folytassák tovább a környezetvédelmi szabályok rendezését... nyomjanak minket tovább és tovább. A mostani újrahasznosító program pl. kiválló. Vannak, akik állandóan panaszkodnak a szemetesük miatt...szerintem ez hülyeség.

Hogyan festenél le egy idillikus vasárnap délutánt Torontóban?
Én, a feleségem és a lányunk lent a parton... sétálgatunk... eszünk valamit egy utcai árusnál és csak úgy vagyunk.

Mi az, amiről szerinted mindenkinek tudnia kéne?
A Native Canadian Centre, lent a Spadina és Bloor-nál. Ez egy közösségi ház az őslakosok számára a városban, de csomó dolog van, ami nyitott minden érdeklődő számára - dobolni tanulás, nyelv, filmek, előadások.


Hová mész a városban, ha egy kis természetre vágysz?
A feleségem és én szeretünk kertészkedni, szóval nekünk a természet rögtön ott van a kertben. A természetben az a nagyszerű, hogy nem valami tőlünk különálló dolog, bent van az otthonodban, ahogy kint is - a levegő, amit beszívsz, a víz, amit iszol...

Ha le kéne Torontót írnod valakinek, aki még sosem járt itt, mit mondanál neki?
Azt, hogy ez egy olyan város, ahol egyszerű meglenni, lakást, munkát találni és letelepedni. Azt gondolom, hogy Torontó egy nagyon alkalmazkodó, készésges város... és egy nagyon nyitott város.

Hogy állsz a Greater Toronto Area-val, mi a kedvenc helyed a belvároson túl?
Yeah, a belvároson túl... nos, én leginkább csak hajtok tovább. Ha kimegyek a belvárosból, mert éppen több tájat akarok látni, akkor én egyenesen áthajtok a város különböző negyedein egészen fel északra a vidékies részekig, a kisvárosokig, mondjuk Orangeville és Brampton között - ha viszont kelet felé megyünk, akkor általában meg sem állunk Sandbanks-ig vagy Prince Edward Country-ig.

Melyik a kedvenc üzleted a városban?
Mondjuk műszaki cikkekért a Carbon Computing, ott vásárolok mindenféle kütyüket... Élelmiszerért pedig a Carrot Common-t szeretem.

Hová mész inspirációért?
Nem megyek igazán semerre. Ez belül van: egy könyv, amit olvasok, egy film, amit megnézek, egy beszélgetés valakivel vagy csak a lányommal lenni valahol.
Nézzétek még meg a fentebb említett Tkaronto előzetesét és Shane-t, amint arról beszél, miért éppen ezt a filmet készített el!Nincsenek megjegyzések: