vasárnap, január 10, 2010

Kanada természeti csodái 8.Több, mint 65 mészkőoszlop emelkedik ki a tengerből Quebec tartomány északi partjainál a Mingan Archipelago Nemzeti Parkban. A hullámok és szél által formázott mágikus tengeri formákat gyakran hasonlítják állatokhoz: van ott kakas, lunda/puffin, farkas, bárány és elefánt is. A szakemberek által (erodálódott) monolitokként ismert képződmények, színpompás zuzmók és több, mint 100 különféle tengeri organizmus kövületei által borított.  Fantasztikus élővilága is van ennek a különleges parknak: madárkolóniák, fókák, delfinek, bálnák látogatják e vizeket és szigetcsoportokat.
A környék első lakói a "Montagnais Innu (indián/őslakos)"-k voltak, akiket a tengeri és szárazföldi bőséges élelemforrás vonzott a vidékre legalább 2000 évvel ezelőtt. Ma a Montagnais leszármazottai a park fentartásában és vezetésében vállanak jelentős szerepet. (Ide kattintva egy filmelőzetest nézhettek meg az "Innunak lenni" című filmből. A film weboldala itt érhető el.)
A Mingan Archipelago - mely 900 szigetet foglal magába - 1984-ben lett nemzeti parkká. A szigetek adnak otthont számos igen különleges orchidea alfajnak, de az archeológusok pl. itt akadtak rá több, a 15. - 16. századra tehető, eddig ismeretlen baszk bálnavadász állomásra is. Többek között a vadászok kőből készült kemencéit találták meg, amiben a bálnák zsírját olvasztották.A Mingan Archipelago az utolsó nagyobb jégkorszak idején (20 ezer évvel ezelőtt) 2.5 km vastag jéggel volt borított. Amint a gleccserek olvadni kezdtek, az óceán szintje emelkedni kezdett, beborítva a környező szigeteket 85 méter magas vízzel. Nagyon lassan a szigetek emelkedni kezdtek, míg kb. 7 ezer évvel ezelőtt áttörték a felszínt. A földkéreg mozgása miatt is, a felszínre emelkedő mészkő sziklák - akkor még mint egy hatalmas fennsík - hamar erodálódni kezdtek, s kialakultak a ma is látható formák. Időközben persze a víz is megtette hatását a sziklák alakításában. (Az itt található monolitképződmények egyébként az ország legnagyobb "monolitgyűjteménye" is egyben. :) A több, mint 200 madárfaj közül az egyik leglátványosabb kétségkívül az atlanti luna/puffin. (Róla már korábban volt szó. :) Az archipelago fontos telelőhelye a kacsáknak is. A pehelyréce a partok egyik legjellegzetesebb madara. Kúpos fókák, borjúfókák, grönlandi fókák mind láthatók errefelé kora májusban. Kilencféle bálnafajt is vonz ide a szigetközi vizek gazdagsága. A  csukabálna kettes-ötös csoportokban vándorol és elég közel látható a parthoz, míg a közönséges delfin, a kék bálna vagy a hosszúszárnyú bálna a távolból csodálható. A szigetek állatai közé tartozik pl. a hód, a vidra, pézsmapatkány, vörös róka vagy sokféle madárfajok, rágcsálók sokasága.

Újra egy hely, ahová bármikor örömmel elmennék. ;))2 megjegyzés:

Martalóc írta...

Igen, lehetne ott kirándulni.

Tinkmara írta...

Csodálatos. Már hiányoltam a gyönyörű beszámolókat. :)