csütörtök, október 01, 2009

Kanada természeti csodái 5.


Nova Scotia tartomány természeti csodája, mely Minas Basinnél, a Fundy-öböl bejáratánál látható, az egész világon egyedülálló. Arról a hatalmas méretű árapály jelenségről van szó, ami a több, mint 16 méter magasságot is eléri. Igen, nem írtam félre, 16 méterről van szó, egyes források 20 métert is említenek.  Elmondások szerint a jelenséget átélni olyan, mintha az ember a fűvet látná nőni, vagy egy hatalmas piramist felépülni a szeme láttára. Aki ezt az egyedi természeti csodát a saját szemével szeretné látni, biztosan nem marad le róla, hiszen az apály-dagály kétszer is megismétlődik egy nap leforgása alatt. A fantasztikusan látványos folyamat közben több víz folyik le Cape Split (King's megye, Nova Scotia) és Port Greville (Cumberland megye, Nova Scotia) között, mint a világ összes folyóján egybevéve.

Az árapály jelensége az egymáshoz közeli égitestek egymásra gyakorolt tömegvonzása okán jön létre. Földünkön az árapály - vagy más néven tengerjárás - a tenger szintjének bizonyos időközönként ismétlődő emelkedése és süllyedése, melyet a Hold és a Nap vonzásának befolyása okoz. A fundy-öböli árapály hatamas méreteit, az öböl tölcsér formájának és viszonylag alacsony mélységének köszönheti.
A legszebb látvány talán Cape Splitnél tárul a szemünk elé. Cape Split egy kellemes, két órás kirándulással érhető el, pl. egy, a Scots Bay nevű faluból induló kedvelt turistaútvonalon, ami Wolfville városkától kb. fél óra autóútra található. Wolfville egyébként történelmi és egyetemváros is egyben, csak egy órányira Halifaxtól. A város többek között Kanada egyik legújabb borvidékének központja is.

Egy-két ráadás érdekesség a jelenségről:
  • Kb. 14 billió tonna tengervíz folyik be Minas Basinnél Nova Scotia területére kétszer is egy nap, amitől szó szerint a vidék meg is billen egy kicsit. 
  • Kb. az árapály jelenség közepén az ember a "Hold hangját" is hallhatja egyfajta üvöltés formájában, amit tulajdonképpen a féktelen beáramló vízáramlat okoz.
  • Szintén körülbelül középidőben az áramlás kiegyenlíti a Föld összes folyójának és patakjának együttes áramlását bolygónkon.
Az Nova Scotia-i árapályról az alábbi képek mellett most videókat is láthattok: Egyet itt és egy másikat itt, illetve a képek alatt még kettőt. :)) 5 megjegyzés:

Martalóc írta...

Köszi. Ez nagyon érdekes bejegyzés. A Fundy-öböl árapály jelenségét valóban érdemes lenne megnézni. Én is úgy tudom, hogy a magas dagályok idején (szizigai dagályok)21 méter is lehet az árapály különbsége e helyen. Mivel a tengerár nagyon gyorsan érkezik, a meredek partfalak mellé helyenként menekülőlépcsőket építettek az elmélázó érdeklődők számára. Nehogy ottrekedjenek. Azért az óvilágot sem kell leírni e téren, a Bristoli-öbölben is szép nagy a tengerjárás, azt hiszem akár 16-17 méter is lehet.
Szépek a képek, gyönyörű lehet ez az Új-Skócia. Nézzétek meg.

Globetrotter írta...

Hat errol nem hallottam meg en sem, csodalatos lehet eloben megtapasztalni ezt a jelenseget. Terveztek elmenni? Vagy oszre mas programok vannak tervben? pusz

Livia írta...

Hat nagyon jo lenne elmenni arrafele, biztosan el is jutunk majd, de meg fogalmam sincs mikor.
Az oszre nem terveztunk egyenlore tul sokat, habar a mostani hosszu hetvegere (halaadas lesz) el akartunk menni, de vegul nem jott ossze. No de itthon is lehet sok mindent csinalni, szoval nem bankodom. :)

Martaloc, ezekrol a menekulolepcsokrol meg nem is hallottam, de jo otletnek hangzik, foleg hasznosnak. :)
Neked sikerult ebben az evben eljutni a Kulturalis Orokseg Napjaira?

Martalóc írta...

Sajnos nem. Pedig most tudtam, hogy mikor, hol és mit akarok megnézni. Sajnos azonban egy megmérettetésre készültem, és ez általhúzta számításaimat. Na de nem baj, majd jövőre. Remélem megint meg lehet majd nézni ugyanazokat a helyeket, melyeket idén (pl. Komáromban vagy Budán). Bár azt hiszem váltogatják a látnivalókat...

No és ti, voltatok valami speciális helyen? Tényleg a francia gyarmati időkből maradtak épületek, erődök Kanadában?

mimmo írta...

Nagyon klassz lehet megnézni.
Itt Írországban is szoktuk csodálni az árapályt, de persze nem ilyen hatalmas.
Sokak életüket vesztették itt az Ír-tenger partján is, mert későn eszméltek rá, hogy jön a dagály.