péntek, október 30, 2009

Halloween - Első tökfaragásom (*Frissítés)Holnap itt a Halloween, így életemben először én is tökfaragásra adtam a fejem. :)))) Igazán élveztem a dolgot, sajnálom is, hogy nem vettem több tököt, akkor különféle mintákkal is próbálkozhattam volna. Na majd legközelebb. Nem mondom, akadtak kisebb problémáim, de végül is mit akarok az első alkalomtól, nem igaz?
Magáról a Halloweenról, mint ünnepről tavaly már írtam, ezévben leírom, miként faragtam én a tököt.

1. Nos tökföldön nem jártam, így csak egy közeli üzlet előtt válogattam a tökök között. Szerencsés minél formásabb tököt választani (kerek, ovális, ami tetszik), minél kevesebb ütődéssel, hibával. Jól nézzük meg a szárát, mert ha az nem egészséges, akkor ne vegyük meg.
2. Faragás előtt mossuk le a tököt és hagyjuk magától megszáradni.
3. Először a tök kalapját vágjuk ki. Általában kör alakú tetőt javasolnak, de szerintem sokkal praktikusabb, ha 6-8 szöget vágunk. Könnyebb és kevésbé feltűnő, ha nem tökéletes. ;) Használhatunk egy éles kést is, vagy kimondottan tökfaragáshoz kapható szerszámot. Én vettem párat, darabja 1-2 dollár volt, szóval nem egy hatalmas összeg.
4. Ha levettük a kalapot, akkor az alját tisztítsuk meg, vágjuk le a felesleges dolgokat. Ezután jöhet a piszkos munka, azaz a tök belsejének kivájása. Csinálhatjátok kanállal, vagy egy fagyiadagolóval - én az utóbbit választottam és abszolút oké volt.
5. Ha megvagyunk a belső üreg kitisztításával, akkor jöhet a szórakozás: egy kiválasztott minta kivágása. A neten sok helyről tölthetők le különféle minták, pl. innen. A kinyomtatott mintát tegyük a tökre és ragasszuk körbe. Jó a szélén bevágdosni a papírlapot, hogy könnyebben ráillesszük. (Ha nincs mintánk, akkor természetesen mi magunk is rajzolhatunk egyet, de akár rögtön magára a tökre is.)
6. A minta felragasztása után a rajz mentén lyukasztgassuk végig a tököt, késsel, szöggel vagy amivel jól esik.
7. Ha ezzel is megvagyunk, és levesszük a mintát a tökről, látni fogjuk, hogy innen már könnyű dolgunk van, hiszen csak össze kell vágnunk a pontokat. Nekem itt nagyon jól jött a pár dolláros, kicsi tökvágó kés, de sima recés késsel is szépen megoldható a dolog. (Figyeljünk oda a mintánál, hogy melyik részt akarjuk kivágni és  melyik marad. Én itt el is rontottam sajnos, hiszen a macskának elvileg látni kéne szépen a lábait is.)
8. A körbevágás után belülről szépen, finoman nyomjuk ki a kivágott részt, tegyünk egy gyertyát a belsejébe és készen is vagyunk. :)

Pár jótanács:
- Már a vásárlásnál nézzük meg, hogy a töknek melyik oldala lesz az eleje.
- Vágásnál a tökvágó kést folyamatosan le-fel mozgassuk és úgy haladjunk közben előre. Tkp. minha fűrészelnénk. :)
- Érdemes a tök belsejét és a vágás széleit petróleum zselével bekenni, mert ezzel tovább frissen tarthatjuk a tököt és lelassítjuk az aszalódást, rohadást. A vaselin is petroleum zselé, és könnyen beszerezhető.
- Belülre érdemes üvegben tárolt gyertyát tenni, mert biztonságosabb, hosszabb életű és szebben, fényesebben is világít.

Íme az én próbálkozásom képekben. :) Látszik, hogy még egy ideig voltak lábai a macskának, aztán egyszer csak eltűntek... hmmm. Ráadásul rájöttem, hogy a Holdat úgy is meg lehetett volna csinálni, hogy azt nem vágom ki teljesen, csak kivájom a tök külső héját és a belseje maradt volna a Hold. Ezért volt a mintán halványabb színű.... Háááát van még  mit gyakorolni... :))
Egyébként tudtátok, hogy a pumpkin nem zöldség, hanem gyümölcs? Olyan, mint a sárgadinnye. Én nem tudtam...
*Frissítés:
Mivel nálunk a fiúk nem nagy gyümölcsevők, így mindenféle cselekhez kell folyamodnom, hogy beléjük diktáljam. A Halloween-napi gyümölcstálakon mindketten jót röhögtek, persze evés közben... :))


 

16 megjegyzés:

Observer írta...

Livi, ez nagyon jol sikerult es klasszok a kepek is!

Martalóc írta...

Hát jól van. Elismerem, hogy ez egy érdekes dolog. Meg jópofa is. De azért pl. a húsvéti locsolkodást sem szabadna feledésbe taszítani...
Tényleg jó lett. Mit lehet kezdeni a tökkel, ha vége a világítós éjszakának? Meg lehet enni?

Christine írta...

Elso nekifutasnak szerintem nagyon jo! Ugyes vagy! :-))

Manka írta...

Na hát ez sokkal jobb lett, mint az enyém :)
És végül hova fog kerülni?

Livia írta...

Koszonom fiuk, lanyok! :) Elvezetes dolog ez a tokfaragas.

Hogy mi lesz a tokokkel Halloween utan? Akiknek van kertje, azok elassak a tokot, mert nagyon jo komposzt lesz belole, jot tesz a foldnek. Csak vigyazni kell a magokra, mert jovore kinonek am a kis tokok. :)
Akik pedig nem assak el, azok kidobjak a szerves hulladekgyujtobe, hiszen jo tragya alapanyag, vagy csak siman a szemetesbe.

Most egyenlore az erkelyen van, de gondoltam ra, hogy ma estere talan leviszem a haz ele a gyerekeknek. ;) Vagy onzo modon itt tartom magunknak, meglatjuk Chris mit szol majd hozza. :)

Nekrassova Laura írta...

Livia, ez nagyon jol sikerult!!!!!!

judith írta...

Gratulálok nagyon jól sikerült a töklámpás,Mi többet is kifaragtunk az oviban a gyerekekkel,imádják.Tök apót és Tök anyót készítettünk

Judit írta...

Nagyon otletes, ugyes vagy!!!!

Névtelen írta...

SCsodálatos a "tököd"zia Rózsika!

Martalóc írta...

Na, miért nem szeretik a gyümölcsöket. Az ötlet tényleg vicces.

Babarum írta...

Ahh, hétvégén nem voltam gépnél, csak most láttam. Grat, nagyon jó lett! :D

M--asszony. írta...

Budapestről szeretettel,--szépek amiket csináltál.


http://szinteminden.honlapepito.hu/

http://karacsonyok.lapunk.hu/

http://dalosreceptkonyv.honlapepito.hu/

http://otthonod.lapunk.hu/


http://szentjorona.lapunk.hu/

Venator írta...

Csak most láttam a hivatkozást az oldalamra, köszönöm!

Viszem én is a blogodat.

Globetrotter írta...

szuper jo lett!

Euthymia írta...

Szia, nagyon profi lett ez a töklámpás!! És igazából lehet, hogy nekem is ilyen gyümölcsöket kéne gyártanom magamnak, hogy kedvem legyen enni :)

Livia írta...

Euthymia: nalunk bevalt a dolog, a fiuk mindent megettek es a vegen a gyumolcsfejeknek is annyi lett. :)