szombat, szeptember 19, 2009

Nimród Hagyományőrző Lovasíjász Baráti Kör

Múlt hét végén két barátnőmmel fogtuk magunkat és kikocsikáztunk egy, a várostól majd' 100 km-re lévő farmra, hogy az ősi magyar hagyományok szerinti lovasíjász bemutatót nézhessünk. A Nimród Hagyományőrző Lovasíjász Baráti Kör 2002-ben alakult Kassai Lajos lovasíjász, torontói látogatását követően. A barantán - azaz az ősi magyar harcművészeteken - belül az itteni csapat a talpas- és lovasíjészattal, szablya, fokos, kelevéz és karikás ostor használatával foglalkozik, gyalogos és lovas szakágban egyaránt. Időről-időre történelmi esteket, előadásokat is szerveznek és meghívásra szívesen részt vesznek magyar rendezvényeken is.
Gyönyörű időnk volt, igazán jól éreztük magunkat. Az előadások után jókat beszélgettünk a tábortűz mellett, ettünk-ittunk, ismerkedtünk. A kis megszokott társaságunkon kívül - megmondom őszintén - én igen ritkán járok magyar összejövetelekre, amiből az utóbbi időben mégis összejött egy-kettő (és még mindig nincs vége :).
A bemutató után Hertelendi József (Józsi bácsi) bűvész tartott nekünk egy kis előadást, aminek hihetetlen jó hangulata volt. Józsi bácsi mai napig tart előadásokat kicsiknek és nagyoknak, fiatalos jókedvvel, vitalitással és humorral. Akár hiszitek, akár nem, Józsi bácsi 94 éves - igen, jól olvastátok, 94!! Mindennek ellenére pl. nemrég jött vissza Kínából (ami még egy fiatalnak is megterhelő út lehet), ahová a világ bűvészeinek egyik nemzetközi találkozójára ment. Csodás és inspiráló példa ő, hogy igazán a tudat határozza meg a létet, és aki lélekben fiatal marad, azon az idő is nehezen fog. :) Józsi bácsi mai napig autót vezet és nagy örömmel dolgozik, tart előadásokat, ha hívják.
A szombat délutánról a fotóalbumban is jó sok képet láthattok, de összeállítottam egy kis videót is.

Nimrod Hagyomanyorzo Lovasijasz Barati Kor from Livia on Vimeo.

3 megjegyzés:

Martalóc írta...

Érdekes, hogy ott is van ilyen egyesület. Igen, a bűvész bácsi tényleg nagyon jól tartja magát, nem néz ki többnek 65-70 évesnél.

Livia írta...

:) Igen, biztosan sokan meglepodnenek, ha tudnak, mi minden magyar dolog van a vilag kulonbozo tajain. Itt pl. Torontoban nagyon sok minden van, foleg ahhoz kepest, hogy mas nemzetekhez viszonyitva nem vagyunk sokan.

Globetrotter írta...

Hu, lassan de biztosan potollak! Klassz lett a video es imadom ezt a Sebestyen Marta lemezt, mi is szoktuk hallgatni.Gyonyoru zold minden feletek - ezt tunt fel eloszor nekem 'madridi szemmel' :DDD pusz