csütörtök, október 22, 2009

Kanada természeti csodái 6.Mióta 1993-ban a Nova Scotia-i utazási magazin fedőlapján megjelent róla egy kép, a "Balancing Rock" (Egyensúlyozó Szikla) a világ minden szegletéből vonz látogatókat. A több, mint 9 méter magas szikla - mely Tiverton, Long Island közelében található a Fundy-öbölben - nem nagyobb alapokon áll, mint egy torta, s teszi ezt több ezer éve (sőt egyes kutatók szerint akár néhány millió éve is).
A szikla "anyaga" oszlopos bazalt, mely egy ősi lávafolyam eredménye. Hasonlóan egy észak-írországi formációhoz (Giant's Causeway), az itteni szikla felszínén is vannak függőleges hasadékok. Geológusok szerint a Tiverton-i sziklaoszlop a közeli sziklafalról szakadhatott le a jégmunkának köszönhetően. Vajon meddig áll még ott a szikla, mielőtt a jég vagy az erózió fel nem dönti? Valószínűleg mi erre, ebben az életünkben nem kapjuk meg a választ.


A Nova Scotia-ihoz hasonló egyensúlyozó sziklák többfelé léteznek a világon, egyik lélegzetelállítóbb, mint a másik. Mindegyiket vagy a víz/szél eróziómunkája vagy a jég/olvadó gleccserek alakították olyanná, amilyenné. Minden egyes példánya a természet csodája és olybá tűnnek, mintha egy érintéssel vagy egy lágy szellő által azonnal fel is borulnának. Mindennek ellenére a legtöbb ilyen szikla az utóbbi pár ezer évben ugyanott állt, ahol most (habár néhol a vandalizmus áldozatai lettek és elmozdították őket). Néhány kutató szerint ezek a sziklák a környék szeizmikus (földrengési) stabilitás jelei.  
Az alábbi képeken a kanadai "Balancing Rock" képei után láthattok párat a világ többi tájáról is.
Plusz érdekességképpen pedig íme egy művészember oldala, akit a fentiek arra inspiráltak, hogy önmaga is megpróbálkozzon a kővel egyensúlyozás művészetével. Elég jól bejött neki. :)3 megjegyzés:

Nikolett írta...

Fuu ez a szikla tenyleg nagyon erdekes, sosem hallottam meg rola! Hihetetlen mikre kepes a termeszet! Remelem jo sokaig all meg ott!

http://eletunkphoenixben.eliveport.com/

Martalóc írta...

Félek, hogy a rombolásra hajlamos egyének egyszer majd lelökik ezt az érdekes sziklát. Kár lenne érte.

A földtudományok szempontjából nagyon alátámasztottad a bejegyzést. :)

Livia írta...

Egyebkent mikozben olvastam a temarol, csak a cseh sziklanal talaltam rongalast, ahol mar ketszer is leloktek a kovet, de egy kornyezetvedo csoport mindig visszatette. :(

A burmai kis templom nekem nagyon erdekes, ami a szikla tetejen van, habar nem tudom, bemennek-e... :)