vasárnap, február 28, 2010

Vancouver 2010 - 17. nap

A kanadaiak igen belehúztak itt a végére, mert tegnap is négy érem született, amivel kényelmesen felkerültünk az országok versenyében a harmadik helyre. :) A második helyezett előttünk Németország, az első pedig az USA. Viszont aranyéremben mi vagyunk az elsők, az tuti, hiszen 13 aranyérme egyik országnak sincs  Kanadán kívül (Németország 10, USA 9). Yeeeahhhhh!!!! :))))

A mai, utolsó olimpiai napon kivételesen nem hátra, hanem előre tekintünk. Hallhatjátok Lord Sebastian Coe-t, a 2012-es londoni, nyári olimpiai bizottságtól, aki nagyon szeretné, ha minél többen látogatnának el majd Londonba a játékok idején. Elmondása szerint a világ sok mindent tanulhat majd Nagy-Britanniáról, a kreativitásukról, sokszínűségükről, toleranciájukról, de az olimpia nagyszerű lehetőséget arra is (amiben abszolút igaza van), hogy a szervező ország saját magáról is többet megtudjon/megtapasztaljon.   

A paralimpia kezdetének közeledtével pedig az egyik managerrel, Kristina Molloy-jal is beszélgethetünk, aki pl. elmondja, mennyire örülnek annak, hogy első alkalommal láthatjuk az olimpiai és paralimpiai zászlót egymás mellett lobogni. Ez számukra nagyon sokat jelent! Az utóbbi időben mindenfelé tartottak előadásokat az ország iskolásainak egy-egy paralimpiai sportoló résztvételével, hogy újabb generációkat inspiráljanak. A gyerekeknek lehetőségük volt kérdezni is az olimpikonoktól, és ahogy az gyerekekhez illik, nem fogták vissza magukat, a néha talán zavarbaejtő kérdéseikkel. :) Viszont Kristina elmondása szerint nagy élmény volt látni a gyerkőcökben az átalakulást. Míg a beszélgetés elején kimondottan az egyének fogyatékosságára koncentráltak, addig idővel, túllépve ezen már sokkal erőteljesebben látták a sportolót magát, mintsem a testi fogyatékosságot. Sokkal inkább a fizikai képességeket és a hihetetlen sok munkát, amit a felkészülés igényel. Azt hiszem, igaza van abban, hogy nem ismerhetünk meg igazán egy sportot addig, amíg nem látjuk annak megfelelőjét a paralimpián. Látni pl. egy látássérültet 100 km/órás sebességgel száguldani lefelé a lejtőn valóban hihetetlen élmény lehet. A paralimpiai játékok március 12-én kezdődnek és 21-ig tartanak.

Nincsenek megjegyzések: