csütörtök, február 11, 2010

Már csak egy nap...

Az olimpia szervezése és lebonyolítása kapcsán óriási hangsúlyt fektetnek a szervezők arra, hogy olyan mértékben igyekezzenek bevonni Aboriginal (indián, helyesebben őslakos) személyeket/szervezeteket/cégeket, amire eddig még sosem volt példa (nemcsak itt, de sehol a világon). Így a főszervezők egyik legnagyobb partnere a Four Host First Nation, őket mutatja be az első videó. Az őslakosok résztvételét minden elképzelhető formában erősen támogatják, legyen szó sportolókról, önkéntesekről, alkalmazottakról, előadóművészekről stb.
"One of our greatest challenges is that Indigenous participation is relatively new to the Olympic Movement – there is no template we can follow – no clear indicators for how we measure our success. Indigenous participation in past Games, such as Calgary and Salt Lake City, has focused primarily on ceremonies and cultural programs. We plan to go beyond that, to set the bar higher, with the hope that future Organizing Committees can be inspired and learn from our experience." – Gary Youngman, Consulting Director, Aboriginal ParticipationMindennek kapcsán még két nagyszerű kezdeményezésről/programról szeretnék nektek írni.

1. Az olimpiai játékokat ünnepelendő, több mint 300 őslakos fiatal (19-29 év közöttiek) jön össze British Columbiában szerte az országból, hogy személyesen mutathassák be saját kultúrájukat és történelmüket. Az Aboriginal Pavilonnál több kulturális előadás részei is lesznek majd. Az egész program részeként körbevezetik majd őket az olimpiai faluban, megnézhetik, hogyan készülnek/edzenek a sportlók*, és találkozhatnak is több sportlegendával, üzleti vezetőkkel. A kezdeményezés egyik célja, hogy a résztvevő fiatalok számára inspirálólag hat majd mindaz a sok élmény és tudást, amit első kézből tapasztalhatnak meg az olimpai ideje alatt, s amit hazavisznek magukkal a saját kis közösségükbe.

It is truly exciting to welcome all these young ambassadors from First Nations, Inuit and Métis communities across the country to the traditional lands of the Lil’wat, Musqueam, Squamish and Tsleil-Waututh Nations where the 2010 Winter Games will take place.” mondta Tewanee Joseph, a Four Host First Nations vezető igazgatója. “This gathering is a once-in-a-lifetime opportunity to be right in the centre of the action at the Games and play an important role in showcasing and sharing Aboriginal culture. The 2010 Winter Games mark a time of transformation for our people, where we focus on the positive aspects of our culture. These young people represent a great hope and a brighter future for Aboriginal people for years to come.”

2. A 'Truce Northern Outreach Project' keretében az olimpia főszervezői (VANOC) összefogtak a Kanadai Haderővel (Canadian Forces), a már fent említett Four Host First Nation-nel és a Nike-val, hogy Kanada távoli, északi területeire nagyon hiányolt sporteszközöket juttassanak el. Ezeken az elszigeteltebb területeken is sok-sok fiatal él, akik között egész biztosan nagyszerű tehetségek is rejtőznek. A program hatására remélhetőleg jóval több lehetőségük lesz a tehetségük kibontakoztatására, mint eddig. Hatalmas örömmel fogadták mindenhol a szervezőket és a sporteszközöket egyaránt, erről láthattok egy rövid összefoglalót.*A sportolók felkészüléséről nagyszerű videókat találtok az olimpia hivatalos oldalának videói között. Tíz oldalnyi videó közül válogathattok, de a felkészülésekról szólók mind azzal a felirattal kezdődnek, hogy "How They Train..." (Hogyan edzenek.... majd a sportág angol neve következik) Érdemes belenézni, szerintem nagyon érdekesek. :)

1 megjegyzés:

Globetrotter írta...

Remelhetoleg ezeknek a kezdemenyezeseknek tenyleg lesz folytatasa is a Teli Olimpia lecsengese utan is! Bar az irasaid alapjan, Kanadaban meg van ez a biztato vonal, es nem csak 'kirakat szocpolitikat' folytatnak! Nagyon jo, hogy ezen reszerol is beszamolsz es kovethetjuk, mi mindenre figyelnek a szervezok a jatekokon tul!