szombat, február 27, 2010

Vancouver 2010 - 16. nap

Tegnap újabb fantasztikus érmek születtek Kanada számára, egészen pontosan újabb négy, plusz a férfi hokicsapat egy izgalmas játék során megverte a szlovák csapatot és bejutott a vasárnapi döntőbe az USA ellen!! A férfi rövidpályás gyorskorcsolyásoknak hihetetlen estéjük volt tegnap, hiszen három érmet is szereztek, a versenyek pedig újra eszméletlen izgalmasak voltak. :))
A mai videón láthatjátok az olimpia kabalaállatkáit, Sumit, Quatchit és Migát, no és lelkes rajongótáborukat, a gyerkőcöket. Utána pedig egy rövid látogatás teszünk Whistler-be, ahol szintén zajlik az élet reggel 9-től este 11-ig.Quatchi (magyarul talán Jeti lehetne??) egy népszerű figura a keleti parti őslakosok legendáiban, aki a természeti csodákra és misztériumokra emlékeztet minket, sőt, talán még további felfedezésre váró élőlényekre a fantasztikus kanadai vadonban. Quatchi egy félénk állat, aki szeret felfedezéseket tenni és új embereket megismerni. Gyakran bátorítja is barátait, hogy csatlakozzanak hozzá Kanada felfedezésében. Kedvenc sportja egyébként a hoki, és nagy álma, hogy világhíres kapus lehessen.

Miga alakja szintén nagyon szép legendát rejteget. Miga igazából egy fiatal "Seabear" (tengeri medve), akinek családfája - szintén a csendes-óceán menti őslakosok legendái szerint - a Great Bear Rainforesthez (Nagy Medve Esőerdő) vezet minket vissza, mely az egyetlen hely a világon, ahol a fekete medve fehér színű alfaja létezik. Az ősi legendák szerint a Seabear-ek egykor gyilkos bálnák voltak, akik Spirit Bear-ré (Medve Szellem) változtak a szárazföldet elérvén. Majd a medvék azért váltak fehérré, hogy az embereket ezzel is a jégkorszakra emlékeztessék. (A valóságban is léteznek ám négy és hét napos "Spirit Bear túrák" a Nagy Medve Esőerdőben, amit őslakosok szerveznek. Ha valakit bővebben érdekel, katt ide. Természeti képek a túrákról itt.) Ahogy azt már korábban is megtudtuk, a gyilkos bálnák maguk is nagyon megbecsült állatok az őslakosok által, mint a tenger őrzői és utazói. Miga egyébként imád szörfölni, de amikor felfedezte, hogy az emberek a havon is siklanak, rögtön tudta, hogy ezt neki is ki kell próbálnia. :)

A harmadik kis kabalaállatka Sumi, aki egy szellemállat és British Columbia magas hegyein él. Sumi családi háttere sokfelé vezethető vissza, hiszen egy gyilkos bálna "sapkáját" hordja, úgy repül, mintegy viharmadár és erős lábain úgy fut, mint egy medve. A neve egyébként a Sumesh szóból származik, ami "őrző lelket" jelent. Sumi komolyan is veszi ám a feladatát és keményen dolgozik, hogy anyaotthona földjét, vizét és állatait megvédje. Sumi lelkes rajongója a paraolimpiai játékoknak is. El is határozta, hogy megtanulja az összes sportot, hogy barátaival együtt versenyezhessen.
Az átalakulás/átváltozás igen általános a nyugati-parti őslakosok műalkotásaiban és legendáiban. Az átváltozás egyfajta kapcsolatot, rokonságot reprezentál az emberek, állatok és a szellemvilág között. Olyan nagyrabecsült állatok, mint a gyilkos bálna, a medve vagy a viharmadár pl. maszkok, totemoszlopok formájában jelenítődnek meg. Az orca (gyilkos bálna) a tenger őrzője/utazója, a medve gyakran erőt és barátságot szimbolizál, a viharmadár pedig - ami dörgő hangot ad szárnycsapások közben - az egyik legerőteljesebb természetfeletti figura.  

A kabalaállatok gyerekeknek szóló meséjét itt nézhetitek meg:

Nincsenek megjegyzések: