csütörtök, február 25, 2010

Vancouver 2010 - 14. nap

Tegnap valami fantasztikus napja volt Kanadának (amit máris Wonderful Wednesday néven emlegetnek :)), hiszen összesen 4 érmet szereztek a sportolóink, plusz a hokicsapat 7-3-ra verte az eddig  általunk (az olimpiákon) 50 éve  veretlen orosz csapatot. (Yeeeaaaahhhh! Go Canada Goooooooo!!!!) A négy tegnapi érem pedig:
- A női bobosok vitték el tegnap az arany- és bronzérmet is.
- A rövidpályás gyorskorcsolyában (Short Track) 3000 méteren ezüstérmesek lettünk. (Eredetileg bronzérmesek lettünk volna, de az elsőként beérkezett dél-koreai csapatot diszkvalifikálták, így mindenki eggyel feljebb került. Megmondom őszintén, mi itthon a visszajátszást követően sem értettünk egyet a döntéssel... és elmondhatatlanul sajnáltuk a koreai lányokat. :( Szerintünk nem volt ott olyan durva a kitörés, amiért ez jogosan kijárt volna...)
- Az 5000 méteres gyorskorcsolyában (Speed Skating) pedig a bronzérmet Clara Hughes szerezte meg.

A kanadai hokirajongók egyik kedvenc helye tuti, hogy a Molson Canadian Hockey House, ahol mint látjuk, nagyszerű a hangulat/zene/kaja/sör.... :) A tegnapi meccset biztosan élmény lehetett ott nézni. ;)
Végre pedig elérkezett az a nap, amikor az Ontario Házat is bemutathatom nektek. Mégiscsak itt élek, ebben a tartományban, így természetesen nagyon kíváncsi voltam, hogyan mutatják be itteni otthonunkat a világnak. Már csak külsőre is igen egyedi és különleges a pavilon, ami a Niagara vízesését imitálja:

 

  

 


Természetesen több oldalról is igyekeznek bemutatni a tartományunkat és kiemelni pl. azokat a helyi tudományos innovációkat, fejlesztéseket, melyek egyediek világszerte. Ennek köszönhetően a Ontario Házba látogatók részesei lehetnek a világon eddig felállított legnagyobb, komputerizált gondolatirányító rendszerének, s ahol kipróbálhatják csak és kizárólag a gondolatukkal változtatni a CN Tower, a parlament és a Niagara-vízesés színeit. (A második videó ezt mutatja be kicsit részletesebben - de sajnos nem a legjobb minőségben). Mindemellett 4D-ben nézhetnek filmet a tartományról az arra járók, kóstolhatják meg a helybéli ízeket, hallgathatják a helybéli zenészeket vagy ismerkedhetnek meg az ontariói cégekkel. Az egyik legjobb business errefelé pl. a bortermelés, s ahogy az egyik itt található videón (melyek mindegyikébe érdemes belenézni!) hallhatjuk, az innen származó Wayne Gretzky-nek is van saját borászata a Niagara környékén. Sőt, azt is megtudhatjuk, hogy az ontariói borok "aranyérmesek" lettek a világ vörösbortermelői piacán. (Yeeaaahhhh!!! :)

"There's no place like this!" - "Nincs még egy ilyen hely!"
Ontario - Yours to discoverNincsenek megjegyzések: