csütörtök, augusztus 27, 2009

Olvasni jó!

Mióta Kanadában élek, ha ismerős megy haza és megkérdezi, hozzon-e valamit otthonról, csakis könyvet kérek. Talán unalmasnak hangzik, de így van. Most is éppen egy ilyen "kapott" könyvet olvasok (mert nem szeretném abbahagyni a magyarul olvasást sem), méghozzá a Mesterkurzus sorozat egyik kötetét, amit Masi hozott nekem otthonról a nyáron. A címe: Vezetnek vagy megvezetnek? Mesterek, tanítók, lelki vezetők ma.
S hogy miért írom le mindezt? Mert Manka újra játszani hívott a minap. Arra kíváncsiak a játékban résztvevők, hogy ki mit olvas éppen most, a feladat pedig azt, hogy írjuk le az aktuális könyvünk 161. oldalának 5-ik mondatát. Nos, mivel a legtöbb Mesterkurzus sorozat kicsi könyv (metrón olvasásra nagyszerű méret :), és ennek a könyvnek nincs 161 oldala, így önkényesen a 61-ik oldal 5-ik mondatát írom le (bocsi a szabályszegésért):

"Odébb mások a világvégéről, az Antikrisztusról prédikálnak, szerintük Jehovát érdemes követni."

A mondat egyébként Paulinyi Tamás, Új kor küszöbén (Gondolatok a New Age mozgalomról) című előadásának 5-ik mondata is egyben, nemcsak az oldalé. A könyv, ahogy számomra minden Mesterkurzus előadás, érdekes és elgondolkodtató. Szeretek egy témáról többféle megközelítést végighallgatni (olvasni). Szeretem látni, ahogy kibomlanak előttem különféle gondolatvilágok, egy-egy előadó sajátságos világa. Engem is nyitottabbá tesz azt látva, hányféleképpen gondolkodhatunk egy-egy témáról, hogy nincs abszolút igazság, s hogy mindenben nagyon fontos a kételkedés, a gondolkodás képessége, egy téma körüljárása, a saját magam véleményének megformálása.
A sorozatot mindenkinek csak ajánlani tudom. :)

5 megjegyzés:

Manka írta...

Ez érdekes! Milyen címek vannak még ebben a sorozatban?

És: Köszönöm, hogy játszottál te is - tegnap félig rohantam, így linkelések és üzenetek elmaradtak, gondolkodtam is ma, vajon ki lesz, aki válaszol :)

Livia írta...

:) Szerintem neked is biztosan tetszene ez a sorozat.
Otthon akkoriban indult a Mesterkurzus, amikor en eppen keszulodtem kifele. Budapesti eloadasokkal kezdodott, ahol az otthoni szakemberek a hetkoznapi eletet erinto kerdeseket, problemakat jartak korbe. Nagyon el akartam menni, de vegul egyszer sem jott ossze.
Azota minden eloadasrol kijon ez a kis konyv, sot, ha jol lattam a neten, most mar a hanganyag is megveheto. :) Azota pedig mar Bp-en kivul mashol is tartanak eloadasokat az orszagban.

Par cim a sok kozul:
- Szeretet, szerelem, szexualitas
- Rosszkedv, szomorusag, depresszio
- Vegzet, sors, szabad akarat
- Titok, elhallgatas, oszinteseg
- Sorsdonto talalkozasok, szulok es gyermekek
- Onismeret, emberismeret, vilagismeret
- Kenyszerek fogsagaban. A panaszkodo ember.
- Onkent vallalt vaksag. Menekules a hetkoznapokba.
- A csalad. Harcmezo es beke-sziget.
- Gyors elet, lassu halal? A fogyasztoi tarsadalom csapdai
- Boldogtalan kapcsolatok. Dontes, felelosseg, gyavasag
- Hova tunt a nyugalom? Felelem, szorongas, panik
- A Parkapcsolatok iskolaja
- Krizishelyzetben. A valsag mint esely.

Nezd majd bele a website-ba, ott a webshop cimszo alatt megtalalod az osszeset. :)
A videok alatt bele is hallgathatsz...
Tenyleg nagyon erdekesek, en nagyon szeretem ezeket a kis konyveket.

Remelem felkeltettem az erdeklodesed. ;)
Te igen az enyemet, en ugyanis a kozonyos lelkek koze tartozom, es meg nem olvastam az elso konyvet sem. Na de majd most... :)

Globetrotter írta...

Nekem a 'Mesterkurzus...az elet dolgai' tanulmanykotet van meg. Mindig jo fellapozni. Azt hiszem annak idejen ajanlottam is pont neked - akkor meg nem tudtam, hogy te is ismered :)) de ezekszerint jobban is, mint en ;)

Livia írta...

A fenti kotetek is mind a Mesterkurzus - Az elet dolgai sorozat reszei.
Neked melyik van meg?

Szeretnem az osszeset osszegyujteni, eleg sok van mar, de meg igy mennyi nincs meg. :) Mivel az eloadasok folyamatosan mennek azota is, igy mindig hatranyban vagyok. :)

Globetrotter írta...

Nekem a tanulmanykotet van meg, amiben a sok kis vekonykonyvbol keszult egy vastag valogatas ;) 450oladals es van benne Bagdy Emoketol, Balogh Belatol, Domjan Laszlotol, Dul Antaltol, Popper Petertol, Ranschburgtol...es meg sok mastol. Jo nagyon!
Nem tudom, hogy ismered-e, mert zartkoru eloadasok voltak, de a 'Vilagokon at' sorozatot is nagyon tetszene neked egesz biztos! Nekunk DVD van meg es csodalatos eloadasokkal - nemtom konyvben is megjelent-e. A vilag legjobb musora szerintem! - bar szerintem tv-ben sem adtak soha.