péntek, augusztus 28, 2009

Kanada természeti csodái 2.

Míg általában a növények úgy élnek a fejünkben, mint békés teremtmények, addig Kanadában (is) léteznek olyan formái, melyek igazi húsevőkké fejlődtek. Míg a legtöbb növény a földből szívja fel az élethez szükséges tápanyagokat, addig a rovaremésztő/húsevő növénynek (angolul Pitcher Plant) olyan környezethez kellett adaptálódnia, ahol ez a feltétel nem adott vagy nagyon szegényes.
A rovarokat a tölcsér alakú növények karimája vonzza a közelbe, amik általában vízzel telítettek. A karima széle annyira sima, hogy a rovarok egyszerűen belecsúsznak a csapdába. A levelek belseje telis-tele van lefelé álló/mutató sörtékkel, amik megakadályozzák a menekvést. A csapdába esett rovarok idővel belefulladnak a tölcsérben lévő folyadékba, ahol enzimek által emésztődnek meg. A növénynek egyetlen nagy borvöröses/zöldes virága van, belseje pedig pirosas/sárgás.

A "Pitcher Plant" (Sarracenis Purpurea) Kanadaszerte honos, de különösen Newfoundland mocsaras-lápos vidékein találkozhatunk velük, ahol a sziget szimbólumává is lett. A Newfoundland-i pennyn is látható 1880-ból és 1954-tól Newfoundland és Labrador hivatalos virága. A newfoundlandi és labradori emberek számára a virág a rugalmasságot, alkalmazkodóképességet és az egyediséget reprezentálja. Szimbóluma számukra a kreativitásnak és leleményességnek, hiszen generációkon át igen barátságtalan körülményekhez kellett alkalmazkodnia, mégis átvészelt mindent, sőt természetes szépsége egyedi és semmivel össze nem téveszthető.
Egy helyi oldalon így írnak róla: "The pitcher plant is a symbol that reflects who we are and what we stand for. It is a symbol that speaks our language, and is as unique as the people who live here, in every corner of Newfoundland and Labrador."


9 megjegyzés:

Sticci írta...

Nagyon érdekes az új sorozat! Már most kíváncsian várom a következő részt! Aranyosak a puffinok. :-)

Szép hétvégét!
Eszti

mimmo írta...

gyönyörűek a fotók!

Berni írta...

Csodálatos a természet...Különleges virág.Formában,szin világban egyaránt.Szeretek olyan szobrokat késziteni amiket a természet ihletett...befogadja őket a környezet,mintha mindig is ott lettek volna...nem lesz csoda,ha idővel, ez a virág is visszaköszön munkáimban...

Livia írta...

Igerem Eszti, sok erdekes dolog jon meg a kovetkezokben is... :))

Berni, lattam, hogy a blogod csak meghivoval nezheto. Szivesen megnezem a szobraidat, ha lehet valahol, ha pedig Kanada ihlette, akkor orommel felteszem a blogra is, hogy masok is lassak. :)

Berni írta...

Örömmel megmutatom,amiket eddig készitettem.Csak nincs számitogépes múltam,igy lassan halad a blogszerkesztés...picasa,blog valahogy jelentkezem.

Livia írta...

Koszonom Berni, nagyon varom. :)

(A Picasat csak ajanlani tudom, egyszeru es nagyszeru. Be kell hozza regisztralni es letolteni a programot...)

Martalóc írta...

Beeee. Hamm. Minden bogarat megeszek, bogárszemű lányokat szeretek.

Livia írta...

Nahat, Martaloc. :)
Regen nem jartal erre, orulok, hogy minden oke veled! Azaz inkabb kerdezem: minden oke veled?

L.

Martalóc írta...

Köszi. Még megvagyok. :)
Csak nem volt netem.