kedd, augusztus 18, 2009

Kanada természeti csodái 1.


Ezzel a bejegyzéssel egy új sorozat indul a blogon, mégpedig Kanada természeti csodáiról.
Azokról a fantasztikus állatokról, növényekről, természeti jelenségekről fogok írni egy-egy rövid bejegyzésben, amelyekről én mindig nagy érdeklődéssel olvasok. :) Ahogy a fenti térképen is látjátok, 41 részesnek indul a sorozat, ami remélem a ti érdeklődéseteket is felkelti majd.

A keleti partról indulunk, Newfoundland partjairól.
Az atlanti puffin, más néven lunda Észak-Atlanti elterjedésű faj, azaz sokfelé találkozhatunk vele, Skandináviától kezdve Írországon, Skócián át egészen Kanadáig. Azonban az egyik legnépesebb kolónia Witless Bayben, Newfoundlandon található. Becslések szerint ezen parányi öböl négy kicsi szigetén fészkel a keleti parti populáció 60%-a. A természettudósok kisebb hajókkal közelítik meg a szigeteket, hogy fotókat készítsenek e különös szépségű és semmivel sem összetéveszthető tengeri madárról.
A puffinok - akiket tengeri papagájokak is hívnak nagy és sokszínű csőrük után - Kanada egyik legszebb, legkedvesebb madara. Idejük nagy részét a tengeren töltik, s akár 50 méter mélyre is képesek alábukni kis halak után vadászva, mint pl. a hering vagy a capelin. Tengeri életmódjukhoz alkalmazkodva a puffinok akár 30 halat is képesek elraktározni a csőrükben egyszerre, ugyanis beszorítják azokat a nyelvük és a felső álkapocscsont közé. Általában egy életre keresnek párt maguknak és egy évben csak egy fiókát nevelnek. Több éven keresztül is használhatják ugyanazt a fészket, ahol kb. 40 napig etetik a fiókát, majd magára hagyják és a szülők visszatérnek a tengerre. A fióka kb. egy hétig koplal, majd a tengerbe ugrik a sziklákról egy kis élelemért.
A puffinok populációi csökkenőben vannak, veszélyeztetett fajnak számít. Valószínűleg ez kapcsolatban áll a globális felmelegedéssel és a tengerek hőmérsékletének változásával is. A szaporodási időszakon kívül a tengereken élő állatok sokat szenvednek az olajszennyeződésektől, sokszor beleakadnak halászhálókba és táplálékforrásaik is csökkennek az intenzív ipari halászat miatt.
1991 óta a puffinok Newfoundland és Labrador hivatalos madarai.


Nincsenek megjegyzések: