szombat, augusztus 02, 2008

Civic Holiday

Augusztus első hétvégéje, azaz a mostani, hosszú hétvége számunkra (az öcsém újra odalesz, hogy "már megint?" :), szóval hétfőn is pihenés van munka helyett.
Hogy miért is? Hát csak úgy. Leginkább, hogy pihenjünk. ;) Itt Kanadában egyébként is ügyelnek arra, hogy bizonyos időközönként legyen egy-egy ünnepnap, szépen, egyenletesen elosztva.

Az ünnep legismertebb elnevezése "Civic Holiday", azaz Polgári Ünnep. Valójában azonban szinte minden tartományban és territóriumban másként nevezik, sőt egy-egy tartományon belül is találkozhatunk több különböző elnevezéssel (ahogy Ontarión belül). Igy pl. ez a nap British Columbiában British Columbia Day, Saskatchewanban Saskatchewan Day vagy New Brunswickban New Brunswick Day. Az általános Civic Holiday néven fut Nunavutban, a Northwest Territoriesban és Manitóbában. (Most nem sorolom fel az összes nevet.) Vannak, akik kimaradnak a jóból, azaz nem ünnepelnek velünk, úgy mint Newfoundland - Labrador, Quebec és a Yukon Territory.
Nálunk Ontarióban, de elsősorban Torontóban e jeles nap neve Simcoe Day. Az ünnep maga a torontói városi tanácstól ered, akik 1869-ben úgy érezték, hogy hiányzik egy nyári pihenőnap az amúgy sem túl hosszú nyári időszakban. 1875-ben be is vezették és azóta minden augusztus első hétfője szabadnapnak számít. Kb. száz évre rá a városi tanács eldöntötte, hogy az ünnep neve Simcoe Day lesz, ily módon is tisztelettel adózva Ontarió egyik legbefolyásosabb polgárának, John Graves Simcoe-nak, Felső-Kanada első főhadnagyi kormányzójának. Simcoe egy magasrangú brit katona volt, aki 1791-ben érkezett Felső-Kanadába. Ő alapította meg Yorkot, mint a tartomány központját, ami tkp. a mai Torontó. Egyik legnagyobb érdeme, hogy fokozatos megszüntette a rabszolgaságot Felső-Kanadában, aminek hivatalosan 1810-ben lett vége - 23 évvel a brittek és 55 évvel az amerikaiak előtt.
Igen kevés időt töltött Kanadában, hiszen 1796-ban vissza is tért Angliába, mégis ezen rövid időszak alatt is óriási hagyatákot hagyott maga mögött. A fent már említettek mellett megalapozta a kormányzat alapjait, jó kapcsolatot alakított ki az őslakosokkal. Útépítéseket és kutatásokat, felméréseket kezdeményzett a tartományban, melyek kijelölték a terület fejlődési irányvonalát a következő időszakra.

Hát nem semmi, az biztos! A nevét mindenesetre nem csak a Simcoe Day tartja fent, hiszen Ontarióban van egy Simcoe-tavunk és egy Simcoe nevű városunk is.
John Simcoe felesége, Elizabeth Simcoe igen termékeny festő és naplóíró volt, aki folyamatosan dokumentálta a Kanadában töltött 6 évüket. Aki kíváncsi a munkáira, az látogasson el erre az oldalra, ahol szakaszokra bontva láthattok rajzokat és olvashattok naplórészleteket az említett időszakból.

Happy Simcoe Day!

.

Nincsenek megjegyzések: