vasárnap, augusztus 17, 2008

Torontó kastélyának története. A Casa Loma - 2. rész

1920-ra az árak addig elképzelhetetlen magasságokba szöktek. Csak a kastély éves adója volt 12.000, a fűtésszámla pedig 25.000 dollár, a 40 alkalmazottal járó költségek 22.000 dollár felett. Természetesen Sir Henry üzleti vállalkozásai is megérezték a nehéz időket, s óriási összeggel tartoztak a Home Bank of Canada-nak.
Sir Henrynek végül meg kellett hoznia a döntést, hogy elhagyják a kastélyt, amit kevesebb, mint 10 évig élvezhettek, s ahová soha többé nem költöztek vissza.
A család a Kingben lévő birtokukra költözött, miután sok ingóságukat eladták. Egy öt napos aukció keretében a 1.500.000 dollárt érő bútorok 250.000-ért keltek el. Lady Pellatt egészsége nagyon meggyengült a költözés és az anyagi nehézségek miatt, s még ugyanebben az évben, 67 éves korában szívinfarktusban elhunyt.
Sir Henry, a nagyszerű érzékű és előrelátó üzletember, aki 17.000.000 dollárt tudhatott magáénak egykoron, 1939-ben, 80 évesen halt meg 35.000 dollárral a bankszámláján. Habár óriási összegeket vesztett, pozitív életszemlélete és filantróp lelkülete mit sem változott az évek folyamán. Szolgálatának 50. évfordulóját a királynő lövészezredében 1926-ban ünnepelte. Temetése a legnagyobb volt Torontó történetében.

Napjainkban a Casa Loma Sir Henry Pellatt kívánsága szerint Torontó városé. A kastély folyamatos karbantartásáról a Kiwanis Club gondoskodik 1937 óta. A kastély egész évben nyitva áll a látogatók előtt, anyagilag önfenntartó, s a működtetésből származó összeg a Kiwanis Klub jótékonysági munkáit támogatja. A Klub szakértőinek és nagyszerű munkájának köszönhetően a Casa Loma Torontó 10 leglátogatottabb és legnépszerűbb turisztikai látványosságai közé tartozik. Adottságai lévén minden évben számos nagy eseménynek ad otthont, akár több mint 30.000 fős vendégsereggel. (A lenti képeken látni fogjátok, hogy látogatásunkkor éppen egy esküvői vacsorára érkeztek a vendégek. Azért a Casa Lomát magáncélra kibérelni sem lehet semmi.) Építészetileg egyedi stílusa miatt filmforgatások, fotózások kiemelten kedvelt színhelye.
Aki teheti, tegyen itt egy látogatást!

Az alábbi képek a pár héttel ezelőtti látogatásunk alkalmával készültek.


Nincsenek megjegyzések: