szombat, július 26, 2008

Torontó mások szemével 16.

Ireland Park in Toronto by Sam Javanrouh


A kép az Ir Parkból készült, ahová eddig még nem jutottam el, de nagyon szeretnék. (Jesszus, mennyi ilyen hely van ebben a hatalmas városban!)

A park azon ír emigránsoknak állít emléket, akik az 1847-es éhínség idején szöktek meg és annak a 38.000-nek, akik ezen a nyáron érkeztek Torontóba, amikor a város lakossága nem volt több, mint 20.000 fő. Az Ir Park két nemzetet és két várost kapcsol össze. Azon nyomorgó emberek története, akik hihetetlen nehézségeken és szenvedésen mentek keresztül, s köszönet egyben a kanadaiak kedvességéért és bőkezűségért, ami a ami napig is épp annyira élő és stabil, mint volt 1847-ben. A parkban hét emberszobrot láthatunk, akik a part felé fordulva várják a hajókra való felszállást, mely elviszi őket az új világba. A szobrokat eredetileg Dublin polgárainkat adományozták 1997-ben az éhínség 150 éves évfordulója alkalmából. A tervezők nagy álma volt, hogy egy ugyanilyen emlékmű álljon Észak-Amerikában is, mely a bevándorlók útjára reflektálhatna. A torontói emlékmű 2000-ben készült el.

A park mindezeken túl magára az éhínségre, annak következményire is szeretné felhívni a figyelmet, ami még oly sok országban van jelen napjainkban is. A parkot az Ireland Park Foundation alapította és tartja fent, akik jelmondata: "Remember the past to save the future", azaz Emlékezz a múltra, hogy megmensd a jövőt. Munkájukkal szeretnék életben tartani azon 1.100 ember emlékét, akik Torontó történelmének eme tragikus időszakában vesztették életüket, ír bevándorlóknak és azoknak egyaránt, akik megpróbáltak segíteni rajtuk. Tevékénységükkel igyekeznek újra ás újra érvényre juttatni Kanada azon tradícióját, hogy bevándorlók sokaságát fogadja a világ minden tájáról.

Nincsenek megjegyzések: