vasárnap, május 27, 2007

Doors Open Toronto - A nyitott kapuk hétvégéjeA múlt hétvégénk elég mozgalmas volt, minden napra akadt tennivaló bőven. Szombaton pl. Vera nénivel ebédeltünk North York központjában a Baton Rouge étteremben és nagyon kellemesen elbeszélgettünk. Ezúton is szeretnénk újra megköszönni Vera néni társaságát!
Délután Attiláékhoz mentünk, hogy aztán közösen induljunk az Árpiéknál rendezendő kerti partira, ami szintén nagyon jól sikerült és ahol újra nagyszerűen éreztük magunkat.
A vasárnap igaz otthon telt, de ez sem volt eseménytelen, hiszen apósom érkezett haza Magyarországról hajnalban. A közös ebéd után egész délután élménybeszámolókat hallgattunk egy kis videófelvétellel fűszerezve és persze nekünk is volt mit mesélni. Megkaptunk az Anya által küldött sok-sok ajándékot is. Nagyon köszönjük Anyukám mindketten!!!!

Mindezekkel annyira eltelt a hétvége, hogy sajnos egy programot ki kellett hagynunk, mégpedig a Doors Open Torontót. Szerencsére tavaly sikerült eljutnunk néhány helyre (sokszor nem egyszerű, mert hatalmas, néha órákig tartó sorok állnak a legérdekesebb helyszínek előtt), többek között egy nagy vitorláshajóra vagy az Ontario Place-re. Előzetes terveink szerint ezévben is megnéztünk volna egy-két érdekes épületet, de a hétvége elsodort minket.
Igaz, most ez a kis kirándulás elmaradt, de mindenképpen szerettem volna írni róla, hiszen Torontó életéhez szorosan kapcsolódik, és ha van lehetőségem, igyekszem az ilyeneket megemlíteni. :-)

Észak-Amerikában Torontó volt az első város, mely megrendezte ezt a rangos eseményt, s melynek gyökerei Európából származnak. 1984-ben Franciaország nyitotta meg elsőként kapuit e rendezvény keretein belül, majd őt követte Glasgow 1990-ben. Azóta 48 európai ország (köztük pl. London) teszi ugyanezt minden év szeptemberében. Európán kívül Ausztrália és az Egyesült Államok (pl. New York) csatlakozott a Doors Open mozgalomhoz Kanada mellett.

Múlt hétvégén Torontóban nyolcadik alkalommal rendezték meg a "Doors Open Torontót", amikor is 150 építészetileg, történelmileg, kultúrálisan vagy szociális szempontból jelentős épület nyitja meg kapuit a nyilvánosság előtt. A program tehát arra nyújt lehetőséget, hogy ingyen látogathassunk meg olyan épületeket, melyek egyébként vagy nem látogathatóak vagy csak belépő fejében. Több helyen találkozhatunk szervezett túrákkal, bemutatókkal vagy más egyéb érdekességekkel.
A múzeumoktól, színházaktól kezdve temetőkön, vallási épületeken, történelmi helyszíneken, világítótornyokon, gyárakon át egészen a bankokig, különleges lakóházakig, kúriákig sok mindent találunk a palettán. Igazán van miből válogatni!
Akit érdekel, miket lehetett megtekintetni, az katt ide!

Az alábbiakban pár olyan épületre kattinthattok, ahol körbenézhettek az internet segítségével. Végül pedig egy kis képcsokrot láthattok egy-két látogatható épületről.
(Egy megjegyzés a családnak: miután rákattintotok a helység nevére - talán várni kell majd kicsit, az egér folyamatos nyomva tartásával s mozgatásával körbe lehet nézni a termekben, a plafontól egészen a padlóig, magunk körül teljesen körbeforogva.)

  1. The Carlu - Egy igen különleges történelmi épület, melyet a 30-as években Sir John Craig Eaton építtetet (Talán róla írok majd egyszer bővebben.), s mely épület az elegancia, a stílus megtestesítője. Ma a Carlu nagy rendezvények helyszíne, ahol pl több neves díjátadás, kitüntetés zajlik.
  2. Elgin & Winter Garden Theatre - Az emeletes padlózatú színházat némafilmek számára építettek 1913-ban. Falain kézzel festett kerteket, kupoláján bükkfa leveleket láthatunk.

  3. Hare Krishna Temple - A krishna templom (ami az öcsémet biztosan érdekelni fogja) 1899-ben épült presbiteriánus templomként. 1941-ben leégett, de hamar újjáépítették, majd '75-ben alakították át krishan templommá.

  4. Mackenzie House - A Mackenzie ház 1858-ban épült. Ma házmúzeumként működik, mely hűen tükrözi a középosztálybeli William Lyon Mackenzie és családja életminőségét az 1850-70-es évekből. Mackenzie egyébként Torontó első polgármestere, újságíró és reformista politikus volt.

  5. Spadina Museum - A ház eredetileg 1866-ban épült és nagyszerűen mutatja az idő változásával egy család, az Austin család ízlését, életstílusát generációkon át. A bútorokat annak idején a család vásárolta, s legtöbbje Torontóban készült, a dekorációk ezzel szemben a világ különböző pontjairól származnak.

  6. LCBO North Toronto Station - Az épület erdetileg vasútállomás 1915-ből, melyet a Velencéből kapott torony fémjelez. Habár 1927-ig vasútállomásként is működött, de mindig árnyékában maradt a Union Station-nek. 1939-ben nyitották meg újra, mikor Erzsébet, angol királynő Torontóba érkezett, majd végül 1940-ben bérelte ki az LCBO. (Kanadában alkoholt csak és kizárólag olyan boltokban lehet kapni, ahol mást nem is árulnak ezen kívül. Kiskorúakat nem engednek be a boltokba, s így vásárolni sem tudnak. Az egyik ilyen bolt az LCBO, ahol a világ minden tájáról érkeznek sörök, borok és egyéb italok. Egy ilyen boltot láthattok itt most.)

  7. St. Anne's Anglican Church - Kanadában ez az egyetlen bizánci stílusú anglikán templom, mely 1907-ben épült s melyet 1997-ben a nemzeti örökség részének nyilvánítottak.

  8. Fort York - Fort York a Torontó Múzeum része, ahol Kanada legtöbb eredeti épületét láthatjuk az 1812-és háborúból, amikor is az Egyesült államok háborút indított Anglia ellen.


Nincsenek megjegyzések: