szerda, október 10, 2012

Health benefits of eating a plant-based diet - Part 2


Talán a legszélesebb körben elfogadott pozitív vonzata a hús és tejtermékek elhagyásának, az az étrendváltozás szívünkre gyakorolt hatása.
Becslések szerint 2020-ra a szívkoszorúér megbetegedés lesz a legnagyobb probléma a nyugati világunkban. A betegség maga egy gyulladást okozó elzáródást jelent a szívhez vezető artériákban. Ezek az elzáródások zsírból, koleszterinből, kalciumból, és gyulladt sejtekből állnak. A következmények annyira elfajulhatnak, hogy légzési nehézségekhez vagy mellkasi fájdalmakhoz vezethetnek. Amikor az elzáródás teljes lesz, akkor a szívizomnak azon része oxigén és tápanyaghiányos lesz, amit az elzáródott artéria táplált. Ezt nevezzük szívinfarktusnak, amit a beteg vagy túlél vagy sem.


Szívmegbetegedésben tulajdonképpen bárki szenvedhet, aki a "nyugati" módon étkezik. A probléma oka ugyanis az újrafeldolgoztt olajok, a tej- és hústermékek, melyek tulajdonképpen tönkreteszik a vérereink védőmellényeként funkcionáló sejteket (endothelial cells). Ez a sejtréteg egy fantasztikus dolgot, ún. nitric oxide-t gyárt, mely egy természetes védelmezője a vérereknek. Segít a vér problémamentes áramlásában, plusz ez a gázmolekula a legerősebb vérér tágító is egyben, mely megátolja a elzáródások és gyulladások kialakulását.
Azonban a feldolgozott növényi olajok, a tej- és hústermékek (a csirkét és halat is beleértve) ezeket a sejteket károsítják.


A témával foglalkozó tudósok sokat kutatták/kutatják olyan kultúrák étkezési szokásait, mint Kína vidéki részei, Közép-Afrika, vagy Pápua Új-Guinea felvidéki területei, ahol teljesen ismeretlen a szívkoszorúér megbetegedés és ahol az emberek étkezése teljes mértékben növényi alapanyagú és olajmentes. Nem egy szívorvos javasolta már betegeinek a növényi alapú táplálkozást, akik mind azt tapasztalták, hogy betegeik helyzete megdöbbentő mértékben javult (koleszterolszint leesett, mellkasi fájdalom megszűnt, testsúlyuk csökkent). Arról a plusz "ajándékról" nem is beszélve, ha a betegek rádöbbennek arra, hogy mennyi mindent tehetnek ők maguk egészségi állapotuk javulása érdekében, amit nem csak a gyógyszerek és műtétek javíthatnak.


Egy másik "járványa" napjainknak a cukorbetegség.
Ahogy az előző bejegyzésben is említettem, az USA-ban minden harmadik, 2000 után született gyermek cukorbeteg lesz. Természetesen a betegség messze nem csak az Egyesült Államokban ekkora probléma.
De mi is tulajdonképpen a (kettes típusú) cukorbetegség és miért ekkora probléma ez napjainkban? 
Normális esetben a szervezet úgy használja a szőlőcukrot/glükózt, mint az autó a benzint. Glükózt keményítő tartalmú vagy édes ételekből nyerünk, ami aztán eljut az izomsejtjeinkhez, hogy mozgásunkat segítse és az agysejteinkbe, hogy a gondolkodásunk támogassa. Ha valakinek kettes típusú cukorbetegsége van, az azt jelenti, hogy a sejtek ellenállnak és nem képesek felvenni a vérből a szőlőcukort és hasznosítani azt.
A probléma ezzel az, hogy a fel nem szívódott glukóz felhalmozódik a vérben, ami igen veszélyes lehet. A normálisnál magasabb vércukorszint mérgező a vérerekre nézve, különösen a a kicsikre a szemben, a vesékben, a végtagokban és a szívben. 


Sokan említhetnék most, hogy éppen ezért vannak a gyógyszerek. Ez persze részben igaz is. Azonban tény, hogy egy cukorbeteg ember átlagosan 10 évet veszít az életéből és az is, hogy háromnegyedük korai szívinfarktusban hal meg. Sokféle gyógyszer kapható, de ezek nagy része csak lelassítja a betegséget.
Mi lehet tehát egy jobb megoldás, amivel akár meg is előzhető a probléma?
Kutatók szerint a lényeg, hogy segítsük az inzulint megfelelően dolgozni. Mindaddig, amíg az insulin képes eljuttatni a szőlőcukrot a sejtekig, a cukorbetegség nem alakul ki. Ami ezt a munkát akadályozza, az az izomsejtekben és a májban felhalmozódott zsír. A zsírt pedig csirkéből, disznóból, halból, főzőolajokból, tejtermékekből stb. vesszük magunkhoz. A válasz tehát elsősorban a zsíros ételek kerülése. Azok az emberek, akik teljesen kihagyják étrendjükből az állati termékeket, természetesen nem vesznek magukhoz állati zsiradékot.  Mivel ennek következtében jóval kevesebb felhalmozódott zsír rakódik le a szervezetükben, így a cukorbetegség kialalkulása meglehetősen alacsony. 

Sokan tartanak attól, hogy a vegetáriánus étrend nem kedvez a cukorbetegeknek, mivel sok keményítőt tartalmaz, mint pl. a babok vagy zöldségek. Az orvosok szerint azonban ezek mind nagyon egészséges ételek, és a testünk úgy van felépítve, hogy a bennük lévő glukózt hasznosítsa. A 2-es típusú cukorbetegek teste ennek a képességnek egy részét veszítette el. A megoldás szakemberek szerint tehát nem a keményítőt tartalmazó ételek kerülése, hanem a test glukózfelhasználó képességének visszaállítása. Gondoljunk csak azokra a kultúrákra, ahol a tradicionális étrend magas szénhidrátot tartalmaz, mint Japán, Kína vagy Latin-Amerika. Ettől függetlenül mindig is nagyon alacsony volt a cukorbetegek száma, mindaddig, míg a nagy arányú hús-, sajt- és más zsíros ételek fogyasztása meg nem jelent étlapjukon.


Sokan mondják, hogy a növényi alapú étrendre való átállás túlságosan "extreme"/túl szélsőséges lépés. Erre egy kutatóorvos, Dr. Dean Ornish válasza egyszer az volt, hogy: érdekes, az étrendváltás sokaknak túl szélsőséges lépés, de a bypass műtét vagy egy életen át tartó gyógyszerek fogyasztása nem az.... A szomorú az, hogy a mai általános orvoslás valóban így gondolja. 
Azt gondolom, hogy semmilyen nagy váltás nem egyszerű az életben, legyen az a dohányzásról vagy bármilyen más drogról való leszokás vagy valamilyen új készség elsajátítása. A legtöbb dologhoz idő kell... és türelem... és kitartás... és nyitottság... De ha az ember előtt van egy cél, vagy bármiféle motiváló erő, akkor minden sokkal könnyebb. :)
Nekem a magam és a családom egészsége az. Nem csak most, de jóóóóóó hosszútávon előretekintve is.

Nincsenek megjegyzések: