kedd, szeptember 25, 2012

Health benefits of eating a plant-based diet - Part 1.


 Néhány "érdekesség" gondolatindítónak:

  • A szakemberek szerint minden harmadik gyerek Amerikában - aki 2000 után született/születik - 2-es típusú diabéteszes/cukorbeteg lesz, ami étrendváltozással abszolút megelőzhető.
  • Az állati eredetű protein (húsok, tejtermékek, tojás) savas hatással van a szervezetünkre; megváltoztatja a hormonjainkat, ami kedvező hatással van a sejtnövekedésre; gyulladást okoz a testünkben és sejtburjánzást... ami mind-mind ideális környezetet képez a rák kifejlődésének.
  • Ha valaki kizálólag teljes értékű, növényi alapanyagú ételeket eszik, akkor 40 %-kal csökkentheti a rák, 50 %-kal a szívbetegség és 60 %-kal a cukorbetegség kialakulását.
  • A növényi alapú étkezésre váltván napokon belül elkezdenek olvadni a kilók, egy héten belül a vércukorszint csökkenni kezd, két héten belül a vérnyomás is, egy hónapon belül pedig a koleszterolszint is látjatóan javul.
Azt gondolom, hogy a fenti kutatások eredményei mindenképpen elgondolkodtatóak. Engem legalábbis elgondolkodtattak. Azt már régóta tudtam, hogy ha valaki rákos megbetegedésben szenved, akkor az egyik orvosi javaslat az állati eredetű ételek teljes elhagyása. De valahogy nem gondoltam ezt tovább, mit is jelent mindez. Azt is hallottuk már sokan, hogy egyes előrejelzések szerint, a mostani életmódunkkal az emberek fele vagy rákban vagy valamilyen szívmegbetegedésben fog meghalni. Szerintem ez félelmetes és valóban elgondolkodtató.


Én mióta az eszemet tudom, makk egészséges vagyok. Gyerekként is alig voltam beteg. Ha pl. általános iskolában járvány volt és sokan betegek voltak, kis Lívia tuti, hogy az iskolapadban ült, azt kívánva, bárcsak valamit elkapna és egy-két napig otthon maradhatna. De ha nem is éreztem magam jól, lázam akkor sem volt, így a gyerekorvosunk sosem írt ki. Szerintem egy kezemen meg tudnám számolni hányszor hiányoztam iskolából betegség miatt. :) Szóval az énképemben elég erőteljesen benne van, hogy én egy erős, egészséges lány vagyok. Fejfájásokkal, migrénnek küzdöttem egyedül gyerekkorom óta, ami "érdekes" módon valahogy természetessé vált számomra. Amióta azonban Kanadában élek, szinte teljesen elmúltak... Nem tudom, mi az oka, de valahogy én a cigarettára gondolok, hiszen otthon mindig sokan cigarettáztak körülöttem, itt viszont évente talán egyszer-kétszer érzem az illatát. De persze a valódi okot nem tudom.

Mindez azért fontos, mert így talán jobban érthető, miért ütött nagyon szíven a terhesség során jelentkező vérnyomás probléma. Azok, akik olvassák egy ideje a blogot, tudják, hogy szeretem beleásni magam egy-egy témába, utánaolvasni, utánakeresni valaminek. Igy érthető, hogy ezt tettem most is. ;) Senkit nem szeretnék ezzel a témával befolyásolni, vagy nyomást gyakorolni bárkire is. De ahogy eddig is, most is szeretném önmagam és mások számára (akiket persze érdekel) összefoglalni mindazt, amit olvastam, hallottam, láttam. Nekem mindig sokat segít, ha írok valamiről, mert az íráshoz össze kell szednem a gondolataimat, valóban végiggondolni egy témát, hogy az írásban érthető (ne adj isten érdekes :) legyen.

Szóval a mai, legfrissebb kutatások szerint a jó hír az, hogy a fenti ijesztő statisztikákat befolyásolni tudjuk az étrendünkön keresztül.
 "Our food choices can either kill us - which mounting studies say that they are - or they can lift us right out of the disease process and into soaring health."
 Ez szerintem nagyszerű hír! :) Ugyanis valahol ez azt is jelenti, hogy a fenti halálos betegségekkel való kapcsolatunkat is újra kéne gondolnunk, hiszen nem csak gyógyszerek és műtétek segíthetnek minket a gyógyulásban, hanem azok az ételek is, amiket nap mint nap megeszünk.

Nézzük most elsőként a rákos megbetegedéseket. (Szerintem ma már nem igen van ember, akinek a szűkebb, tágabb környezetében ne szenvedett volna valaki ezzel a betegséggel.)
A szakemberek azt mondják, hogy életünk során mindannyiunk testében felbukkanak időnként rákos sejtek. Ezt már jó ideje tudják. Egyes újabb kutatások azonban arra mutatnak rá, hogy az állati eredetű protein ezeket a sejteket tovább táplálja és felerősíti.
Ha azonban valaki csak növényi alapanyagú ételeket eszik, akkor nagyobb mennyiségben viszi be szervezetébe azokat az antioxidánsokat, amik a zöldségekben és gyümölcsökben találhatóak és amik rendkívül fontosak a rákos elváltozásokat okozó szabadgyökök semlegesítésében. A rostokról nem is beszélve, ami úgy megy át a testünkön, mint egy súrolókefe. :)


Hadd idézzek egy ismert kutató, Dr. T. Colin Campbell-lel készült interjúból (saját fordítás):

Kérdés: Mi történik a szervezetben, amikor a rák kialakul?
Válasz: A rák kialakulása általában egy hosszú folyamat, ami három részre osztható: bevezetés, felbukkanás és elburjánzás. A bevezető szakasz akkor kezdődik, amikor bizonyos kémiai anyagok megtámadják az egészséges sejteket és genetikailag megváltozott sejteket hoznak létre, ami képes idővel rákot okozni. A második szakaszról akkor kezdünk beszélni, amikor az új sejt elkezdi másolni önmagát és egy nagyobb sejtcsoporttá alakul, amit idővel diagnosztizálnak. Ez egy hosszú növekedési szakasz, ami hónapokig, évekig is eltarthat és amiről úgy tudjuk, visszafordíthatatlan. A harmadik szakasz már azt jelenti, hogy a növekvő rákos sejtek a szomszédos szöveteket is megtámadják (...)
Kérdés: Miért lesz valaki rákos és mások nem? Hány százalékban beszélhetünk genetikáról és mennyiben az étrendről?
Válasz: Habár a módosított sejtek tudtunkkal nem visszafordíthatók, de a sejtek, melyek a második szakaszban növekedésnek indultak általában igen. Ez az a szakasz, ami kiváltképp jól befolyásolható az étkezésen keresztül. Például az állati eredetű tápanyagok, különösen a protein kedvez a rák fejlődésének, ezzel szemben a növényi alapanyagú tápanyagok, kiváltképp az antioxidánsok visszafordítják a második szakaszt. Ez egy nagyon ígéretes felismerés. (...) Az egyének közötti különbség majdnem teljesen az étrendjükben és az életvitelükben figyelhető meg.
Habár minden rákos elváltozás és más betegségek is a génekkel kezdődnek, mégsem ez az oka annak, hogy a betegség felbukkan. Ha az ember helyesen cselekszik a második, talán még a harmadik szakaszban is, a rák nem jelenik meg és ha igen, talán visszafordítható. A legtöbb szakvélemény szerint a rákos betegségek nem több, mint 2-3 százaléka kizárólag genetikai eredetű; az összes többi az étkezésnek és az életmódnak köszönhető. (...)
A teljesen növényi alapú táplálkozás ígéri a legnagyobb reményt a rák elkerülésére, talán még a visszafordítására is diagnózik után.
(...)
Kérdés: Mi pontosan a probléma az állati proteinnel?
Válasz: Én nem használnám a szót, "pontosan", mert ez azt sugallja, hogy valami nagyon konkrét/specifikus. Inkább azt mondanám, hogy az állati eredetű proteinnek nagyon sokféle káros hatása van.
Többek között a szervezetet savasítja, megváltoztatja a hormonok összetételét és fontos enzim folyamatokat is, melyek mind további folyamatokat generálnak. Ezek közül az egyik a rákos növekedés elősegítése. Egy másik a vér koleszterolszintjének megemelése, ami a kezdeti fázisa a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek.
Kérdés: Egyetért azzal, hogy bizonyos szintig minden oké lehet, ha nem visszük túlzásba?
Válasz: Én sokkal inkább vagyok híve annak a kifejezésnek, amit egy cleveland-i sebész barátom, Caldwell Esselstyn szokott mondogatni: "a mérsékletesség öl". Én a 100%-ban hiszek, nem azért mert kőkemény bizonyétaink vannak arra, hogy a 100% jobb, mint mondjuk a 95% minden egyes személynek, minden szituációban. Hanem ily módon sokkal könnyebb megóvnunk magunkat a kilengésektől, melyek túl gyakran vezetnek vissza minket a régi szokásainkhoz. Sőt mi több, a teljes váltás segít abban, hogy hozzászokjunk az újfajta ízekhez és teljesen megváljunk a régi tradícióktól. Végül pedig a mérsékletesség alatt mindannyian mást és mást értünk.
Kérdés: Azt mondja ezzel, hogy ha valaki átvált az állati proteinről a növényi alapú ételekre, akkor a rák folyamata megállítható és visszafordítható?
Válasz: Igen, ezt mutatják a kísérleti kutatások eredményei. Emellett igen sok esetet hallottunk betegektől, akik bevallása szerint a váltás megállította vagy visszafordította a betegségüket.
(...)
Kérdés: Egy olyan embert alapul véve, aki egész életében rosszul étkezett; van remény arra, hogy a váltás az ő életében is eredményeket hozzon? 
Válasz: Bizonyítékok sora azt mutatja, hogy a rákos és rákhoz hasonlatos megbetegedések megállíthatóak még akkor is, ha a beteg korábbi életében szegényesen táplálkozott. Ez tulajdonképpen egyenlő értékű egy orvosi kezeléssel, ami egy nagyon izgalmas koncepció.
Kérdés: Ez úgy hangzik, mint valami gyógymód? Valóban ez a helyzet?
Válasz: Igen. A probléma az orvoslás ezen területével az, hogy a hagyományos orvosok annyira erőteljesen fókuszálnak a már használt terápiás módokhoz (kemo, műtét, sugárkezelés), hogy még az elismerés tényét is elutasítják olyan terápiáknak, mint a táplálkozástudomány és vonakodnak kicsit mélyebben utánanézni a területnek. (...)
Kérdés: Mi mást javasol még számunkra, hogy elkerüljük, megállítsuk vagy visszafordítsuk a rákos megbetegedést?
Válasz: Megfelelő táplálkozás társítva más egészségmegőrző tevékenységgel, úgy mint mozgás, friss levegő és napfény, jó minőségű víz és alvás mind mind eredményesek. Az egész mindig több, mint annak egyes részei összeadva.


Szerintem nagyon izgalmas terület az étkezés és a betegségek kapcsolata, arról nem is beszélve, mennyire ígéretesek a legújabb kutatások. Mindez persze nem jelenti azt, hogy bárkinek is el kéne fordulnia a hagyományos gyógykezelésektől. Sokkal inkább azok mellett érdemes végiggondolni, utánanézni más lehetséges gyógymódoknak is, hogy a kezelés minél teljesebb, egészebb lehessen.

Az én családom sem mentes a rák felbukkanásától, így mindenképpen elgondolkodva olvastam a fenti és ehhez hasonló kutatások beszámolóit. Tény, hogy ekkora változás egy család életében nem kis apróság és nem is egyszerű eleinte, hiszen sok utánajárás, olvasás, információ kell ahhoz, hogy az ember tudja, mit csinál. De számomra nem kérdés, hogy megéri-e, ha ezzel lehetséges betegségektől óvhatom meg a családom - akárhány százalékban is. 
Az, hogy mit eszünk nap mint nap, eddig is az én feladatom volt kitalálni, összeállítani. Most kicsit jobban rá kell készülnöm a heti vásárlólista elkészítésére, de be kell valljam, élvezem is a sok energiabefektetés mellett. Mert nagyszerű érzés tudnom, hogy valami jót teszek, hogy több gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket építek be a mindennapjainkba, ezekkel együtt pedig több vitamint és antioxidánsokat is. :))

(UI: Akit érdekel, itt megnézheti Campbell egy előadását, ahol a prosztatarák és az étkezés összefüggéseiről beszél.)

4 megjegyzés:

Hella Seres írta...

Ez olyan vicces/érdekes, hogy mindenki megtalálja az okokat, a magyarázatokat egy-egy táplálkozási forma mellett.

A vega étrend mellett is tudnak érveket felsorolni, de pl. a paleo mellett is, ahol pedig a hús egész szép arányban van jelen. Viszont nem egy és nem két zöldséget kizár, mint a hüvelyesek vagy a paradicsom a finomított vagy magas szénhidráttartalmú ételek mellett. Mások a paleo táplálkozásra esküdnek, mint legegészségesebb táplálkozási mód, persze azon belül is vannak eltérések.

A vega étkezés is igen széles skálán mozoghat, attól függően, hogy ki mit hagy el az étrendjéből.

Livia írta...

Szerintem az nagyon fontos, hogy mindenki azt vegye/egye, ami számára megfelelő, amit a szervezete diktál. :) A nehézség az, ha nehezen halljuk meg a belső hangunk és sokszor nem tudjuk, mi jó nekünk.

Ahogyan írtam korábban is, nálam ez egy hosszú folyamat erdeménye és egyértelműen érzem, hogy számomra ez megfelelő. :) Örülök, hogy elértem ide és hogy érzem, mi a jó nekem. De ahogyan magamra sem erőszakolnék soha semmit, így másra sem. ;)

Nem tudok túl sokat a paleolit étkezésről, de rögtön az jutott eszembe, mikor említetted Hella, hogy szerintem manapság nagyon nehéz olyan állat (vad)húsához jutni, amit a paleo "szabályok" szerint etettek, neveltel fel.
Ez az egyik fő oka annak, hogy sokan elhagyják a húst az étrendjükből. Hiszen a mai húsok nem azonosak az akár csak 20-30 évvel ezelőttiekkel sem - sajnos.

A vegán étkezés azonban egyértelműen azt jelenti, hogy valaki elhagyja az állati termékeket.

Névtelen írta...

Én is vegetáriánus vagyok :)
Üdvözlettel:Dániel(Dani)

Névtelen írta...

Kicsit lemaradtam a blog olvasasaval...
Csak az ragadta meg a szemem, hogy a mai husok nem azonosak, de ugyanezt elmondhatjuk a zoldsegekrol is. Az eso, a fold, levego szennyezettseget nem lehet teljes mertekben kiiktatni.