vasárnap, október 28, 2012

Frankenstorm és társaiA címbéli szójáték alapjául szolgáló "hibrid" vihar elég sok ijedelmet okoz  az USA-ban és Kanadában az utóbbi napokban. (A szó Frankenstein és a vihar (storm) angol jelentésének keresztezése).

Frankenstorm három dolog kombinációját jelenti:
1. a Sandy nevű hurrikánét, ami pénteken elhagyta a Bahamákat. (44 halottat hagyva maga után  Haitin, 11-et Kubában és négyet Dominikán, Jamaikában és a Bahamákon.);
2. egy idő előtti, korai téli viharét/hidegfrontét, ami nyugat felől érkezik;
3. és ha mindez eléri a Nagy-Tavak vidékét, akkor ott egy északról jövő sarkvidéki levegővel is találkozik.

Ez a három "storm system" tehát várhatóan jövő hét elején ütközik egymásnak és hozhatják létre Frankenstormot, ami egyenlőre szakemberek szerint is megjósolhatatlan, mit jelent majd...
New Yorkban vasárnap estétől leáll a tömegközlekedés, mert többek között attól is tartanak, hogy a víz eláraszthatja a metrórendszert. Több, mint 375.000 embert evakuálnak a területen és az iskolák is zárva lesznek hétfőn. Nem csoda, hogy több állam rendkívüli állapotokat hírdetett.Sandy ma délelőtt Dél-Karolina környékén 120 km/órás sebességgel tombolt, így várhatóan hatalmas áradásokra számíthatnak Long Island és New York környékén. A lenti képen jól látható, hogy  Halloween előtt már várható a hurrikán érkezése az amerikai partokhoz, majd közvetlen utána New York és Torontó környékére is. Nálunk már napok óta megállás nélkül esik az eső, nem tudom, hogy ennek van-e bármi köze a következő napok eseményeihez, de gondolom igen.
Mindenesetre nálunk hétfő délelőttől ígérik, hogy kezdjük majd érezni Sandy hatását, ami a városban 80-100-130 km/órás szelet, 50-70 mm esőt és talán havat is jelenthet. Az egész keleti partot érinteni fogja Frankenstorm, ami 23 millió embert jelent Kanadában. Ezzel is igyekeznek kihangsúlyozni, mekkora viharra számíthatunk. Nálunk is figyelmeztetik az embereket, hogy áramkimaradásokra és áradásokra számíthatunk, így mindenkinek legyen elég élelme otthon legalább 72 órára, plusz elemek, elegendő víz stb.
Hát remélem, nem lesz túlságosan nagy probléma sehol és amennyire csak lehet a körülményekhez képest, megússzuk ezt a "super vihart".

Miközben Frankenstorm a nagy halloween-i előadására készül, két másik természeti csapás is történt az országban a hétvégén:

1. Torontóban igaz folyamatos, de normál mértékű esőzés van már napok óta, azonban egy észak-ontariói várost hatalmas áradás öntött el. Több mint 100 milliméternyi eső esett egy nap alatt, ami főútvonalakat, többek között a Trans-Canada Highwayt (a Kanadán átívelő autópályát) is megrongálta, több mint 10 milliós kárt okozva. Wawa városában, ami a Michipicoten indián/őslakos közösség egyik lakhelye, kilakoltatások kezdődtek, annyira súlyos a helyzet. :(
2. 7,7-es erősségű földrengés rázta meg British Columbiát szombat este, ami még az 1500 km-re fekvő Edmonton, Albertában is érezhető volt. Ez volt a második legerősebb földrengés az országban 100 év alatt, ami miatt tsunami készültség volt. Alaszkától Hawaii-ig. Szerencsére nem jelentettek sehol nagy károkat. A tsunami és az azóta több utórengés miatti rendkívüli készültséget is visszavonták már vasárnap reggel. 


8 megjegyzés:

Christine írta...

Vigyázzatok magatokra!!!

Livia írta...

Köszi Christine, igyekszünk! Szerintem Patrickkel most egy ideig nem igen mozdulunk ki... :(

Névtelen írta...

Vigyázzatok magatokra!!!
Remélem nem esik bajotok:)
Otthon maradtok a viharban vagy esetleg elutaztatok ???
Üdvözlettel: Dániel

Névtelen írta...

Azt el felejtettem kérdezni hogy te hallottál Amanda Todd-ról???
Szőrnyű hogy ez történt vele,és hogy pont Kanadában ahol állítólag nagyon kedvesek az emberek :(:(:(
(Dániel voltam újra:):):)

Livia írta...

Köszönöm Dániel, szerencsére jól vagyunk!
Nálunk van áram is, de kb. 55 ezernek nincs a városban, ami azt jelenti, hogy se villany, se fűtés... Remélem, hamarosan megoldják a dolgot!
Hatalmas szél volt egyébként a városban, több mint 100 km/órás sebességű... Néhány iskola nem nyitott ma ki és persze elég sok kár keletkezett a városban. :(

Igen, hallottam Amandáról, nagyon sajnálom a kislányt! Buta, felelőtlen, durva emberek sajnos mindenhol vannak a világban és persze Kanada sem kivétel. :( A tinédzserek kor pedig különösen érzékeny kor, mint tudjuk...
A "bullying" egyébként egyre komolyabb téma itt Kanadában, egyre jobban igyekeznek felhívni rá a figyelmet és tenni ellene. Ettől függetlenül sajnos létezik és nem kevés fiatalnak okoz mindennapi szenvedést.

Névtelen írta...

Hát sajnos tényleg mindenhol vannak ilyen emberek csak azt nem értem hogy a tanárok és a szülei miért nem vettek észre semmit?

Névtelen írta...

Egyébként Happy Halloween :):):)

Livia írta...

Néha meglepő, milyen dolgok mellett tudunk elmenni vagy azt gondoljuk, hogy nem kell komolyan venni oket... nagyon szomoru. Foleg tudvan azt, hogy a legtobb ember, aki ongyilkossagot kovet el, elotte valamilyen modon jelez, azaz "segitseget" ker... :(