péntek, szeptember 18, 2009

2. - Torontó... Paul Nguyen szerint

Paul Nguyen egy olyan valaki, aki inspirálja és "zavarja" is egyben a politikusokat. Paul szereti a kormányépületeket, hiszen "a változások ott történnek", de ahogy mondja, a városháza politikusainak el kéne menniük és tenni egy látogatást a Jane/Finch körzetben, mielőtt bármit is próbálnának tenni. (Tudni kell, hogy a Jane/Finch körzet nemcsak Torontó, de egész Kanada egyik legrosszabb, legveszélyesebb körzete...)

Paul már Torontóban született, miután a szülei Vietnámból költöztek ide a '70-es-'80-as évek nagy beáramlása során. A 29 éves Pault két dolog ösztönözte abban, hogy létrehozza a jane-finch.com weboldalt: egyrészt érzelmi kötődése a Jane/Finch történelme és kultúrája iránt, másrészt sajnálkozása a körzet szinte kizárólag negatív médiaszereplése miatt. A weboldal a környék híreit, eseményeit gyűjti össze egy helyen, és helybéli zenészek videóit is láthatjuk az oldalon. A 2004-es indulás óta a helyi kezdeményezés nemzetközi jelenséggé nőtte ki magát. Paul azóta több elismerést is kapott a rasszizmus elleni küzdelemben tett lépéseiért.

Paul Nguyen válaszai Torontóval kapcsolatosan:

Milyen volt Torontóban felnőni?
Azokból az évekből, amikor a belvárosban laktunk, csak arra emlékszem, hogy mentünk a CNE-re minden nyáron. Öt vagy hat éves voltam, amikor a Jane és Finch környékére költöztünk, és azóta is itt vagyok.

Amikor Torontóra gondolsz, mi az első három szó, ami eszedbe jut?
Multikulturális. Nagy. Hoki.

Melyik a kedvenc helyed, ha enni akarsz?
Van egy kis mall (bevásárlóközpont) a 7-es autópályánál, a First Markham Place. A kajálda részük nagyon jó. Nagyrészt ázsiai, nagyon nagy a választék és az áraik is alacsonyak.

Ha mondhatnál a Városházának egy dolgot, amit rögtön csináljanak meg, mi lenne az?
Sokkal nagyobb figyelmet kéne fordítaniuk az ún. "elsőbbséget élvező városrészeknek". Ne csak címkét adjanak egy környéknek, hanem jönnenek el, tegyenek egy látogatást.

Melyik városrészekre gondolsz konkrétan?
A Regent Parkra, a Jane és Finch-re, de több más városrészre is, ahol magas a szegénységi ráta.

Hogyan közlekedsz a városban?
Vezetek.

Mit csinálsz a városban sötétedés után?
Szeretek csak úgy lógni Markham környékén, mert sok Bubble Tea-s helyeik vannak, ahol jó csak leülni, felmelegedni és relaxálni. Amikor fiatalabb voltam, sokat voltam azokban a számítógépes kávézókban, ahol videójátékot játszottunk a haverokkal egész este.

Hogyan töltenél el egy tökéletes szombat délutánt Torontóban?
Általában a Pacific Mall-ban vagyok Markhamban. Csomó jó dolog van ott, sokféle szerkenytűt lehet venni. Mindig tele van, mindig mozgalmas és tovább tartanak nyitva, mint az általános.


Ha természetbe vágysz, hová mész?
A Jane és Finch környéken van egy patak. Sok kölyök jár oda vagy rákhalászni vagy csak úgy lógni, vagy kocogni. Néhányan azért mennek oda, hogy elszívjanak egy joint-ot, én nem tartozom közéjük.

Ha le kéne festened Torontót valakinek, aki még sosem járt itt, mit mondanál neki?
Hogy úgy néz ki, ahogy a jövő fest majd. Mi vagyunk a legjobb példa a multikulturalizmus terén, ahol mindenkinek más a háttere, ahol mindenki kijön egymással és eddig minden nagyon jól alakul.

Mi az a hely, amiről minden torontóinak tudnia kéne?
A torontóiaknak jobban kéne arra figyelniük, hogy a Jane és Finch környék is a város része. Mindenkinek el kéne jönnie ide. Úgy értem, csak jöjjenek el a mallba, annyi sokféle kultúra van itt jelen - van itt pho (vietnámi), jamaikai, indiai hely - és mind ebben a kicsi mallban.

Mi inspirál Téged leginkább?
A városháza és más kormányépületek - ezek azok a helyek, ahol a dolgok történnek, ahol a változások megindulnak, ahol emberek döntéseket hoznak. Szeretnék ötleteket kapni ott dolgozó politikusoktól, és remélhetőleg majd én is elő tudok idézni változásokat a Jane és Finch-en.

Végül íme pár, a Jane és Finch-hez kapcsolódó videó.

1.Magáról a weboldalról


2. A fegyverek elleni küzdelemről


3. A környék véleménye a rendőrség iskolai jelenlétéről


4. És a végén egy zenei videó a helybéli Leeno-val. A videót Paul rendezte.


Mivel a videókon hallott programok, kezdeményezések, témák nagyon is aktuálisak, mindenféle véleményt kíváncsian olvasnék tőletek!

2 megjegyzés:

Mart írta...

Hát. Véleményt szeretnél hallani. Hm. Én a fegyveres videót néztem meg, az ment a leg egyszerűbben. Szerintem is felesleges elárasztani a világot fegyverekkel. Ahogy mondani szokták, ha egy színdarabban van egy pisztoly, annak el kell sülnie. Ha egy kézben, zsebben van egy fegyver, akkor azt esetleg használni fogják. Régi szép idők, amikor még annyira ritka dolog volt a fegyver, hogy az angol rendőrök csak egy gumibottal jártak.
Úgy látom, hogy nekem, ha egyszer Amerikába kell mennem, afroamerikaiak közé kell költöznöm. A néni szavait jól értem, régebben a jamaikai gyerek is jól követhető volt, bezzeg a rendőrt alig-alig kapisgáltam. :)

Livia írta...

Erdekes dolog mindenesetre ez a becserelos program, amit megneztel. Sajnos nem tudom, milyen eredmennyel mukodik, pedig jo lenne tudni.

Persze semmikeppen nem ugy kepzelem el, hogy a gang-ek tagjai kozosen osszeallnak, bemennek a rendorsegre, leadjak a fegyverekiket es kezukben a fenykepezogeppel, arcukon pedig gyermeki orommel jonnek kifele, hogy ezutan ezzel "lonek" majd egymasra. ;))
Mindenesetre valamit biztos jelent a program...