szombat, szeptember 12, 2009

Kanada természeti csodái 4.


A Prince Edward sziget keleti partjainál fekvő Basin Head-nél van egy különleges jelenség, ami kifejezetten nagy népszerűségnek örvend a gyerekek körében. Ha az ember leveszi a cipőjét és mezítláb kezd sétálni a homokos parton, a homok egy hátborzongatóan "csikorgó" hangot hallat. Ha kicsit bele is nyomja az ember a lábát a homokba, akkor szinte már olyan, mintha egy macska nyávogna. :)
Sokféle magyarázat létezik az "éneklő homok" mibenlétét illetően. Némelyek szerint a hang a partszakaszon igen magas szilícium jelenlétének köszönhető. Mások szerint az okot a terület homokszemcséinek formájában és a mikro-porszemcsék hiányában kell keresnünk, ami növeli a morzsolódás erősségét, ha összedörzsörjük őket. A közeli Basin Head Fisheries Múzeum dolgozói két pontban mindenesetre egyetértenek: a homok csakis a vízpart mentén "énekel" és akkor a leghangosabb, ha teljesen csontszáraz.

A Basin Head sósvizi lagúnája mellesleg az egyetlen hely a Prince Edward szigeten, ahol fellelhető az óriás ír hínár (giant Irish moss) egyik alfaja. Ezt a tengeri hínárt magas karragén (carrageenan) tartalma miatt gyűjtik össze, ami az édesítőszerek egyik fajtája. Használják pl. jégkrémekhez, sörhöz, pástétomokhoz, fogkrém előállításához, légfrissítőkhöz, gyógyszerekbe és még sorolhatnánk. Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a karragén gátolja a szexuális úton történő vírusok terjedését. Pl. a HPV ellen is igen hatékony és előállítása is jóval olcsóbb, mint az eddig használt készítményeké. Így egyes szexuális síkosítógélek vagy bizonyos óvszerek is tartalmaznak karragént.

3 megjegyzés:

Sticci írta...

Gyönyörű a partszakasz! Lucy Maud Montgomery regényi, illetve az azokból készült sorozatok révén gyerekkorom óta szeretnék eljutni erre a szigetre, megnézni az írónőnek inspirációul szolgáló Zöld-Ormot, bebarangolni a szigetet... :))

Martalóc írta...

Igen, szép vidék. Síró homok a Szaharában is van, de jó, hogy ott is van ilyen.

Livia írta...

Ohh igen, en is nagy orommel setalgatnek arrafele, ahogy mondod Sticci... :)) Hatha, hatha egyszer...

Martaloc, igazad van ujra, "singing sands" tobb helyen letezik a vilagon, pl. Californiaban, Afrikaban, de meg Hawaii-on is. :) En termeszetesen most csakis Kanadarol irtam.
Udv, L.