szombat, február 23, 2008

Egy egész háztömb semmisült meg


Szerdán reggel tűz ütött ki Torontóban a Queen Street Westen.
A tűz hajnali 5 óra körül indulhatott el és terjedt át 8 épületre az utca déli oldalán. Mindez 14 utcacímet érintett a Bathurst és Portland között. Ahogy a fenti képen is látszik (a közeli változatért kattints a képre), a szóban forgó épületek pár emelet magasak voltak, ahol - a belvárosi épületekhez hasonlóan - alul üzletek működtek, az emeleten pedig családok éltek. Szerencsére mindenkit biztonságban kimenekítettek a lakásokból, senki sem sérült meg. Kb. 50 tűzoltóautó és 150 tűzoltó érkezett a helyszínre. Egy épület (a kép közepén látható vörös téglaépület) már reggel 7:30-ra összeomlott. A tűz eredetét egyenlőre nem ismerik, a szakemberek szerint hetekbe is telhet, mire a tűz okát megtudjuk.

Nagyon szomorú belegondolni, hogy egyik napról a másikra mennyi család vesztette el abszolút mindenét a tűzben és váltak hajléktalanokká. Az ember, talán sokszor túlságosan is ragaszkodik sok kis apró dologhoz az életben, de egyszerre elveszteni mindent, ami a miénk volt, kegyetlen dolog lehet. Az otthonok mellett nem egy üzlet is a semmivé vált. A Duke's Cycle pl. nagyon sok belvárosi biciklis kézbesítő második otthona volt, mely üzletet ugyanaz a család üzemeltetett ugyanazon a helyen 1914 óta. A leégett történelmi épületek egy része az 1800-as évek közepén épült, és éppen nemrég váltak a városi örökség részéve. (A fenti képet a leégett blokkról egyébként Kevin Steele vágta össze, a képek tavaly júniusban készültek.)

Szerda óta nagyon sokféle segélyakciókat indítanak városszerte. Információs központot hoztak pl. létre a Trinity Bellwoods Közösségi Házban, a Fairmont Royal York Hotel pedig szobákat ajánlott fel a családok részére. A Salvation Army ruhákat és ételt igyekszik biztosítani a rászorulóknak. A lakosságnak az egyik legegyszerűbb segítési lehetőség, ha besétál valamelyik Scotiabank irodába és pénzt adományoz az újonnan létrehozott "Queen Street Fire Fund" részére. A segítség mindenfelől jön, nemcsak "fentről", de "lentről" is. Keri és Charity pl. két fiatal lány, akik lakói voltak a leégett házak egyikének. Egy Facebook csoport - Ker-ity - azért indította el segélyakcióját, hogy megpróbálják pótolni mindazt, amit a lányok elvesztettek. Az oldalt érdemes időnként figyelni a további részletekért. Egy, a közelben működő üzlet - The Ten Spot - a környék többi cégeit igyekszik mozgósítani, hogy összegyűjtsék mindazt, amivel segíteni tudnak: saját áruikkal, ajándékutalványokkal stb. Arra kérik emellett a segíteni szándékozókat, hogy tegyenek félre olyan háztartási eszközöket, melyeket nélkülözni tudnak, addig, míg a szervezők nem találnak egy raktárat vagy épületet, ahol ezeket tárolni tudják. Pár napon belül a TD Canada Trust fiókjaiban is lehet leadni pénzadományokat az érintetteknek. A kövektező hetekben biztosan sok más példa van és lesz a tűzben hajléktalanná vált emberek megsegítésére.

2 megjegyzés:

Globetrotter írta...

Ezek mindig annyira letaglozo hirek. Megis a masik oldalon megjeleno segiteni akaras mindig azt is jelzi, hogy letezik meg osszefogas es szolidaritas az emberek kozott!

Lívia írta...

Igen, engem is mindig nagyon megerintenek az ilyen hirek. De igazad van, mert az a segites es tenni akaras, ami szukseg eseten megmutatkozik, meghato es igazan nagyszeru erzes. Mi is mindenkeppen viszunk majd valamit a csaladoknak.