hétfő, február 18, 2008

The Great Backyard Bird Count

A mai nappal fejeződik be a 2008-as észak-amerikai "Nagy Madárszámlálás". (2008. február 14-18.)

A Nagy Madárszámlálás (angol rövidítése: GBBC) egy minden évben megrendezésre kerülő, négy napos esemény, amikor a szakemberek mellett a madárkedvelő és -figyelő emberek, bármilyen korosztályból madarakat számolnak, fényképeznek, jegyeznek fel a környezetükben. Az esemény célja minél hitelesebb képet kapni a kontinens madarairól, s azok vándorlásáról. Bárki benevezhet, kortól, szakértelemtől függetlenül, és maga a megfigyelés egy alkalma nem is tart tovább, mint 15 perc. A négy nap alatt persze ez többször 15 perc is lehet, de a leadott eredmények minden alkalommal csak 15 percre vonatkozhatnak. Ezalatt az idő alatt kell feljegyezni minden egyes látott madárfaj legnagyobb egyedszámát. Már a négy nap alatt is, a GBBC weboldalán (mivel óriási az oldal látogatottsága ezekben a napokban, előfordulhat, hogy elsőre nem sikerül behozni) bárki nyomon követheti, milyen adatokat jelentettek a saját lakóhelyén vagy bárhol Amerikán és Kanadán belül. Az eredmények össze is vethetők az előző évi eredményekkel. Természetesen fotókat is nézhetünk minden év madármegfigyeléseiről, amelyek közül a legjobbakat ki is emelik.

A tavalyi eredmények rekordot döntöttek. 11 millió madarat jegyeztek fel 616 különböző madárfaj közül! Több, mint 80.000 listát adtak le a lelkes madármegfigyelők, és több, mint 5.000 digitális fotót, ami a legtöbb az eddigi 10 éves megfigyelés történetében.
Miért is hasznos mindez? A kutatók sokat megtudhatnak abból, hogy egy-egy madárfajt hol jegyeznek fel, hiszen a madarak vándorlása, annak dinamikája folyamatosan változik. Nincs olyan kutatócsoport, amely ilyen rövid idő leforgása alatt megfigyelhetné és dokumentálhatná ennyi madárfaj komplex mozgását, eloszlását. Igy tehát sokat segíthetünk a feljegyzéseinkkel.
- Hogyan befolyásolja a hó és a hideg időjárás a madarak populációját?

- Hogyan változik a madarak vándorlása az előző évekhez képest?

- Hogyan befolyásolják a madarakat a különböző fertőzések, a városiasodás vagy a globális felmelegedés különböző régiókban?

- Vannak-e olyan fajok, amelyek számának csökkenése már nagyobb odafigyelést igényel?

Ilyen és ehhez hasonló kérdesekre keresik a választ a szakemberek.
A GBBC egyszerű és nagyszerű szórakozás lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt - ráadásul segíthetünk vele. :)) Aki Észak-Amerikában él és teheti, csatlakozzon a programhoz!

Pár kép az eddigi 2008-as termésből:


Nincsenek megjegyzések: