szerda, február 13, 2008

Black History Month


Február a Feketék Történelmének Hónapja.
Nagyszerű alkalom ez arra, hogy itt Kanadában, az USA-ban vagy bárhol a világon megemlékezzünk mindarról, amit a fekete lakosság közreműködése, tehetsége, jelenléte nyújt a világnak.
Az eseménysorozatot "Negro History Week" (Feketék Történelmének Hete) néven Dr. Carter G. Woodson kezdeményezte, 1926 februárjában az Egyesült Államokban. Szerette volna, ha jobban odafigyelünk és igyekszünk megérteni mindazt, amit az afrikai lakosság él át nap mint nap Amerikában, Afrikában vagy bárhol a világon. A '60-as években bővült az eseménysorozat egy egész hónappá, hogy közösségi programokon keresztül ünnepelhessék a feketék történelmét.
A Kanadai Fekete Nők Egyesülete (Canadian Negro Women's Association) hozta a rendezvényt Kanadába s Toronóba az 1950-es években. A város 1979-ben hírdette ki hivatalosan a Feketék Történelmének Hónapját, s azóta is e hónap nagyszerű alkalom arra, hogy újra és újra számba vegyük, s értékeljük az afrikai kanadaiak sokszínű és sokrétű hozzájárulását Kanada fejlődéséhez, mind az oktatás, orvoslás, művészet, kultúra, gazdaság, politika vagy az emberi jogok terén.
Mai napig igen változatos programokkal találkozhatunk városszerte. A múzeumoktól kezdve a fekete szervezeteken át a városi könyvtárakig sokan szerveznek programokat. 16-án például egy túra keretein belül tanulhatunk különböző fekete vezetőkről, úgy mint Mary Ann Shadd Cary, aki az első fekete női szerkesztő volt Észak-Amerikában; vagy William Peyton Hubbard, Torontó első afrikai politikusa. Hétvégéken több kiállítás mutatja be a viktoriánus Torontó fekete lakosságának életét.
Februárban ezen kívül több más program is zajlik, pl. ez a olvasás hónapja is (Keep Toronto Reading), amiről tavaly már írtam (itt olvasható) röviden. (A város honlapján folyamatosan nyomon lehet követni az éppen aktuális progamokat, akiket bővebben érdekel.)
Az alábbiakban képeket láthattok ismert feketékről, a feketék torontói történelméről, majd azokat a posztereket, melyek a kanadai feketék teljesítményeit ünneplik. A poszterek egyébként megvásárolhatók, ezen a számon lehet érdeklőni: 416-392-0436.

Jobb oldalt egy minden nap frissülő táblázatot találtok a feketék történelmének fontosabb eseményeiről egész februárban!

2 megjegyzés:

zhaoman írta...

Megkésve bár, de annál nagyobb szívvel: boldog névnapot!

Lívia írta...

Koszonom Gabor a figyelmesseged es hogy gondoltal ram!! :)
A videoidat nagy orommel nezegetem, remelem Anyukad is nagyon jol erzi magat!
Puszi nektek!