vasárnap, február 11, 2007

"Keep Toronto Reading"


Torontóban február az olvasás hónapja.
A Toronto Public Library (a torontói városi könyvtár) hírdette meg e programot, hogy együtt ünnepelhessük a könyveket és kultúrát e rendezvénysorozat keretein belül. Széleskörű programokat szerveznek nemcsak a 99 városi könyvtár egyikében, de szerte a városban mindenfelé, melyek - ahogyan ezt reklámozzák - különlegességek a testnek, léleknek egyaránt.

A "Diaszpóra Dialógusok" nevet viselő program keretében például írókkal, költőkkel, művészekkel találkozhat az érdeklődő, akik bemutatják új műveiket: drámáikat, verseiket, melyekben visszatükrözik a torontóiaknak városuk sokszínűségét, komplexitását.

A "Szerelem és bor nyelvének felfedezése" címmel beszélgetések és borkóstolók részesei lehetünk, ahol az írók saját élményeiket mesélik el pl. Olaszországról, Franciaországról vagy Dél-Amerikáról, azok borairól, s közben persze meg is kóstolhatók e nemes nedük.

Mindezek mellett írók kulináris élvezeteiről hallgathatunk előadást, vagy családi programokon vehetünk részt. Ismert krimiírók avatnak be könyvírásuk részleteibe, orvosi szakkönyvek szerzői beszélnek választott témájukról, de kanadai-afrikai írókkal is megismerkedhetünk, akik memoirjaikkal, verseikkel színesítik a torontói művészi palettát.

A hónap egyik zárásaként pedig részt vehetünk a Könyvek Szerelmeseinek Bálján (The Book Lover's Ball), ahol több, mint 60 ismert íróval vacsorázhatunk együtt és beszélgethetünk közös szenvedélyünkről, a könyvektől.

A progamok valóban sokszínűek és sokrétűek, minden korú és érdeklődésű találhat köztük kedvérevalót. A programsorozat egyébként tökéletes összhangban van mindazzal, ami az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kap a városban a sok bevándorló miatt. Nevezetesen erősíteni, minél jobban tudatosítani a torontóiakban városuk sokszínűségét, lüktető energiáját szociális, kulturális és gazdasági szempontból egyaránt.

Well, this is February, so let's Keep Toronto Reading!

Nincsenek megjegyzések: