vasárnap, szeptember 30, 2007

Toronto International Film Festival 2007


A 32. Torontó Nemzetközi Filmfesztivált (TIFF) rendezték meg idén szeptember 6. és 15. között. 1976 óta nagy változásokon ment keresztül a fesztivál, s mára a filmvilág egyik legjelentősebb megmérettetésévé nőtte ki magát. (Az alábbi linken az egyes évek poszterein keresztül figyelhetitek meg az átalakulást.) A város annak rendje s módja szerint erre a hétre teljesen megbolydult, erősebben lüktetett a szokásosnál. Nem is csoda, hiszen óriási tömegben érkeznek turisták a világ minden tájáról (szállodai szobát kapni teljességgel lehetetlen volt pár hétig az egész városban), s a filmvilág csillagai közül is igen sokan megfordultak Torontóban ezenben a napokban. (A bejegyzés végén láthattok róluk egy kis összeállítást.) Őszintén szólva én magam nem nagyon voltam részese a fesztiválnak több okból sem. Egyrészt kicsit furán éreztem volna magam a tömegben lökdösődve arra várni, hogy elkapjak egy-egy tekintetet, vagy készíthessek egy-két fotót a "sztárokról"; másrészt pedig őrületes pénzeket kérnek el a mozijegyekért ilyenkor, ami csakis úgy érné meg, ha egy csomagban vásárolunk meg több jegyet, az viszont bőven 100 dollár körül mozog fejenként. Igy a számunkra érdekes filmeket most, a fesztivál után vesszük sorra.
A fesztiválon 55 ország 349 filmje mutatkozott be, melyeket 4156 film közül választottak ki, s melyeket csoportokra osztanak a fesztivál idején a könnyebb eligazodás érdekében. Igy pl. a "Canada First" program keretein belül kanadai rendezők filmeit nézhették meg az érdeklődők, úgy mint az "Amal", "Walk All Over Me" vagy a "Young People Fucking".
A "Canadian Retrospective" filmjei a kanadai mozi történelmét igyekeztek bemutatni, pl. a "Chronicle of a Summer", a " The Paper Wedding" vagy a '68-as "The Snowshoers" című filmeken keresztül.
A "Contemporary World Cinema" a világ minden tájáról mutatott be filmeket, amik között más fesztiválok díjnyertes filmjeit is megtalálhattuk. A 62 film között szerepelt a "Run, Fat boy, Run", az " American Venus", a "Barcelona" vagy a "The Edge of Haven", eredeti címe: Auf der anderen Seite.
14 film szerepelt a "Discovery" programon belül, ahol az új filmrendezők munkáit mutatták be, mint pl. a "The Babbysitters".

Sorolhatnám még rendületlenül a különböző programokat (Doc Talks, Future Projections, Masters, Mavericks, Midnight Madness, Sprockets Family Zone, Visions stb.) és azok filmjeit, hiszen több száz filmről beszélünk most, s 55 ország filmszakembereiről, legyenek akármelyik végén is a kamerának. Akiket mindez bővebben érdekel, kattintsanak ide.

A "Gala Presentations", és a "Special Presentation" filmjei azok, amikről mi, átlagos mozinézők a legtöbbet hallunk, így ezeket azért nem hagyhatom ki. Több szakember szerint a mostani filmfesztivál filmei döntő többségben az erőszak különböző aspektusairól szóltak, úgy mint pl. az "Eastern Promises", David Cronenberg filmje, Naomi Watts és Viggo Mortensen főszereplésével, ami egy igen véres thriller az orosz maffiáról. A film egyébként elnyerte a fesztivál fődíját(!), így valószínűleg Oscar-esélyes film is. A "No Country For Old Men", egy másik thriller a Coen fivérektől, a "Rendition" című filmben pedig Reese Witherspoon igyekszik megtalálni eltűnt férjét. A "The Brave One" című filmben Jodie Foster egy kegyetlen támadás túlélője, aminek következtében a párja életét veszti. Foster az élmények miatti traumát nehezen feldolgozandó illegális fegyvert szerez, majd ő maga is erőszaktevővé válik. (Ezt már mi is láttuk, szerintem érdekes és elgondolkodtató volt, ajánlom nektek is.) A "Shake Hands with the Devil" a '94-es rwanda-i fajirtásról szól, mely egy katona, Roméo Dallaire feljegyzésein alapul, s többek között azt kutatja, milyen szerepe kell, hogy legyen az ENSZ-nek ilyen körülmények között.

A fenti filmek mellett több fénypontja volt még a TIFFnek, amit szintén nehéz mind felsorolni, így újra csak párat említek: "Into the Wild", "Lars and the Real Girl", "Sleuth", "Michael Clayton", "Juno", vagy a "Body of War" és a "4 Months, 3 Weeks and 2 Days".
A szakértők szerinti nagyszerű alakításoknak is hosszú sora lenne, akik között ebben az évben olyan színészeket találunk, mint pl. Ryan Gosling, Tommy Lee Jones, Jennifer Connelly, Viggo Mortensen, George Clooney, Cate Blanchett, Casey Affleck vagy Meryll Streep.

Nem lehetett, s nem is volt célom, hogy belemélyedjek a fesztiválon feltűnt és nagy érdeklődést kiváltott filmek világába. Ehelyett inkább csak felvillantani kívántam pár filmet, melyekre kattintva bővebb információkat olvashattok, s az arra érdemeseket idővel megnézzétek. Remélhetőleg a komolyabban érdeklődők magáról a TIFF-ről is sok érdekességet találhatnak a különböző linkeken. Jó nézelődést és filmválogatást!

Az alábbi fesztiválképek a Torontóban megforduló, s filmjeiket promótáló színészeket mutatja be a teljesség igényel nélkül:


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

szia livia