szombat, szeptember 15, 2007

Remember That Night

Egy érdekes, nagyszerű, különleges dolognak voltunk részesei szombat délután.
Egy szimpla moziban.
Egy nem mindennapi show keretein belül.

David Gilmournak, a Pink Floyd egykori gitárosának ugyanis jövő héten jelenik meg a legújabb DVD-je, Remember That Night címmel. A megjelenést megelőzve azonban jó páran Európa, és most Észak-Amerika szerte részleteket láthattunk belőle. No de ettől még nem lenne a dolog annyira különleges, mint amennyire volt. Ahogyan múlt héten egész Európában, szombaton Amerikában és Kanadában egyszerre, egy időben jöttünk össze, összesen 166 moziban, hogy megnézzük az új DVD premierjét. (Én már magát a gondolatot és az érzést is szeretem, amikor egyszerre sokan lehetünk valami kivételes dolognak a részesei.) A DVD után David Gilmour és csapata Londonból, élőben játszott egy dalt, majd egy (hangulatában igen vicces) interjú következett a Royal Albert Hallból. A kérdező, a csapat egyik gitárosa Phil Manzanera volt, aki nem szakmabeli lévén, kicsit csendeskén, zavartan kérdezgetett, néhol kimondottan viccessé téve a helyzetet. Az emberek a dalok után ugyanúgy tapsoltak és kiabáltak, mintha egy valódi koncerten lettünk volna, furcsán keveredett a mozi és egy élő koncert élménye mindenkiben. A kérdéseket egyébként a rajongók tehették fel korábban, amit Gilmour honlapjára tölthettek fel, majd az est folyamán bejátszották őket, s David válaszolni igyekezett rájuk.

A zene csodálatos, gyakran könnyekig megható volt, az Echoes című számot pl. teljes egészében végigjátszották, ami igen ritka, s aminek Bill el sem tudom mondani, mennyire örült. Tkp. neki volt meglepetés ez az egész délután. Ő az, aki nagyon szerette a Pink Floydot, és manapság David Gilmour zenéjét. Be kell valljam azonban, Apa is többször eszembe jutott a moziban ülve, ahogyan szinte mindig, amikor igazi, értékes zenét hallok. Ő tanított meg a zene szeretetére, már amennyire időnk engedte, s biztos vagyok benne, hogy ő is ott ült volna az európai mozik egyikében vagy a koncertturné valamelyik állomásán. Billnek hihetetlen tudása, kollekciója és alázata van a zenét illetően, nagyszerűen el tudtak volna beszélgetni éjszakákon át, finom sörök mellett. :-) Ennél a dalnál (Blue) nagy szerencsém volt, hogy sötétben ültünk... Hmmm... Vagy hallgassatok bele ebbe (Shine On You Crazy Diamond)!
Ha a videókkal gond lenne, ezen az oldalon a fenti kettő mellett további dalokat találtok a DVD-ről, ahol ki tudjátok választani a lejátszásra használt programot is. S akinek tetszik, ne fogja vissza magát, jövő héttől irány a zenebolt!

Nincsenek megjegyzések: