szerda, január 31, 2007

A mai kor Rubic-kockája - Sudoku

A legújabb nyugati, pontosabban keleti métely egy-két éve ismert már Magyarországon is: megjelentek az első Sudoku könyvek, így mindenki megismerkedhet az új rejtvénnyel otthon is.
A sudoku (ejtsd: szudoku), mint japán logikai kirakójáték terjedt el, szószerinti jelentése: egyedülálló szám, a „su” jelentése szám, a „doku” jelentése egyedülálló. Az angolok kezdtek hódolni először Európában az új játéknak, a „latin négyzetnek“, mai nevén a Sudokunak, amelynek népszerűsége immár vetekszik a Rubik-kockáéval.
Habár alapvetően se nem japán, se nem új: a kor egyik legzseniálisabb matematikusa, a svájci születésű Leonardo Eulero (1707– 1783) már a XVIII. században megalkotta elődjét, akiről Arago, a fizikus azt írta, hogy minden erőfeszítés nélkül úgy számol, ahogyan az emberek lélegeznek és ahogy a sas repül. Az egzakt tudományokban ő volt a legtermékenyebb személyiség, 1100 könyvet és tanulmányt írt. Játékos találmányát „latin négyzetnek” nevezték el. Ennek modern változata és neve érkezett hozzánk Japánból.
A szudoku igazán egyszerű szabályokon alapul: egy 9 x 9 négyzetből álló nagy négyzetben kell elhelyezni a számokat 1-től 9-ig úgy, hogy minden sorban, minden oszlopban és a háromszor hármas kis négyzetek mindegyikében is a számok 1-9-ig csupán egyszer szerepeljenek. Segítségül bizonyos számokat mindig előre megadnak.
Ez a kis játék mára az egész világon, Japántól Kanadáig, Angliától Dél-Amerikáig százezrek kedvenc időtöltésévé vált. Több száz lap közöl naponta Sudoku-rejtvényeket, köztük az olyan tekintélyesek is, mint a The Times vagy a Die Zeit. Én minden nap látok embereket a buszon, metrón Sudokut töltögetni utazás közben vagy egy újság hasábjain, vagy saját könyvből.
Szerencsére nem kell matematikusnak lennünk ahhoz, hogy egy ilyen jellegű rejtvényt meg tudjunk fejteni: csak logikus és rendszeres gondolkodásra van hozzá szükségünk - tulajdonképpen éppen ennek köszönheti nagy népszerűségét is. Különböző nehézségű rejtvények léteznek, így a gyerekektől kezdve az idősebbekig mindenki élvezheti e játékot. (Chrisnek az egyik karácsonyi ajándékunk többek között egy Sudoku-könyv volt. Nagyon szereti!) :-)
Igy hát gondoltam egyet és feltettem a blogra a Sudoku-t, hogy akinek kedve és ideje engedi, hódoljon ennek az érdekes játéknak. :-) (A zöld gombbal kérhetünk új játékot; a pirossal törölhetjük az eddig beírtakat és elkezdhetjük előlről; a sárgával pedig kikérhetjük a megoldást. A kis legördülő menüben pedig választhatunk a nehézségi fokok közül: "easy" - könnyű; "moderate" - közepes; "difficult" - nehéz. A "Check" gombbal ellenőrizhetjük a játék végén, hogy mindent a jó helyre tettünk-e.)
Kedves családom, barátaim, kedves olvasó: jó szórakozást!

Nincsenek megjegyzések: