szombat, augusztus 20, 2011

A legújabb őrület: Edge Walk


18 év szünet után, augusztus 1-től új őrület nyílt meg a városban, Torontó legújabb turisztikai látványossága, mely az Edge Walk névre hallgat. Kétséget kizálólag egyedi és megismételhetetlen élmény ez azoknak, akik a magasság és az adrenalin túltengés szerelmesei. :)

Azok, akik elég bátrak ahhoz, hogy kipróbálják a CN torony legújabb szenzációját, 116 emelet magasból sétálhatják körbe a tűtornyot mindenféle kapaszkodó nélkül, egy 1.5 méter széles szegélyen, ami abszolút átlátható. No persze a különleges szórakozást nem ingyen, de még csak nem is olcsón osztogatják: 175 kanadai dollárért (123 euro/33.000 Ft) vehetünk részt a kb. másfél órás programban, amiből 20-30 perces maga a kinti séta. Az Edge Walk részvevői elé azonban lélegzetelállító látvány tárul a 356 méter magas kilátóról, ahonnan Torontót, az Ontarió-tavat, sőt, jó időben még az amerikai Buffaló-t is láthatják. A CN Torony igazgatójának elmondása szerint: "EdgeWalk is both thrilling and unique and will push visitors to their limits - literally and figuratively. This will be among Toronto's, if not the world's, greatest attractions."


A jelentkezők 6-8 fős csoportokban, biztonsági védőruhát felvéve mehetnek csak ki a sétára, akiket képzett vezetők kísérnek. A legbátrabbak nemcsak körbesétálhatnak a vékony vasrácson, de akár előre- vagy hátra is dőlhetnek, tulajdonképpen bele a semmibe, miközben semmi más nem tartja őket, csak egy, a sziklamászókéhoz hasonló kötél. Biztonsági okokból fényképezőgépet nem lehet kivinni magunkkal, de mindenki kap fényképet, sőt még videót is a kinti élményéről. Egyébként az indulás előtt elég komolyan átvizsgálják a jelentkezőket (alkohol, drog, robbanószer tekintetében) és persze bizonyos feltételek is vannak a részvételt illetően, úgy mint: jó egészségi állapot, minimum korhatár 13 év, súlyhatár 34 és 140 kg között stb.

A sétára minden évben május és október között jelentkezhetnek a kalandvágyók, de mindenki kalkulálja bele az élménybe, hogy a tó közelében egész évben nagyon fúj a szél, fent pedig egészen biztosan kevés szélcsend van....


Megmondom őszintén, ha nem lenne ilyen drága, én ki is próbálnám, mégha abszolút őrültségnek is hangzik az egész. :)) Mindig is vonzott a magasság, de annyira bátor valószínűleg sosem lennék, hogy ejtőernyővel ugorjak ki egy repülőgépből. A bungee jumping, azaz kötélugrás pedig számomra abszolút szóba se jöhet, az már túl van az extrém kategórián. Szóval marad az Edge Walk vagy esetleg a Parasailing, amit a déli, karib-szigeteki nyaralásainkon láttam sokfelé.

EdgeWalk adatok:
  • ára $175, amiért cserébe a séta mellett videót, fényképet és bizonyítványt kapunk az élményről, plusz kapunk egy újabb, teljes jogú belépőt a toronyba (aminek árába - $34.99 - a kilátó, üvegpadló, Sky Pod, mozi, plusz a Motion Theatre Ride is beletartozik)
  • a séta magassága: 356 méter vagy 116 emeletnyi
  • a CN Tower magassága: 553 méter
  • a párkány szélessége, amin sétálni lehet: 1.5 méter
  • a körséta hossza: 150 méter
  • a vasszerkezet súlya: 16.330 kg
  • napi séták száma: 2-3 óránként, max. 30 naponta
 A végén pedig akinek van kedve, nézzen bele egyik-másik videóba, hogy lássa, miről is van szó. :))

Az első még az építés közben készült:

A másodikon egy helyibéli újságíró kap egy kis ízelítőt az élményből:

A harmadik szintén reklámcélból készült, mint a második, de sokkal több háttértinfóval:

Ti mit gondoltok erről az őrületről? Kipróbálnátok? ;)

5 megjegyzés:

Globetrotter írta...

Livi, ha mesz, szolj, lehet veled tartok ;-) Ezt meg en is el tudom kepzelni, hogy esetleg kiprobaljam ;-) Most, hogy irtal a toronyrol jottek elo nekem is az emlekek, hogy 10 evvel ezelott valojaban pont a CN tower volt az, ahova eloszor felmentunk ennyire magasra, es mennyire nagy szam volt az akkor! Emlekszem az uvegpadlon at keszult fotokra - izgi volt :)) A CN tower volt a kanadai atruccanasunknak egyik fenypontja a Niagara mellett!

Livia írta...

Oke, akkor ha legkozelebb erre jartok, egyutt felmegyunk!! ;)

Névtelen írta...

Szerintem még kötéllel is félelmetes, de nagyon izgalmas lehet. Biztos hogy a torkodban lesz a szíved:). Kipróbálnám!!!:) Köszi a cikket!

Livia írta...

:))) Ohhh, egészen biztos, hogy félelmetes, biztosan én is félnék... mégis kipróbálnám...
Néha az ember vágyik arra, hogy tágítsa a határait, vagy megtapasztalja azokat... nekem ez olyasmi lenne... :)

Névtelen írta...

Szia!Egészen véletlenül találtam rá a blogodra,valahogy a Facebookon keresztül!Nagyon örültem neki,mert egykicsit nosztalgiáztam kb.10 éve volt szerencsém kint lenni egy kicsit és a képeidet nézve felidéződött nagyon sok emlék.Kanada a szivem csücske marad,nagyon tetszett Torontó és ahol jártam csodálatos ország!!!!!:)))Köszönöm,Neked ezt a blogot,nagyon örülök,hogy rátaláltam,még nem olvastam el mindent de azon leszek,nagyon jó!Ja és az Edge Walk hát én nem merném!Minden jót,és szép hétvégét!!!!!Vera