kedd, november 09, 2010

Vízisportok


Kaptam visszajelzéseket a környezetemből, hogy ahogy ők sem, valószínű néhányan mások sincsenek teljesen tisztában ezekkel a vízi sportokkal. Így íme néhány kép a legnépszerűbb nyaralós vízisportokról. 
Köszönöm Cs. a kite szörffel kapcsolatos megjegyzésed. Ma már annyi mindenre nem alakul ki magyar szó, csak egyszerűen átvesszük az angolból. Szerintem ez egy kicsit sajnálatos, hiszen ahogy Te is említetted a "hullámlovaglást", sok mindennek ugyanígy meglehetne a magyar változata.

Most persze kihagyom az olyan sportokat, mint a vízilabda vagy a triatlon. Csak azokról kerestem képeket, amelyek nyaralásokkor nagyon népszerűek és amikkel mi is mindig szembetalálkozunk, viszont talán nem mindenki ismerős az angol neveikkel.

Scuba Diving - A búvárkodáshoz általában előzetes tréning is szükséges. Ha jól emlékszem, felénk az ún. PADI elég elterjedt, de nagyon sokféle létezik még.

Skurfing - másnéven surf-water-skiing vagy surf-skateboarding. Itt egy szörfdeszkán áll az egyén és egy hajóhoz kötve húzzák. (Ennek van olyan változata is, amikor csak a lábukon állnak és nincs alattuk deszka. Őrület... :)

A Jet-skit tudom, mindenki ismeri, de azért beteszek erről is egy képet, hiszen sokak vízparti nyaralásához hozzátartozik. :)


Kitesurfing - Ugyanúgy egy deszkán állnak, mint a Skurfingnél, de itt nem hajóhoz vannak kötve, hanem egy sárkányhoz/kite-hoz. Nekem tűnik csak veszélyesnek?

Parasailing -  Itt megint egy hajóhoz vagyunk láncolva, viszont ez esetben mi vagyunk felül, plusz az ejtőernyőnk. Kicsit más ez, mint az általános ejtőernyő, ezért sem parachute a neve, hanem parasail.  (Ez nekem mindenhol nagyon tetszett es szeretném is egyszer kipróbálni. :)

 A Raftinget sem kell már bemutatni, Kanadában különösen népszerű. :)

A Windsurfing a surfing és a sailing (vitorlázás) kombinációja, de egészen kezdők vagy gyerekek is kipróbálhatják. :)

Snorkeling - Ez a búvárkodás egyszerűbb, vizipipás változata. Sokfelé ez is nagyszerű élmény ám, Arubában pl. mindenképp. :) Az alábbi kép is Arubán készült.


Banana Boat - Ez is vizijárműhöz kötött szórakozás, itt viszont többen ülnek a hajón és azt mondják, nagyon jó. :) Plusz azt is hallottam, hogy utólag kicsit fájdalmas. ;)

Arubán ez volt a legnépszerűbb vizisport, legalábbis a közelünkben. Cselesen wave-runners a neve, amihez elég nehezen találtam képet, mert erre a szóra a jet-ski jön be. Végül megtudtam, hogy hivatalosan Tubingnak hívják, és szinte sorban álltak, hogy kipróbálhassák. :) A képen és a videón is épp a hotelek látszanak sorba, többek között a miénk is.


Sea Trek - Ez szintén közkedvelt szórakozás Arubán, főleg ha azt nézzük, hogy sem búvárkodni, de még úszni sem kell tudni hozzá. Mégis, a résztvevők életközeli képet kapnak a víz alatti világról egy kis séta alkalmával. Abszolút nem veszélyes és hihetetlen jó szórakozás az egész családnak (gyerekenek 8 év felett). Ehhez is van egy kis videó.


A De Palm Tours az egyik legjobb utazásszervező társaság Arubán. A katalógusuk itt tekinthető meg angol és spanyol nyelven. Mi is velük jártuk körbe a szigetet és nagyon meg voltunk mindennel elégedve.

2 megjegyzés:

Sticci írta...

Szuper ez a kis összefoglaló! Én sem voltam biztos egyik-másik vizisport nevével kapcsolatban. Esetleg most az út során kipróbáltátok valamelyiket? A parasailing nekem is nagy álmom. :-)

Livia írta...

Koszi Sticci! :)
Sajnos nem probaltuk ki egyiket sem, pedig nagyon jo lenne. A ferjem ugyanis nem egy nagy viz rajongo es egyedul persze semmi sem olyan fun. De talan egyszer meg lesz lehetosegem...