vasárnap, április 11, 2010

Változások a menekültügyi rendszerben


Az utóbbi időben sokan kérdeznek az otthonról érkező menekültáradatról. A téma az elmúlt egy évben vált különösen aktuálissá - az olimpiára látogató, majd menekültstátuszt kérőkről már nem is beszélve. 

Tény, hogy mostanság nagyon sokan érkeznek Magyarországról menekültkérelemmel.
Tény, hogy Kanada nem fordítja vissza a kérelmezőket, hanem (akit már beengedtek) azok kérelmét megvizsgálják.
Tény, hogy eddig a folyamat sokszor évekig tartott, így vannak/voltak olyanok, akik akár 4-5 év után kapták meg pl. a visszautasító határozatukat.
Tény, hogy itt tartózkodásuk alatt a kérelmezők segélyt kapnak, és különféle segítségeket a mindennapi élethez.
Tény, hogy Kanada igyekszik mihamarabb munkavállalói engedélyt is biztosítani a várakozók számára, hogy ne csak a segélyből kelljen megélniük.
Tény, hogy a rendszert (ki)használva, nagyon sokan jöttek be az országba menekültként, kapták meg a munkavállalói engedélyt, majd állították le a menekültkérelmüket s tűntek el a hatóság szemei elől...
S az is tény, hogy Kanada ezen a 'lyukas' rendszeren nagyon hamarosan változtatni fog.

A változtatás több területet is érint majd.
Kanada a jövőben még több menedékjogot kérőt tervez befogadni az országba és még több pénzt szeretne pumpálni az itteni letelepedésüket/otthonteremtésüket segítendően. Ehhez azonban változtatások szükségesek. Az elbírásálási időtartamon feltétlenül csökkenteni fognak, hogy a valódi/hiteles menekültek minél hamarabb megkapják a papírjaikat, míg a nem megalapozott kérelmeket minél hamarabb elutasítsák.


Amint látjátok, a rendszer továbbra is nyitott marad, hiszen Kanada minden évben több menekültet fogad be, mint bármely más ország a világon. Csak Torontóba több, mint 8000 menekült érkezik minden évben, ami majd 10%-a az országba érkezőknek). Azonban a hézagokat be kell tömni, mert a rendszer kihasználása senkivel szemben sem tisztességes. Gondoljunk csak a hivatalos úton bevándorolni szándékozókra, akik gyakran szintén éveket várnak a papírjaikra, míg a menekültrendszert kihasználók nem valódi menedéket kérnek, csak egyszerűen kiskapukat keresnek.

Az új rendszer alapján a menekültjogot kérőket két nagy csoportba sorolják majd, mégpedig aszerint, hogy az illető "biztonságos" vagy "veszélyes" országból érkezik-e. Természetesen a csoportokat a kanadai állam előre meghatározza majd. A tervek szerint minden kérelmező első interjúja az érkezését követő 8 napon belül meg kell történjen, az ügy meghallgatása pedig 60 napon belül. A biztonságosnak ítélt országból így a kérelmezők egy hónapon belül vissza kell térjenek, az elfogadottak pedig megkapják a menekültstátuszt és igényelhetnek kanadai tartózkodási papírokat. Ezzel az új rendszerrel Kanada kb. 2500 több kérelmet tud majd elfogadni évente, mint eddig, s több pénz jut a menekültek új otthonteremtésének támogatására is.


Mindez számunkra, magyarok számára azt is jelenti, hogy Kanada nem a vízumkényszer bevezetésével tervezi megoldani a  magyar és cseh menekültáramlatot, hanem egy hosszabbtávú megoldással és egy átláthatóbb rendszer bevezetésével. 

Mivel az utolsó otthon dolgozott éveimben (cigánytelepeken élő) magyar romákkal dolgoztam, mint gyermekvédelmi szociális munkás, talán nem meglepő, hogy az utóbbi hónapokban itt is megtalált pár szervezet a menekültkérő romákkal való szakmai munka kapcsán. Több szinten is kapcsolatba kerültem az itt élő romákkal, akik nagy része szintén Miskolcról (vagy a környékről) érkezett, mint én is. Ezekről a szakmai munkákról hamarosan írok még bővebben. 

6 megjegyzés:

Manka írta...

Tetszik az elso kep :) Felteszed a HelloKanadara is?

Livia írta...

:) Veletlenul akadtam a kepre, de szerintem is jo.
Gondoltam ra en is, hogy feltehetjuk a Hello Kanadara, de meg akartam varni a Te velemenyed is. :) Akkor teszem is.
Jaj, mar uuuugy hianyzik, hogy dumcsizzunk!

Manka írta...

Holnap este órám van (hétfő), de esetleg kedden? :)

Livia írta...

OK! :) Akkor holnap, amint hazaertem, bekapcsolom a Skype-ot, csorogj ram, amikor Te is raersz. En ott leszek! :)
Addig is pusziiiiiii!

Globetrotter írta...

Regen jutottam a blogra, de nagyszeru cikk volt ez a legutobbi is. Nagyon kivancsian varom, hogyan fonodsz be ebbe az uj izgalmasnak hangzo szakmai kihivasba. Irj rola mindenkepp!
Remelem jol teltek az unnepek nalatok is es szep ido van arrafele!
A felso banner uditoen hatott Ram, ahogy beleptem az oldaladra :) Az egesz oldal sugarozza a tavaszt!
puszi

Tinkmara írta...

Feltétlen írj róla. Én tanítóként dolgoztam romák körében, volt roma pedagógiai asszisztensem egy évig. Sokat tanultunk egymástól, én főleg tőle.
Nagyon jó cikk volt, Livi. :)