péntek, április 30, 2010

Április 8 - Nemzetközi Roma Nap


Azt hiszem a témát azzal a számomra kicsit kellemetlen "vallomással" kell kezdenem, hogy hiába dolgoztam otthon évekig romákkal, fogalmam sem volt arról, hogy létezik Nemzetközi Roma Nap (NRN). Magyarországon ugye nem igazán ünnepeljük a romákat, így sajnálatos módon sosem jött fel a téma. Pedig ezt a napot, mely a világ romáit, a romák kultúráját ünnepli, 1990-ben mondta ki a negyedik Roma Világkongresszus, mely szervezet a nemzetközi cigányság alulról jövő, demokratikus és autonóm kezdeményezése, s egyben a cigányság legmagasabb szintű érdek-képviseleti testülete is. "A szociális és politikai érdekképviselet mellett a kongresszus és testületei legfontosabb tevékenységi köre a roma kulturális autonómia alapelveinek megfogalmazása, feltételrendszerének kidolgozása. Mind a kongresszust és döntéseit, mind pedig az általa életre hívott Nemzetközi Roma Szövetséget, mint végrehajtó testületet, az ENSZ és más nemzetközi szervezetek szuverénnek és legitimnek ismerik el." (Wikipedia)
Az I. Roma Világkongresszust 1971. áprilisában tartották, ahol 23 ország küldöttsége jelent meg, s ahol az alábbi fontos döntéseket hozták:
 • "A különböző cigány népcsoportok egymást kölcsönösen testvérként fogadják el, és ugyanazon nemzet tagjainak tekintik magukat.
 • A Földön élő, különböző néven ismert cigány népcsoportok közös elnevezése, nemzetük hivatalos elnevezése a roma.
 • Elfogadták a romák nemzeti jelképeit, a zászlót, a himnuszt és a jelmondatot.
 • Megfogalmazták a romani nyelv sztenderdizációjának szükségességét, addig is ideiglenes jelleggel a lovari dialektust fogadták el hivatalosnak.
 • Elfogadásra került ideiglenesen az első cigány ábécé is, azzal az állásfoglalással, hogy ki kell alakítani a romani írás végleges, általánosan alkalmazható formáját." (Wikipedia)
A kongresszus tiszteletére az ENSZ április 8-át a Roma kultúra világnapjává nyilvánította.
A fenti kép természetesen a romák zászláját ábrázolja. A zászlóban a kék szín az eget, a zöld a földet, a kerék (vagy csakra) pedig a hosszas és állandó vándorlást jelképezi. (A kerék India, az őshaza zászlajára is utal egyben.)

 A képen a romák vándorlása látható 900 és 1900 között

A romák történelmét olvasgatva úgy tűnik, hogy vándorlásuk már időszámításunk előtt (i.e. 400) elkezdődött, amikor észak-nyugat Indiából (ahonnan a romák eredetileg származnak) elindult egy csoport indiai, hogy nomád életmódot folytatva használják tudásukat utazásaik során. Időszámításunk szerint 1000 körül érték el először az akkori bizánci birodalmat (mostani Görög- és Törökország területe), mely cigányok elsősorban asztrológusok, jövendőmondók, akrobaták, kígyóbűvölők, medvetáncoltatók, vadászok és állatorvosi sebészek voltak. A cigányok/romák európai megjelenése 1300. körülre tehető, Magyarországról pedig az első feljegyzés 1383-ból található.
A romák több szempont szerint csoportosíthatók. Magyarországon elsősorban nyelvi szempontok szerint csoportosítjuk őket. Így a három legnagyobb csoport: 
 1. Romungrók - akik magyar anyanyelvűek (őket hívjuk muzsikusoknak is)
 2. Oláh cigányok - akik romani anyanyelvűek
 3. Beások - akik a román nyelv egy archaikus változatát beszélik
 4. Megemlíthetjük meg a szinókat, akik az ún. német cigányok, de az ő számuk elenyésző az országban.

   A romák száma Európa szerte

  A romák legnagyobb közös ünnepe, éljenek akármerre is a világban a Nemzetközi Roma Nap, melyet április 8-án minden roma ünnepel a világ minden táján. A roma kultúra és történelem ünneplése mellett ez a nap arra is lehetőséget ad, hogy felhívjuk a figyelmet mindazokra a nehézségekre, amikkel a romák szembesülnek világszerte, s talán legerősebben Közép-Európában. Az alábbi videót ebből a célból készítette az Amnesty International.  Én magam nagyon megörültem, amikor először hallottam, hogy iskola szeretné megünnepelni a NRN-ot, hiszen csak ebbe az iskolába (óvodától - 6. osztályig) több, mint száz roma tanuló jár. Nem volt sok időnk a megszervezésre, de a végén azt gondolom, annál jobban sikerült az egész ünnepség. Volt roma tánccsoportunk, akik nagyon ügyesek voltak és akiknek óriási sikerül volt. Volt egy roma kórusunk is, és akik szintén nagyon ügyesen a magyar roma himnuszt adták elő. A himnusszal kapcsolatban tudni kell, hogy létezik egy közös, nemzetközi himnusz (Gelem, gelem címmel), mely a világon minden roma ember közös himnusza. A magyarországi romák körében azonban egy másik dal is himnuszként vált ismertté, ami egy régi lovári népdal, s melynek szövege úgy kezdődik, hogy Zöld az erdő, zöld a hegy is... A legtöbb gyerek ismerte a dalt, szóval a szöveggel nagyrészt nem volt problémánk, de aki nem ismerte, az is hamar megtanulta. Az ünnepség előtt, sőt még utána is napokig hallottam a folyosókon itt-ott énekelni a kölyköket ezt a dalt. Nagyon élvezték az egész felkészülést, és hogy most ők mutathatnak valamit a többieknek. Láthatóan büszkék voltak és izgatottak. Azóta is kérdezik tőlem, hogy mikor jövünk össze énekelni újra, így talá nem elvetendő ötlet egy állandó roma kórus felállítása. :)


  Az ünnepség kapcsán fellépett két professzionális roma zenekar is, akik már otthon is zenéltek. Az egyik zenekar a Galbeno Jag volt, akik budapestiek és akik eredeti, hagyományos roma zenét játszanak. Őszintén fontos számukra a hagyományőrzés és remélik, hogy a roma zene szeretetét itt is tovább tudjak majd adni. A második zenekar is hagyományos roma zenét adott elő, ők azonban zeneileg modernizálják kicsit a dalokat, a mostani kornak megfelelően. A Roma Syncron tagja Miskolcról jöttek és ott is zenéltek korábban. 

   Az ünnepségen a két zenekar előadása között egy nemrég megjelent könyvből fényképeket mutattunk a gyerekeknek, amelyek mind cseh értelmiségi romákat ábrázoltak. Az említett könyv címe Roma Rising, és készítője egy afro-amerikai férfi Chad Evans Wyatt. Wyatt célja az volt, hogy mindenféle előítéleket és sztereotípiák nélkül mutasson be olyan roma embereket, akik sikereket értek el a saját szakmájukban, s eközben büszkén vállalják hovatartozásukat és tartják hagyományaikat. Szerintem érdemes végignézni a képeket. Megmondom őszintén, nekem rögtön az jutott eszembe a képeket látván, hogy a csehektől lenne mit tanulnunk, mert Magyarországon nincs ilyen széleskörű roma értelmiségi réteg, ami pedig nagyon-nagyon hiányzik. Amint viszont a képek is mutatják, nem kell messzire menni a sikeres példákért és belátni, hogy az oktatás egy abszolút lehetséges út a romák segítésére, integrálására. (Talán mindenki ismeri a mondást, hogy ne halat adj, hanem taníts meg halászni.)

  Szóval mindent összevetve egy sokszínű és nagyon jó hangulatú ünnepséget sikerült összehoznunk, amire sok szülő is eljött és a gyerekek igazi roma hangulatot keltettek a fellépéseikkel. Az ünnepség azért is nagyon fontos volt, mert az iskola tanulói és tanárai között valószínű nem kevesen voltak, akik most hallottak életükben először roma zenét vagy láttak roma táncot. De mivel a romák most már szerves részei az iskola életének, így fontos volt számukra, hogy minél többek tudjanak meg a diákjaikról. 
  A fotóalbumban láttok pár képet az ünnepségről, a végén pedig egy-két videót is. (Sajnos a feltöltés után a videók minősége lecsökkent, de azért szerintem így is átjön a nap hangulata.) 


  International Roma Day at Queen Vic from Livia on Vimeo.

  Plusz egy ráadás videó a táncosok előadásából. :))) Annyira ügyesek voltak a kölykök, nagyon komolyan csintálták az egészet. (A fellépők mind 8-9-10 évesek :)

  International Roma Day - dancers from Livia on Vimeo.

  3 megjegyzés:

  Martalóc írta...

  Szerintem ez egy pozitív üzenet lehet, érdemes tanulni, iskoláztatni a gyerekeket, mert ők is élvezik (élvezhetik). Ha van elegendő akarat, ezzel tényleg lehet javítani a hátrányos helyzeten.

  A négy magyarországi cigány népcsoport közül melyik használja a lovári nyelvet?

  A cseh könyv csak csehországi példákat hoz fel? Mert pl. ortodox papból nem sok lehet Csehországban.

  Globetrotter írta...

  Nagyon erdekes lehetett az egesz szervezes folyamataban resztvenni. Meg ugy, hogy evekig dolgoztal veluk is lehetoseged volt uj dolgokat tanulni. Atjon az irason, hogy nagyon klassz elmeny lehetett szamodra is!

  Livia írta...

  Martaloc: Szerintem is abszolut pozitiv uzenete van a dolognak. A valtoztatashoz pedig valoban akarat, kitartas es sok-sok turelem kell - mindket reszrol.
  A konyv valoban csak cseh peldakrol beszel, habar gondolom igazad lehet az ortodox papot illetoen. :)

  Globetrotter: Tenyleg jo volt resztvenni az egeszben, amibol leginkabb a kolykokkel valo probakat szerettem. :) Talan erdemes lenne hosszabbtavra felallitani egy roma korust es tanccsoportot. Biztosan sokan elveznek... :)