vasárnap, március 14, 2010

Kanada természeti csodái 9.


Egy kis (olimpiai) szünet után íme Kanada következő természeti csodája, mégpedig Quebecből.

Mint tudjuk, meteoritok csapódnak be időnként a Föld légkörébe, habár legtöbbször még még a földetérés előtt elégnek. Kanadában 26 regisztrált meteorit kráter található, melyekből a legjobb állapotban fennmaradt a Cratère de Nouveau-Quebec nevezetű. Angolul New Quebec Crater vagy Pingualuit kráter néven ismert. Ez utolsó verzió a helyi inuit nyelven annyit jelent: "ott, ahol a föld megemelkedik". A kráter kb. 3.4 km átmérőjű, ami akkor keletkezett, mikor egy meteorit becsapódott az észak-quebeci Ungava-félszigetbe úgy 1.4 millió évvel ezelőtt. Geológiai mértékkel mérve így ez a kráter elég fiatalocska. :) 
Ma a kráter egy 252 méter mély tónak ad helyet, ami az egyik legmélyebb tó egész Észak-Amerikában. A tó emellett az egyik legtisztább természetes víz is a világon, melynek sótartaloma kevesebb, mint 3 ppm. (Csak az összehasonlítás kedvéért: a Nagy-Tavak értéke 550 ppm.) A víz se ki, se be nem folyik a mederből még csak kicsit sem, így a tó vize kizárólag esőből és hóból gyűlt össze és kizárólag párolgással veszít a mennyiségéből.

Quebec ezen régiójának neve, ahol a kráter is található, Nunavik, az inuitok szülőföldje. (A területen egyébként két másik kráter is található.) Egyedi és különleges része ez az országnak, ahol nyáron szinte sosincs éjszaka, télen pedig csak pár órára jön fel a nap. Nyáron a tajga és tundra sokszínű állatvilága, télen pedig az Északi Fény vagy a  az egyike azon érdekességeknek, melyek a sokszor zord időjárás ellenére is sokakat vonzanak a vidékre. Az alábbiakban pár képet láthattok a vidékről és a kráterről, majd egy videót , amerikai kutatók kráter körüli munkálatairól.1 megjegyzés:

Martalóc írta...

Köszi, ez érdekes bejegyzés. Nem nagyon érdekelnek a tavak, de ezt tényleg érdemes lenne megnézni. Érdekes, hogy a lefolyástalan tavak általában éppen, hogy magas sótartalmúak, a párolgás révén ugyanis betöményednek. Mondjuk az igaz, hogy a csapadékból alig jut bele ásványi só, tehát nem nagyon van minek betöményednie. Ha túl sok a csapadék, csak lefolyik valamerre, lehet, hogy most nincs lefolyása, de történelmi távlatokban lehet, hogy volt amikor túlcsordult a környező tavak valamelyikébe. Vagy nem?

A meteor és a meteorit kapcsán csak azt fűzném hozzá, hogy én úgy hallottam, hogy csak az a meteorit, ami már leesett és ott hever. Ami zuhan, az meteor.