szombat, január 10, 2009

Öt könyv 2008-ból

Először is köszönöm Mankának, hogy meghívott erre a játékra, amiben 5 könyvet kell megemlítenem a tavaly olvasottakból. Igaza van, imádok olvasni és játszani is, szóval alig vártam a hétvégét, hogy időt találjak leülni és végiggondolni újra, miket is olvastam 2008-ban.
Tavaly ilyenkor is megírtam ezt a listát és a végén arra a megállapításra jutottam, hogy a 2007-es kedvenceim mind igaz történetek voltak. Kíváncsi vagyok, mire jutok most a bejegyzés végén. :)

1. Khaled Hosseini: A Thousand Splendid Suns (Ezeregy Tündöklő Nap)

Hosseinitől először a The Kite Runnert (Papírsárkányok) olvastam, amiről írtam is annak idején, így egyenes út vezetett ehhez a könyvéhez is.
Ahogy az előző könyv férfiakról, apákról és fiúkról szólt, úgy most ez a regény az afgán nők életéről, anyák és lányaik kapcsolatáról. Két nő áll a regény középpontjában. A tinédzser Mariam-et, akinek anyja öngyilkosságot követ el - s aki egy gazdag férfi törvénytelen lánya - szinte azonnal férjhez adják egy jóval idősebb cipészhez. A férj, Rasheed keményen, sokszor kegyetlenül bánik a lánnyal, aki ráadásul még egy gyermekkel sem tudja megajándékozni őt.
A másik főszereplő, Laila, gyermekként a szomdszéd házban él szüleivel, akinek édesanyja nem képes odafigyelni lányára, nevelni/szeretni őt, mert két idősebb fiát siratja, akik a családot elhagyva harcolni mentek a háborúba. (A könyv a szovjet - majd a Talibán - megszállás idején játszódik.)
Hosseini stílusa most is abszolút magával ragadó, én szinte a történettel élek egész nap, amíg olvasom a könyveit.

2. Greg Mortenson és David Oliver Relin: Three Cups of Tea - One Man’s Mission to Promote Peace . . . One School at a Time

Ez egy fantasztikusan inspiráló történet, ráadásul igazi. Nem úgy, ahogyan a legtöbb film, hanem abszolút és teljesen. Ilyen értelemben a könyv Greg Mortenson 1990-2000-es évének dokumentációja. A könyv és a történet tettre inspiráló bizonyíték számomra, hogy egyetlen ember mekkora változást képes elindítani a világban!
Mortenson, miután 1993-ban nem sikerült megmásznia a pakisztáni K2-t (a világ második legmagasabb csúcsát), véletlenül elvetődik egy eldugott faluba, ahol segítik a felépülésben. Az ott eltöltött idő alatt Mortenson azt látta, hogy a falu gyerekeinek nincs hol tanulniuk, így a 84 gyerek kint a porban, botokkal írja leckéit. A falu annyira szegény volt, hogy a napi egy dollárt sem tudták kifizetni egy tanár alkalmazására. Akkor megfogadta magának és a falu vezetőjének (akik ilyen ígéretet persze nem először hallottak), hogy egyszer visszajön és megépíti az iskolát.
Ez az egyszerű ígéret napjaink egyik legnagyszerűbb humanitárius kezdeményezésévé nőtte ki magát.
Hazaérkezvén az USA-ba, Mortenson 580 levelet írt mindenféle ismert embernek, tévés személyiségnek, üzletembernek stb, de csak egyetlen 100 dolláros csekket kapott. Eladta mindenét, amije volt, de még ekkor sem volt elegendő pénze az iskolához. Majd egy wisconsini általános iskola tanulói pennykből 623.40 dollárt gyűjtöttek össze, ami nem sok, de a felnőtteket is arra inspirálta, hogy tovább segítsenek.
Így nagy nehezen, de 1996-ra felépült az első iskola. Azóta a kis falu iskoláját 77 másik is követte.
Ne felejtsük el, hogy Pakisztán és Afganisztán legkeményebb részeiről beszélünk, ráadásul az iskolák nem csak fiúknak, hanem elsősorban lányoknak épülnek. Mortenson túlélt egy fegyveres emberrablást, folyamatos fenyegetéseket kap, azonban sikere mégis önmagáért beszél.

A kezdeményezés tehát mai napig él és működik. A Greg Mortenson által alapított Central Asia Institute és a Pennies For Peace oldalait itt találjátok.
2008. augusztus 14-én, Pakisztán Függetlenségének Napján az ország kormánya bejelentette, hogy Greg Mortensonnak Pakisztán legmagasabb civil kitüntetését adományozzák (Sitara-e-Pakistan) bátorságáért és azon törekvéséért, hogy az oktatást támogassa a legelhagyatottabb területeken is. A kitüntetést az ország elnöke adja át 2009. március 23-án Islamabadban.

3. Geraldine Brooks: Years of Wonders

Ez a történelmi regény egy angliai falu, Eyam, "a pestis falu" igaz történetére alapul. Arra a tényre, hogy 1666-ban ebbe a kis faluba is begyűrűzött a pestis egy adag ruhaszállítmánnyal, melynek következményeképpen a falu önkéntesen elzárta magát a külvilágtól, megelőzve a pestis további terjedését.
Az írónő 1990 táján olvasott először a falu történetéről teljesen véletlenül, miközben anyagokat gyűjtött munkájához. (A Wall Street Journalnak dolgozott annak idején, mint Közép-Kelet-i tudósító.) Akkortájt egy másik könyvön dolgozott, de a faluról olvasottak nem mentek ki a fejéből. Sokat gondolkodott azon, milyen lehetett mindezt megélni: először is meghozni a nagyon nehéz döntést a karanténról, majd végignézni, hogy a szomszédaid, barátok, családtagok 2/3-a meghal egy éven belül. Elmenekülhettek volna az emberek, menteni magukat, családjukat - persze a pestis terjesztésének lehetőségével - de nem tették. Hogyan élik túl mindezt az emberi kapcsolatok, a hit vagy a szociális rendszer?
Az egy év történetét egy szolgálólány, Anna Frith szemével nézhetjük végig: ahogy a helyi fiatal pap elrendeli a karantént, ahogy a halálesetek egyre nőnek, ahogy az emberek az imádkozástól eljutnak a gyilkos indulatokat szító boszorkányüldözésig. Annának végig kell néznie saját családtagjainak halálát, a falu közösségének felbomlását.
A falu tagjai megélik azokat a szélsőségeket, amik az emberi természet sajátjai. Az év szörnyűségei mellett a szerelem, a tanulás, vagy a fanatizmus megismerése is mind része Anna életének ebben a rendkívüli évben. A tudomány és a vallás közötti viaskodás a történelem egyfajta fordulópontja is, ami a könyvben nagyon érzékletesen megjelenik.
Ezt a könyvet is melegen ajánlom, ahogyan az előzőeket is.

4. Sara Gruen: Water For Elephants (Vizet az elefántnak)

Sara Gruen eredetileg kanadai, aki 1999-ben költözött át az USA-ba egy állás miatt. Két évvel később, munkája lejártakor úgy döntött, nem keres újat, hanem megpróbál az írásból megélni. A váltás jól sikerült és azóta Gruen a negyedik könyvén dolgozik.
A könyv főszereplője Jacob Jankowski, állatorvosi diplomájának megszerzése előtt elveszíti családját és teljesen céltalanul felugrik az előtte elhaladó vonatra. A vonat történetesen a "Benzini Brothers Most Spectacular Show on Earth" cirkuszának otthona, ami később az övé is lesz. Az alap sztori az 1930-as években játszódik, a gazdasági vilgválság idején és a jelenben 90 éves Jacob visszaemlékezéseiben a cirkusz maga volt a megmentés, de az elő pokol is egyben. Jakob a cirkusz állatorvosa lesz, ahová élete két nagy "találkozása" köti. Itt ismerkedik meg Marlenaval, a cirkusz egyik sztárjával, aki a karizmatikus, de kegyetlen állatidomár felesége és Rosieval, a betanítatlan elefánttal, aki a show utolsó nagy reménysége.
Nagyon élveztem Gruen stílusát, és magát a történetet is, amiben finoman rajzolódik ki a kor cirkuszainak kemény világa.

(Sara Gruen minden eddigi könyvében megjelennek az állatok. A most készülű negyedik főszereplője - nagy érdeklődésemre - egy bonobo majom lesz. Pár kép a főszereplőkrők (kattints a jobb felső sarokba a lapozásért.)

5. Nicholas Sparks: Dear John

És a bizonyíték, hogy könnyed olvasmányokat is a kezembe veszek. :)
A név talán sokak számára ismerős, hiszen Nicholas Sparks olyan könyvek írója, mint a Nights in Rodanthe (Éjjel a parton), ami nemrég jött ki a mozikban, vagy a The Notebook (Szerelmünk Lapjai), ami szerintem filmen is nagyszerű volt, de Sparks tollából született a Massage in the Bottle (Üzenet a palackban) vagy a Walk To Remember (Séta a múltba) című filmek alapkönyve is. A most említett könyvből adaptált filmet tavaly kezdték el forgatni.
A Dear John főszereplője fiatalon csatlakozik a hadsereghez, nem igazán tudva, mit kezdjen az életével, míg meg nem ismerkedik Savannah-val. A vonzalomból igen hamar szerelem lesz, és John tervezi is a leszerelést, hogy közös otthont építsen szerelmével. De 9/11 megváltoztat mindent. John úgy érzi, most nem hagyhatja cserben társait és feladattudata még jó ideig a hadsereghez köti. A hosszú különélés közben a lány azonban újra szerelmes lesz. "Kedves John..." kezdődik a Johnnak írt levél. Legközelebbi visszatérésekor Johnnak élete egyik legnehezebb döntésével kell szembesülnie...


Mindezeket leírva azt tudom elmondani, hogy a valósághoz való kötődésem továbbra is fennáll. A történelem mindenképpen nagyobb szerepet kapott a könyveimben tavaly és tény, hogy mióta Kanadában élek, többet olvasok számomra eddig ismeretlen kultúrákról, amik ma, a körülöttem élő emberek családjainak talán mindennapjai. Az emberi kapcsolatokról, legyen az akármilyen környezetbe ágyazva, nagyon szeretek olvasni - és azt hiszem ez az, ami a 2008-as kedvenc öt könyvemet összeköti: az emberi kapcsolatok világa.

(Ahol zárójelben látjátok a magyar címet is, azok tudtommal megjelentek magyarul is. Ha valamelyiket kihagytam volna, kérlek szóljatok!)

Nincsenek megjegyzések: