szombat, január 24, 2009

Hayley Sales

2009 első zenei bejegyzésében úgy gondoltam, egy fiatal, kedves lányt mutatnék be, akinek zenéjét hallgatva mindig mosolyognom kell, aki zenéje lecsendesít és azt suggalja: minden rendben van. :)

A leány neve Hayley Sales, akinek története annyira sokszínű és lenyűgöző, hogy szinte már nem is hangzik valósnak. Hayley jelenleg Vancouver Islanden él, British Columbiában, de Washington D.C.-ben született, készített már interjút a Dalai Lámával, körbeutazta a világot, zenélt az egykori Nirvana basszusgitárosával, Krist Novodelic-kel és saját maga írta illetve producelte első albumát, a Sunweed-et, amit a család stúdiójában vettek fel. Mindezekhez képest Hayley még csak 22 éves. :))

Gyerekként imádta hallgatni Judy Garland '40 évekbeli jazz zenéjét, vagy a reggaet, majd iskolásként felfedezte magának a modern zenét is. Első albuma összeállításában nagy hatással volt rá a Pink Floyd, Jack Johnson, Ben Harper vagy a Dave Matthews Band is. A család akárhol is lakott, mindig felépítettek egy teljes zenei stúdiót, Washingtontól kezdve, Portlanden át egészen mostani otthonukig, az organikus fekete áfonya farmig Vancouver Islanden.
Kanadába költözésük sok szempontból volt Hayleyre nagy hatással. Mar csak ha azt nézzük, hogy egy 16 éves lány a nyüzsgő portlandi belvárosból egy csendes, távoli farmra került, önmagában sem nyomok nélküli változás. Ahogy Hayley mondta: "I was 16 and went from going to school in downtown Portland to being on an island, where it was basically me alone with myself." Így kezdetben a világtól elbújva csak a zenére koncentrált. Barátai sem voltak egy ideig, csak otthon zongorázott, gitározott egész nap. "Music was my only confidante for awhile."
A családja igyekezett minden szükséges eszközt biztosítani Hayley számára a zenetanuláshoz. Azonban sosem tanították semmire, habár a szülők is sokat tudtak a zenéről. Az apja csak annyit mondott a lányának, hogy menj a stúdióba és vedd fel saját magad. Hayley örült volna több segítségnek, de az apja szerint mindent önmagadnak kell megtalálnod. "I was so annoyed by that initally, but he told me 'I will not teach you, you need to find out for yourself." Ma az akkori sok-sok próbálgatásnak rettentő sok hasznát veszi. :)
Vancouver Island minden szempontból nagy hatással volt zenéjére, hiszen ahogy mondja: a parton ülve és a hullámokat figyelve teljesen más dalt ír az ember, mint akárhol máshol. "Since I have become more relaxed, I realize that there's a different way to live life, to take t easy and live in the moment,to try and look past the superficial things and figure out what makes you as an individual tick."

Hallgassatok bele egy-két Hayley Sales dalba, remélem nektek is olyan örömet okoz majd, mint nekem. :)

Az első videót a kanadai blueberry farmon vették fel, és a második is szintén Vancouver Islandon készült.


(Sajnos az elso videot mar csak engedellyel lehet feltenni, de itt meghallgathatjatok.)

A legutolsón édesapjával énekelnek/szórakoznak a nagy hóban. :)

7 megjegyzés:

Martalóc írta...

Kellemes a zene és igazán aranyos az énekesnő.

Manka írta...

Zene a teázáshoz :) Nagyon tetszik!

Globetrotter írta...

Nem hallottam meg rola, de bejon nagyon :) koszi a bemutatot!

Livia írta...

Orulok, ha tetszik a zene fiuk, lanyok, en is igazan elvezem. :) Dudolgatom is oket egesz nap... tea, kave, munka, olvasas stb. melle is kituno! :))

Frányó Ildikó Éva írta...

A csaj szerintem az európai listákon is rajta van, szerintem még otthon hallottam róla, de tényleg jó...olyan Michael Buble-s csak nőben..., nem?
Jók ezek a zenék a blogokon nem?

Névtelen írta...

Kellemes zene, és tényleg nyugalmat áraszt! Köszi ezért a blogos oldalért, és hogy ennyi mindent bemutatsz benne. Laci

Livia írta...

Koszonom Laci, igazan orulok, ha tetszik a blog. Termeszetesen mindenfele tema otletet orommel veszek. :)
Udv: L.