kedd, március 04, 2008

A várva várt döntés

Múlt vasárnaptól, azaz 2008. március 2-tól újra vízum nélkül utazhatnak a magyarok Kanadába! :))

A hivatalos döntés négy országot érint: Magyarországot, Lengyelországot, Litvániát és Szlovákiát. Ezekből az országokból tehát vízum nélkül utazhatnak az állampolgárok Kanadába, ha az itt tartózkodásuk nem haladja meg a három hónapot. A hosszabb tartózkodás továbbra is vízumköteles marad. Természetesen ezalatt az idő alatt a látogatók semmiféle munkát nem vállalhatnak.
A döntést Diane Finley, Kanada bevándorlásügyi minisztere jelentette be szombaton (a képen a középső hölgy, mögötte Vastagh Pál), és hozzátette, hogy a döntés azonnal életbe is lép.
A miniszter asszony azt hangsúlyozta, hogy Kanadának e négy országgal jó és erős kapcsolata van, amit a fenti döntéssel csak tovább szeretnének erősíteni. Ennek értelmében a "magyar kormány vállalta, hogy együttműködik a kanadai hatóságokkal konzuli és rendészeti ügyekben a felmerülő kérdések megoldása érdekében". Mindezek mellett az egyik legfontos cél Kanada és az Európai Unió tagországai közti szabad és biztonságos közlekedés.

Biztosan otthon is nagyon sokan örülnek a hírnek, ahogyan itt, a kanadai magyarok is. Én, személy szerint nagyon bízom benne, hogy ezután még bátrabban jönnek majd ki hozzánk rokonok és barátok egyaránt!

3 megjegyzés:

Babarum írta...

Itt Magyarországon többször is helyesbítettek, hogy nem három, hanem hat hónap. Ott Kanadában mit kommunikálnak?
Egyébként a mohácsi romák, akik anno Svédországban voltak, már készülnek kifelé...
http://index.hu/politika/belfold/mohr0303/

Lívia írta...

Itt nem hallottam hat honaprol, csakis haromrol.
A masodik bekezdesed pedig termeszetesen aggaszt kicsit, hiszen amit irtal, eleg szorosan osszefugg a korabbi vizumkenyszerrel. Az akkori hirek, utalasok szerint Magyarorszag kerult Kanadanak a legnagyobb koltsegbe, ugyanis tolunk jottek legtobben papirok nelkul es maradtak itt segelyeken elve. A kitoloncolas is tul sokba kerult volna szamukra. Ez azert is szomoru, mert mas orszagokbol messze tobben jonnek, azaz a szamok kozott oriasi a kulonbseg... es megis...
Hat nem tudom... :(
Csak remenykedem, hogy minden rendben lesz.

Lívia írta...

Sorry, azt akartam irni, hogy a kitoloncolas is borzaszto sokba kerult Kanada szamara.