hétfő, március 17, 2008

St. Patrick's Day


Ma, március 17-e St Patrick napja, az írek nemzeti ünnepe. Torontóban tegnap hatalmas parádé volt a belvárosban, ezévben a 21.-ik, mely a világ egyik legnagyobb St Patrick Parádéjának számít, köszönhetően a város nagyszámú ír lakosságának. Ma is nagy ünneplés volt/van ma mindenhol, akár tévét, akár rádiót kapcsoltam be, mindenhol erről volt szó. Az emberek zöldbe öltöztek és lóheréket tűztek a kabátjukra. A város ír kocsmáiban ma nagy valószínűséggel mindenhol óriási tömeg van, ahol az emberek ír zenét hallgatnak, táncolnak, énekelnek és persze zöld sört isznak.

Pár szóban Szent Patrikről.
St. Patrick Írország védőszentje, Krisztus után 385 körül született. Nem sok múlt azon, hogy nem lett Irország püspöke, azonban a szükséges végzettsége nem volt meg hozzá. Fiatalként hat évet töltött rabszolgaságban, majd hosszú évekig Szent Germain tanítványa volt. Tanulmányai alatt ébredt rá arra, hogy küldetése a pogányok megtérítése. Vágya az volt, hogy visszatérjen Írországba, s ott a pogány őslakosságot keresztény hitre térítse. Patrik igen sikeresen végezte hittérítő feladatát, ami fel is bosszantotta a Kelta Druidákat. Patrikot többször el is fogták, de valahogy mindig sikerült megszöknie. Keresztül-kasul utazgatott Írországon kolostorokat, templomokat, iskolákat alapítva, melyek segíthették küldetését. Misszióját 30 éven keresztül végezte, mielőtt visszavonult. Időszámításunk szerint 461. március 17.-én halt meg, ezért is ünnepeljük ezen a napon Szent Patrik napját.
A Szent Patrik nap egyik jellegzetes szimbóluma a 3 levelű lóhere. Ennek eredete az a történet, miszerint Patrik a Szentháromságot egy lóhere segítségével magyarázta el. Beszédeiben a 3 levél jelképezte az Atya, a Fiú, és a Szentlélek szentháromságát, melyek mégis egy létben egyesülnek, mint a növény szára. Követői ennek alapján viselnek lóherét Szent Patrik ünnepén.

Kanadában a leghosszabb útvonalú St. Patrick Parádét Montreálban rendezik. Az országban 1824 óta tartják meg folyamatosan ezt az ünnepet, amely Newfoundland-on és Labradorban hivatalos ünnep, azaz munkaszüneti nap is. Néhány csoport, mint pl. a Guinness kitartóan lobbiznak azért, hogy ez a nap országszerte nemzeti ünnep legyen. Manitóba tartományban az írek három egész napos fesztivált tartanak Szent Patrik kapcsán.
És a végén, hogy valami torontói vonatkozást is említsek: 1919 és 1927 között a Toronto Maple Leafs (a város hokicsapata) neve Toronto St. Patricks volt, s a játékosok meze is zöld színű volt. 1999-ben, amikor a csapat Szent Patrik napján játszott mérkőzést, újra viselték a zöld, régies "St. Pats" feliratú mezeket. A város baseball csapata, a Toronto Blue Jays mai napig zöld mezbe bújik ezen a napon, igaz, ilyentájt még csak a tavaszi tréningidőszak zajlik. :)

1 megjegyzés:

Globetrotter írta...

Volt szerencsem St Patrick napjat unnepelni 4 even keresztul, mig irekkel dolgoztam egyutt es mindig szuper jo hangulat volt, s termeszetesen beoltoztunk mi is :-)
Itt Szoulban is unnepeltek a `nyugati varosreszen`, de arra mar nem mentunk ;-)