péntek, március 21, 2008

Kanadai nagyvárosok bűnözési statisztikái

Nemrég érdekes cikket olvastam a Macleans nevezetű kanadai hetilapban, amit gyakran olvasok a mindennapi utazásaim során. Az újságban az oknyomozó riportoktól kezdve, a nemzeti és nemzetközi aktuális híreken át, a fontosabb politikai, szociális, üzleti és kultúrális eseményekig sok minden olvasható. Talán leginkább az otthoni HVG-hez tudnám hasonlítani.

Szóval a cikk Kanada városainak statisztikáját mutatta be a bűnözés tekintetében. A Macleans vizsgálatában az 50.000 lakos feletti városok és települések szerepeltek, a "Canadian Centre for Justice Statistics" 2006-os adatai alapján. Hat különböző csoportot vizsgáltak a témakörben: gyilkosság, nemi erőszak, súlyos testi sértés, rablás, betörés és autólopás.
Első körben sokan gondolták, hogy Torontó és Montreal, az ország két óriási városa igen előkelő helyet kap majd a listán, azonban az eredmények nem ezt mutatták. Montreal 19-ik a bűnözési rangsorban, Torontó pedig "csak" az álmos 26-ik helyet kapta. Ami talán azonban még ennél is érdekesebb, az az eredmények földrajzi megoszlása. Ugyanis a legrosszabb 10-ben egyetlen keleti város, Halifax szerepel, az összes többi az ország nyugati részére (a "vadnyugatra") esik, Victoriától Winnipegig.
(A fenti képen piros oszlop jelzi az országos átlag alatti városok százalékban kifejezett eredményeit, zöld oszlop pedig az országos átlag felettiekét. A lenti kép pedig a tíz legjobb és legrosszabb várost sorolja fel kategóriánként - szintén az átlag alatti és feletti százalékokkal.)

Ha pl. a gyilkosság adatait hasonlítjuk össze az USÁ-éval, akkor azt látjuk, hogy az amerikai Detroit gyilkossági arányszáma 10-szer magasabb, mint a legrosszabb helyen szereplő kanadai Edmontoné. Elbízni magunkat azonban nem szabad, hiszen vannak területek, amivel mi sem dicsekedhetünk. Igy pl. Winnipegben sokkal valószínűbb, hogy ellophatják az autónkat, mint az USA területén bárhol.
Az összesített eredmények szerint a listát Regina, Saskatoon és Winnipeg vezeti kb. 140%-kal az országos átlag felett. Őket követi Prince George, Edmonton, New Westminster, Chilliwack, Victoria, Vancouver és Halifax.
Hogy ki miért került be a legrosszabb tízbe, nagyon változó. Winnipeg pl. autólopásban a vezeti a listát (334%-kal a nemzeti átlag felett), rablásban azonban Saskatoon áll az élen. (Megjegyzem, Torontó sem az összesítésben, sem külön kategórák szerint sincs a legrosszabb tízben, azonban a legjobb tízben sem.) Kanada legbiztonságosabb városa azonban nincs távol tőlünk. A méltó helyet Torontó egyik északnyugati külvárosa, Caledon kapta. Egy tipikusan idilli hely, ahol nem zárják az ajtókat, s ahol a közbiztonság nagyon jó.

Mindezek után jogosan merülhet fel a kérdés, mi a baj a nyugattal?
Nagyon hosszú lenne kielégítő választ adni a kérdésre, és ezen keretek között nem is szándékozom túlságosan belemélyedni a témába. Természetesen a problémák és a demográfiai adatok nagy változóak városról városra, ami azonban biztos, hogy a szegénység és a marginalizáció minden esetben része a válasznak.
Az őslakosokat mindkettő igen nagy százalékban érinti. Arányuk abban a három városban a legnagyobb, akik a vizsgálat szerint a legrosszabb eredményeket kapták. Regina és Saskatoon lakosságának 9%-a őslakos, Winnipegben ez 10%, ami több, mint 68,000 személyt jelent. A probléma részét képezi azt is, hogy az őslakos populáció (mely 2006-ban elérte a 1.2 milliót) drámaian fiatal. Átlag életkoruk 27 év, az országos átlag ezzel szemben 40 év. A fiatalok sokkal gyakrabban követnek el bűncselekményeket, nem beszélve az erős indián kultúra vagy a családi gyökerek hiányáról a nagyvárosokban. Igen sok egyéb rizikófaktorral is szembe kell nézniük, úgy mint egyszülős családok, kevés családi támogatás, gyakori durva bánásmód, alkoholproblémák, családi erőszak stb. Gyakran közülük kerülnek ki az elkövetők és maguk az áldozatok is. Háromszor nagyobb valószínűséggel lesznek testi sértés, nemi erőszak vagy rablás- és hétszeres valószínűséggel emberölés áldozatai.
Azonban Winnipegben, mint bárhol máshol, a különböző (bűnöző) bandák nem korlátozódnak az őslakos csoportokra. Bevándorlók és menekültek, olyan erőszakos anarchiák elől menekülve, mint Szomália vagy Etiópia újfent erőszakos bandákat hoznak létre, mint a "Mad Cowz" vagy az "African Nation".

A statisztikához az is hozzátartozik, hogy 25 év óta Kanada bűnözési aránya 2006-ban volt a legalacsonyabb. Torontó vezetői büszkék voltak az eredményre, miszerint jobb helyen landolt a város, mint az ország legtöbb nagyvárosi központja, úgy mint Montreal, Vancouver vagy Calgary. Caledon mögött pedig több torontói külváros szerepelt az ország 20 legbiztonságosabb helyei között, köztük Halton, Peel és York. Többen gondolják, hogy a város manapság sokkal veszélyesebb, mint a múltban, a számok szerint azonban pl. Torontó gyilkossági rátái a '70-es években rosszabbak voltak, mint napjainkban.

3 megjegyzés:

Babarum írta...

A cikket olvasva éppen azon gondolkoztam, hogy nincs benne a torontói dühöngő tehén-kategória*, mikor olvasom, hogy az egyik banda neve Mad Cowz. Micsoda egybeesés!:)

*Ámokfutó tehén Torontóban

Lívia írta...

Nahat, micsoda hirek jutnak el otthonra. :))
Az eset egyebkent csutortok reggel tortent, nem kis dugot okozva az egyik autopalyan. A tehen tobbek kozott egy operatort is megsebesitett, az emberek csak ugy ugraltal az utjabol. Rohogtek is ezen nem keveset aznap. Vegul lelottek, ahogy a hir is mondta. Persze ezen is volt egy kis fennakadas, hogy miert kellett megolni. Bar amugy is vagohidra vittek oket...

Lívia írta...

http://www.cbc.ca/canada/toronto/story/2008/03/20/cattle-escape.html?ref=rss