vasárnap, június 24, 2007

The Encyclopedia Of Life

Valami nagyszerű van készülőben.
Valami igazán hasznos, valami igazán ámulatraméltó, ami széleskörű együttműködésre alapul és amely mindannyiunk számára tartogat felfedeznivaló érdekességeket a Földön élő több, mint 1,8 millió fajról. Nem is beszélve arról a további ki tudja hány millióról, amelynek még neve sincs.
Minderről egy helyen.
Minderről a lehető legtöbb elérhető információval, képekkel, videókkal tarkítva.

Egy internetes enciklopédiáról van szó, melynek neve EOL, azaz Encyclopedia of Life (Az élet enciklopédiája). Az EOL nem kevesebbet tűzött ki célul maga elé, mintsem - ahogy már említettem - egy helyen rendszerezni a Földünkön élő összes(!) fajról ismert legszéleskörűbb információinkat.

Korábban mindez, egy kézzelfogható enciklopédia formájában teljesen elképzelhetetlen lett volna, hiszen jelen esetben is 300 millió oldalnyi anyagról van szó, melyet ha egymás mellé állítanánk, kétszer is körbeérné a Földet az egyenlítő vonalán, sőt még "lötyögne" is. Az internet segítségével azonban mindez ma már elképzelhető, sőt, neves kutatóintézetek, alapítványok együttműködésével most meg is valósul.

No persze nem megy ez olyan gyorsan, mint szeretnénk, így a "most"-ból annyi igaz, hogy a munka már elkezdődött, "most" is folyik, és az előzetes elképzelések szerint kb. 10 év alatt fel is kerül az enciklopédiába minden információ. Persze nem kell teljesen 10 évig várni, hiszen az oldalakat folyamatosan töltik, és a már fentlévők hamarabb is elérhetőek lesznek. A site már "most" is megnézhető, ahol a lentebb látható demonstrációs videó mellett mintaoldalak találhatók, cikkek, videók az EOL-ról, s már regisztrálódni is lehet, ha szeretnénk naprakész információkat kapni az Enciklopédia jelenlegi állapotáról.

Nagyszerű számomra, hogy minden korosztályra igyekeznek odafigyelni, így pl. a kihalt fajok is felkerülnek majd a listára a kisgyerekek kedvéért, sőt, az újonnan felfedezett fajokról is szinte azonnal olvashatunk majd az Enciklopédiában.

Egy-egy állatfajt, növényfajt tanulmányozva "beállíthatjuk" majd magunknak, milyen részletes információkat szeretnénk kapni, hiszen valóban nem mindegy, hogy egy kutató biológus keres valamit az EOL-on, egy biológia tanár a diákjai számára, vagy csak egy teljesen laikus, akit pl. elsősorban a videók, hanganyagok, térképek érdekelnek. Egyébként igen sokrétű multimédiás anyagok állnak majd rendelkezésünkre, melyekből tájékozódhatunk egy-egy faj genomjáról, élőhelyéről, ökológiai viszonyairól, vagy akár filogenetikai helyzetéről is (ahogyan majd a videón is látható).

Hogy valóban minden faj mögött igen komoly tudásbázis álljon, "a szakirodalom döntő részének birtokában lévő konzorcium, a Biodiversity Heritage Library (Biodiverzitás Ökökség Könyvtára)" tízmillió oldalnyi anyagot készül digitalizálni, melyekhez a hozzáférést is biztosítja az EOL készítői számára. A szkennelés jelenleg Londonban, Bostonban és Washingtonban zajlik, és eddig több, mint 1 millió oldalt rögzítettek.

Tervezik, hogy idővel több nyelven is hozzáférhető lesz az Enciklopédia. (Azonban kevés esélyét látom annak, hogy magyarul elérhető legyen - így már csak ezért is érdemes egy bizonyos szinten elsajátítani egy másik nyelvet. :-)

Első lépésben az állat-, növény- és gombafajokat térképezik fel, amik után a mikrobák következnek majd.
A várható százmillió dolláros költségből egyelőre 12,5 millió áll rendelkezésre. A készítők úgy látják, a befektetés hamar megtérül majd, hiszen az Enciklopédia egy új biológusnemzedéket inspirálhat arra, hogy az életet kutassa, és főleg, hogy segítsen megőrizni azt.

A munkát a svéd származású Carl von Linné (1707-1778), a rendszertan atya születésének 300-adik évfodulójának alkalmából indították el. Linné "A természet rendszere" című mukájában foglalta rendszerbe az addig ismert összes növényt, állatot és ásványt.

Nincsenek megjegyzések: