péntek, április 27, 2007

Városok, ahol élni szeretnénk

Az alábbiakban egy internetes cikkből idéznék részleteket, mely a világ 25 legurbánusabb városát mutatja be. A vizsgálatot a Mercer tanácsadó cég készítette a Forbes magazin felkérésére.

Kanada és Skandinávia az élen. :-)

"A világ leginkább letisztult városait két kivétellel a földgolyó északi féltekéjén helyezkednek el. A kontinensek versenyében Európa viszi a pálmát 11 várossal, míg Amerika 10, Ausztrália 2, Ázsia pedig 3 díjazottal szerepel a 25-ös listán". (...)

A vizsgálatban
1. a "megtermelt javakból hátra maradt hulladékok újrahasznosításának mértéke,
2. az oktatási intézmények száma,
3. a tömegközlekedési hálózatok fejlettsége, és
4. a csúcstechnológia térnyerése nyomán betelepült nemzetközi cégek száma alapján határozták meg az eredményeket.
A 300 megvizsgált város "jómódúságát" tehát legkevésbé sem a városlakók megkeresett jövedelmek függvényében, vagy az idegenforgalom fejlettségében határozták meg."
A top 25-ben szereplő városok bravúrja tulajdonképpen az, hogy erősen iparosodott mivoltuk ellenére a sikerágazatok profitjából jelentős összegeket fordítanak a környezetszennyezés visszaszorítására, az oktatás színvonalára és a magas vásárlóerő szinten tartására.

Mindezek figyelembevételével a első 25 város:

1. Calgary (Kanada), 2. Honolulu (USA), 3. Helsinki (Finnország), 4. Ottawa (Kanada), 5. Minneapolis (USA), 6. Oslo (Norvégia), 7. Stockholm (Svédország), 8. Zürich (Svájc), 9. Katsuyama (Japán) 10. Bern (Svájc), 11. Montreal (Kanada), 12. Vancouver (Kanada), 13. Boston (USA), 14. Lexington (USA) 15. Pittsburg (USA), 16. Nürnberg (Németország), 17. Genf (Svájc), 18. Wellington (Új-Zéland), 19. Dublin (Irország), 20. Amszterdam (Hollandia), 21. Torontó (Kanada), 22. Lyon (Franciaország), 23. Koppenhága (Dánia), 24. Kobe (Japán) és 25. Omuta (Japán)


"A világ leginkább élhető városa, Calgary, egy igazi préri tartomány, Alberta fővárosa, ahol a mai napig sokan foglalkoznak marhakereskedelemmel. Lakosainak száma alig éri el az egymillió főt, s ez az ország egyik legdinamikusabban fejlődő városa, amely az elmúlt évszázadban Kanada és a régió egyik vezető olaj és gázkitermelő városaként vált ismertté. Manapság sport és kulturális rendezvényei kapcsán egyre több turista is ellátogat ide.

A dobogóról épphogy leszorult "versenyzők" szintén világklasszisok a maguk nemében. Ottawában, a kanadai fővárosban többnyire a kormányzati és az üzleti élet koncentrálódik, egy nyugodt, barátságos környezetbe ágyazva. A várost fejlettsége okán gyakran nevezik az észak szilícium völgyének is.
Zürich, Bern, és a többi svájci város soha nem hoz meglepetést az ilyen jellegű felmérések során. Svájc az egyik mintaország a jólét, a tolerancia tekintetében, de ugyanilyen sikereket könyvelhet el az üzleti életben, a pénzügyekben, és a kultúrában. Svájc közismerten a világ legélhetőbb országai közé tartozik, Norvégiával és Kanadával együtt.

A toplista 21. helyezettje Amszterdam, ahol olyan multicégek tartják lendületben a várost, mint a Heineken és a Philips. Hasonlóan egy-két európai városhoz, Amszterdam belvárosából kitiltották az autókat, helyette pedig a hagyományos és jellegzetes biciklik a divatosak.

A bicikli, mint közlekedési eszköz és az ahhoz kapcsolódó iparágak (futárszolgálat, építőipar) legígéretesebb terve a torontói velocity ötlete. Az üvegfolyosós magasépítésű biciklisztráda környezetbarát, életmódjavító, modern, költséghatékony, és ami a legjobb: hogy tényleg van rá igény. A város fölött szinte lebegő biciklisztráda, összehasonlítva más tömegközlekedési lehetőségekkel, lényegesen csökkentené a zajhatásokat és a környezetszennyezés esélyét, ezért Torontó város terve a kanadai környezetvédők álmainak netovábbja. A felmérések szerint Torontóban, Észak-Amerika Amszterdamjában naponta 300-330 ezer ember ül nyeregbe, és ebből csaknem 160-200 ezer városi használja közlekedési eszközként a biciklit, vagyis ezzel jár munkába."
1 megjegyzés:

Babarum írta...

Ez az üvegfolyosós kerékpárút nagyon jó ötlet! Spórolni is lehet vele egy csomót, ugyanis a téli időszakban nem kell szöges gumira cserélni a kerékpárosoknak a hó miatt! ;)