szombat, június 04, 2011

Torontói metró


Aki ismer, tudja mennyire szeretek fényképeket nézegetni, kiváltképp ha régi képekről van szó. A régi időket idéző képeknek van egy sajátos hangulatuk, ami mindig magával ragad. :) Igy rögtön megörültem, mikor rátaláltam az alábbi képekre a város egykori metrókocsiairól.

Mellesleg apropója is van a bejegyzésnek, hiszen pár héten belül munkába állítják a legújabb modelleket, melyek tavaly érkeztek a városba. (Bill nem egyszer látta már őket a Davisville megálló mellett, én azonban még soha. Ez azért is érdekes, mert ő hetente egyszer jár arra, én viszont minden nap. Mellettem szóljon, hogy én reggel, munkába menet megyek arra, amikor vagy bambulok, vagy olvasok.) :)))

Az új metrókocsik neve Toronto Rocket és a behozataluk oka leginkább a befogadóképesség és a biztonság növelése volt. A mostani, T1 kocsikhoz képest (amiket 1995-ben kezdtek használni) az új Rocket 8-10%-kal több utas szállítására lesz majd képes. A mostaniak maximum kapacitása kb. 1100 fő, ha jól tudom. Érdekes módon az új model kicsit szélesebbnek tűnik, mint a mostani (nézzétek meg a képeken), ami persze csak optikai csalódás. Mivel a Yonge-University-Spadina vonal a legjobban használt vonal, így itt indulnak majd az új kocsik hamarosan. A reggeli őrületben például kb. 30.000 ember megy keresztül csak a Bloor megállón egy óra alatt. A TTC (a torontói közlekedési vállalat) valamilyen új jelzőrendszer bevezetésére is készül, aminek eredményeképpen közelebb tudnak majd futni a kocsik egymáshoz (kb. 90 másodpercet nyerve ezzel), azaz remélhetőleg kevesebb lesz a tömeg is. Ámen!!

Pár hét múlva még csak néhány kocsi indul útjára, de 2013-ig 70 Toronto Rocketnek kéne majd száguldoznia a földalatti vonalakon. Addig is íme pár kép a torontói metrók múltjáról, jelenéről és jövőjéről:

Car 5000 még kerekek nélkül - 1952


Irányítóközpont 1953-ból

 1953
    
  
Gloucester kocsik belseje 1- 2.

 Átszállójegy 1954

 M1-es kocsik 1962-ből

 
 Egy-két kocsiban szőnyeg volt! :)

    Képeslap 1960-ból


Hawker-Siddeley kocsik 1965.Színes Gloucester kocsi 1971

M1-es kocsi a Davisville-en 1973
T1-es kocsi, ezeket használjuk most is, a régebbi M1-esek mellett :)

A T1-esek belülről

És íme az új Bombardier a Davisville-en :)


A Bombardier belülről 1-2-3 és a sárga jelzésű útvonal, amin közlekedni fog
Mi a lila útvonal keleti végén lakunk, ami már épp nem látszik, és a zöld vonal nyugati oldalán található Landsdowne megálló felé dolgozom (onnan még lebuszozom dél felé, majdnem az Ontarió-tóig)


Az Bombardier újdonságai közül néhány:
  • 24 zárt kamera, kocsinként 4, ami a belső történéseket rögzíti
  • Vészhelyzet esetén a 36 vészjelző egyikét aktiválva az utasok azonnal kommunikálhatnak egy személyzettel
  • A kocsik belseje valami hiper-szuper technológiával lesz kezelve, ami egészségesebb az utasok számára, mivel pl. megelőzi az influenza és más vírusok terjedését
  • Érdekes újdonság lesz, hogy a kocsik nincsenek elválasztva, hanem egyetlen hosszú utastér az egész - ami szintén a biztonság szempontjából lehet hasznos.
  • Minden kocsiban 12, kerekesszékesek által használható utastér van. Az egyik utolsó képen látszik is, ahogy fel van hajtva az ülés. Persze babakocsisok, biciklisek stb. is használhatják. (Mondjuk ez nem újdonság, hiszen ez eddig is létezett... talán a száma lehet most több.)
  • A gyengénlátók részére színes csíkok jelzik majd a kijáratokat, kapaszkodókat.
  • A kerekesszékkel közlekedők számára a kocsik külsején kis kék lámpák jelzik majd a legkevésbé tömött kocsirészeket, azaz hogy melyik ajtón érdemes felszállniuk a metróra.

Nincsenek megjegyzések: