vasárnap, június 26, 2011

Torontó állatvilága

Torontó természetes állat-és növényvilágáról hosszasan lehetne írni. Érdekes statisztika, hogy a város több, mint 13 százaléka parkosított, azonban kb. 42 százaléka még érintetlen erdőség. Jelenleg kb. 7 millió fa van a városban és kb. 40.000 honos fát, bokrot, virágot ültetnek el a városban szinte minden évben. Teljesen érthető, miért az a város mottója, hogy "City within a Park", azaz "város a parkban".


A város természeti örökségéhez tartoznak szakadékok, lápos területek, dimbes-dombos erdőségek, vízpartok és még sorolhatnánk. Nem csoda hát, hogy Torontó természetes állat- és növényvilága is meglepően színes és összetett. Bátran állítom, hogy nagyon sok torontóit is meglepne, hányféle emlős- és madárfajok, hüllők, rovarok és bogarak stb. honosak a városban. Mivel a város lakossága folyamatosan növekszik, így a minket körülvevő természetes környezet egyre fokozottabb stressznek van kitéve. Az urbanizáció következményei többek között a talaj folyamatos eróziója, árvízek vagy a madarak és állatok élőhelyeinek csökkenése. Természetesen komoly programok működnek a város természetes környezetének védelmére, de emellett azt is látja az ember nap mint nap, mennyire gyorsan változik a város a  folyamatos növekedés és magas számú bevándorlás miatt...

Hadd álljon itt néhány kép bizonyítékul, milyen fajokkal találkozhatunk a városban, amihez gyakran még a parkokig sem kell eljutnunk. Mi is fényképeztünk már sólymot az erkélyről vagy láttam őzeket a metróból munkába menet... Minden itt látott kép - a fentieket is beleértve - a városon (GTA) belül készült. További képekért ide vagy ide érdemes ellátogatni. :)


Nincsenek megjegyzések: