szombat, július 09, 2011

Torontó jólététől


Múlt héten indult útjára a "Wellbeing Toronto" nevezetű weboldal béta verziója. Az új weboldal arra ad lehetőséget az oda látogatóknak, hogy feltérképezzék és összehasonlítsák Torontó különböző területeit szociális, gazdasági, civil stb. mutatók alapján. Olyan kérdésekre is választ kaphatunk, mint pl. melyik városrészben van a legtöbb sportépület; hol van a legtöbb buszmegálló, sőt arra is, hogy van-e a kettő között összefüggés. (A válasz erre a kérdésre egyébként "igen, van", hiszen több sportpálya, edzőterem, hokipálya stb. van a külvárosi területeken, ahol általában több a buszmegálló is. A belvárosban ugyanis vannak más közlekedési eszközök is.)
Akit érdekelnek az ilyen és ehhez hasonló statisztikák a várossal kapcsolatosan, próbálja ki az oldalt. Ime néhány példa ízelítőül. (A weboldal csak a szűkebb értelemben vett Torontót veszi alapul, azaz nem a GTA-t - Greater Toronto Area.)

1.-2. Az első térképen az átlag családi bevételek városi elosztása látható. Könnyű átlátni, merre élnek a leggazdagabbak Torontóban. :) Középen, a legsötétebb színnel ábrázolt városrész neve "Bridle Path-Sunnybrook-York Mills". A Bridle Path utcája egyfajta városi nevezetesség is, amerre a milliomosok élnek és nem egy ismert világsztár villája áll ott. Nos, arrafelé az éves családi bevétel 678.935 dollár. Csak összehasonlításképpen: amerre mi lakunk, ott az éves átlag bevétel 84.386 dollár, míg a környéken, ahol dolgozom 81.403 dollár.
A második képen az átlagbevételek elosztásának egyenlőtlenségei láthatók. Érdekes módon a Bridle Path környékén a legkisebbek az egyenlőtlenségek az egész városban, ami azt jelenti, hogy a legtöbb ott lakó család 678 ezer dollárhoz közeli bevétellel büszkélkedhet évente, hiszen alig van a családok között kilengés.3-4-5-6. A harmadik kép a látható kisebbségek eloszlását mutatja Torontón belül, amiből jól látszik, merre élnek igen meghatározó többségben és merre kevésbé. Ezen a képen az összes kisebbség összevonva látható,


míg a másodikon a feketék területi elosztása látható, 


a harmadikon az araboké,


az alábbin pedig az oroszul beszélőké. Meglepő volt számomra, hogy az oroszoknak fent északon mekkora közösségük lehet. Természetesen többfelé élnek ők is a városban, de az adatok alapján Westminster környékén meghatározó arányban élnek a többi ott lakóhoz képest.


7. Az alábbi térkép a városban élő munkanélküliek területi elosztását mutatja. Szépen látszik, hogy a munkanélküliek legnagyobb számban a külvárosi területeken vagy egészen a belvárosban laknak.


8. A nyolcadik térképen azon városi épületek eloszlása látható, amelyek 2002 és 2008 között ún. "zöld" átalakításon (green retrofits) mentek keresztül annak érdekében, hogy működésük energiatakarékos legyen.


9. Az utolsó képről a helyi foglalkoztatottság aránya olvasható le. A Bay utca környéke kb. 180.000 embert foglalkoztat, ami Ajax és Pickering lakossága lehetne együttvéve, magyarországi viszonylatban pedig kb. Miskolc lakosságáról beszélhetünk. Ezzel a szemben a Lambton Baby Point nevű városrészben dolgoznak a legkevesebben, összesen 391 személy.Én a fentiekben csak olyan eredményeket mutattam be, melyek az egész városra vonatkoztak és csak egyetlen mutató/indikátor alapján. Az oldal lehetőségek ad arra is, hogy kiválasszunk egy-egy városrészt és kifejezetten arról nézhessünk adatokat, de arra is, hogy több szempontot egyszerre vizsgálhassunk, vagy akár hogy összehasonlítsunk több városrészt egy-egy szempont alapján. A jelenlegi 148 vizsgálható mutató csoportjai: demográfiai, gazdasági, egészségügyi, környezetvédelmi, biztonsági stb. Aki kedvet kapott a további nézelődéshez, kattintson ide,  majd a Get Started gombra.

2 megjegyzés:

Sabata Feri írta...

Ez egy nagyon érdekes "játék" nagyon sok érdekes, értékes infót meglehet így tudni. Köszönjük!!

Livia írta...

Köszi Feri, örülök, hogy tetszik. Én is jókat "játszadoztam" az oldalon, közben pedig még hasznos is. :)

Régen hallottam egyébként rólatok, hogy vagytok, mik történnek veled és a kis családoddal? Ha lesz időd, kedved, írj magatokról pár sort levélben! Érdekel, hogy s mint vagytok!