szombat, május 30, 2009

Doors Open Toronto 2009

Csak el ne szóljam magam, de lassan itt a jó idő és ezzel az idei Doors Open Toronto program is.

Ha emlékeztek előző évekről, akkor nem meglepetés, hogy minden évben van egy hétvége, amikor a város történelmi, kultúrális, építészeti különlegességei kinyitják kapuikat a nagyközönség előtt. Az épületek az év többi részében vagy egyáltalán nem ,vagy csak belépődíj ellenében látogathatók. Ebben az évben, amikor a program tizedik évfordulóját ünnepelte, 175 épület közül válogathattak az érdeklődők. A modern épületektől kezdve a történelmi emlékhelyekig, a világítótornyoktól a múzeumokon, gyárakon, temetőkön át a banképületekig, iskolákig, kúriákig sok-sok érdekesség állt nyitva múlt hét végén.
A korábbi évek sikerein felbuzdúlva, 2002-ben egész Ontarióra kiterjesztették a programot Doors Open Ontario néven, s így azóta minden évben április és október között sokszínű rendezvényekbe akadhatunk szerte a tartományban. Észak-Amerikában igaz Torontó rendezte meg elsőként a Doors Opent, azonban a program története Európába vezet vissza. Franciaország nyitotta meg kapuit elsőként 1984-ben, akit Glasgow követett 1990-ben. Azóta 48 európai ország vesz részt minden év szeptemberében a programsorozatban az Európai Örökség Hónap keretében. Pár helyszín szerte a világból: Magyarország, London, Skócia, Törökország, Spanyolország, Románia, Írország, Németország, Ausztria, New York City, New York, Denver, Colorado stb.

Ahogy a korábbi években, most is igyekeztünk Billel kiválasztani néhány, számunkra érdekes helyszínt. Mindketten elkészítettük a magunk listáját, összevettük, majd földrajzilag is megnéztük, mi lehetséges egy nap leforgása alatt. :) Mindenképpen nézzétek meg a teljes felsorolást, mert érdemes, de íme a mi végső listánk.

1. Az első helyen nálunk a Don Jail landolt, ahová azonban sajnos nem sikerült bejutnunk. Az első helyezés oka egyrészt az volt, hogy az egykori börtönépületet hamarosan átalakítják (kórház lesz belőle), így elvileg most lett volna az utolsó alkalom, hogy eredeti állapotában megnézhessük. Azonban sokan már előző este letáboroztak az ajtóknál, hogy másnap biztosan bejussanak, így "átlag" látogatóként esélyünk se lett volna. Viszont jó hír, hogy a hatalmas érdeklődésre tekintettel egy rövid ideig nyáron még látogatható lesz az épület, amit mindenképpen tervezünk. Majd akkor írok a helyről bővebben.2. A börtönt tehát kihagyva elsőként a Michener Institute for Applied Health Sciences-t néztük meg. A Michener Intézményét 1958-ban alapították, ami mára a világ egyik elismert oktató intézményévé nőtte ki magát az orvosi képzésben. A Doors Open hévégéjén szakemberek és tanulók csoportja állt rendelkezésünkre, hogy kis betekintést nyújtsanak, hogyan is néz ki egy DNS a mikroszkóp alatt vagy mi a különbség egy kicsit problémás és súlyos PAP-teszt között. Végigsétálhattunk a kutató-, illetve tanulólaboratúriumok között, ahol mindenki kiválaszthatta a számára érdekes részeket, úgy mint sugárkezelések, citológia, genetikai technológiák, gyógyszerészeti kutatások, ultrahang, CT és sok más. Sajnos fényképezni nem lehetett a termekben, hiszen körülöttünk igazi emberi szervek is voltak, amiket kérték, hogy tartsunk tiszteletben. Igazán érdekes kirándulás volt, Zoli unokatestvérem többször eszembe jutott közben, aki kezdő orvosként dolgozik egy miskolci kórházban. :)


3-4. Második, illetve harmadikként az új és a régi városházát néztük meg. Az új városháza, a City Hall világszerte egyfajta szimbóluma lett Torontónak, melyet 1965-ben építettek. Nem mintha én odalennék az épülettől, de az előtte levő teret és az állandó mozgalmasságot szeretem. Jó ötlet, hogy a városháza szerves része a város életének, ami előtt állandó programok vannak. Télen itt működik a városi korcsolyapálya, amiről korábban már többször tettem fel képeket. A hétvégén bekukkanthattunk különféle üléstermekbe, a polgármester szobájába stb, de mi tkp. csak felmentünk a magasabbik szárny tetejére, hogy onnan fényképezgessünk. :)
Ide kattintva most a városháza előcsarnokáról láttok egy 360 fokos képet.

A régi városháza (Old City Hall) épülete az újhoz képest már sokkal szemrevalóbb. Torontó harmadik városházában városi tanács 1899 és 1966 között ülésezett, melyet az az Erward James Lennox tervezett, akinek korábbi munkái közé tartozott a Casa Loma vagy a King Edward Hotel is. A régi városháza ma a tartományi bíróság épülete lett. A benti séta közben önkéntesek meséltek a látogatóknak az épület múltjáról, amiből mi sajnos nem sokat hallottunk, mert ekkortájt kicsit rosszul lettem és inkább kiültem az épület elé pihenni. Aznap elég szép időnk volt, habár nem túl meleg.


5. A nap végén pedig még eljutottunk a St. Michael's Cathedral-be, ami majd 1.8 millió római katolikus anyatemploma a Torontói Főegyházmegyében. A katedrálist 1848-ban szentelték fel. Az alapkövet Michael Power püspök tette le, aki a város első katolikus püspöke volt, s aki ezt követően nem sokkal tifuszban meghalt. Az épületet William Thomas építész tervezte a 14. századi, angliai York Minister Cathedral nyomán.


A végére pedig TheSpectralReview két videója a Doors Openről. Jó hétvégét mindenkinek!2 megjegyzés:

Martalóc írta...

Jó, hogy megírtad mikor van ez az egész. Már sokszor el akartam menni, de mindig lemaradtam, mert csak utólag mondták, hogy mikor volt a kult. örökség napja. A rákövetkező évre meg ismét elfelejtettem.
Azon gondolkodom, hogy az angol katonák vörös posztóból készült kabátja nem koszolódott-e el nagyon a háborúban. Vagy volt valami jó mosószerük? Esetleg mindenféle folt volt a kabátokon?

Livia írta...

Na majd akkor ebben az evben emlekeztetlek! :) Megneztem a programokat, sok erdekes helyszin lesz mindenfele.
A katonai ruhakkal kapcsolatban pedig en a foltokra szavazok. A verfoltokat es sok minden mast nem tudom milyen eredmenyesen szedtek ki... es milyen gyakran... Bar ki tudja, talan volt valami trukk, amirol nem tudunk... :)