szombat, február 21, 2009

Old Town Toronto - Torontó legrégibb városrésze

"Old Town Toronto" nemcsak Torontó legelső, így legrégibb városrésze, ami a város múltjáról és a turizmusról szól. Nagyszerű hely is a mindennapi élethez a sok színházzal, történelmi emlékkel, a St. Lawrence Market-tal, a sok kiváló, különleges éttermekkel és pub-okkal egyetemben. Legutóbb, mikor Ildivel ott voltunk, találtunk is egy kedves, csendes mellékutcát nagyszerű lakásokkal, ahol mi is el tudnánk képzelni az életünk - gondoltuk. :)
Old Town Toronto-nak több külön kis városrésze van, amit mind érdemes végiglátogatni.

Corktown-ba a viktoriánus időkben ír bevándorlók települtek, akik 1822-ben alapították meg a St. Paul római katolikus templomot, majd 1889-ben a St. Paul Bazilikát, ami egy csodás történelmi emlék. A környéken nagyon helyes viktoriánus házakat találhatunk a mellékutcákban és Torontó legrégebbi templomát, az 1844-ben épült Little Trinity anglikán templomot.
A Town of York 1793-tól létezik. Több történelmi épületet nézhetünk meg erre, mint pl. a George Brown College (főiskola) épületét.


A Gooderham and Worts, Distillery (szeszfőzde) District sűríti magába Észak-Amerika legnagyobb viktoriánus ipari épületeit. A környék otthona sok kézműves és híres 'Home Decor' boltoknak. Akik egyedi kézműves boltokat, művészeti galériákat szeretnének látogatni, azoknak mindenképpen ajánlom ezt a környéket.

A St. Lawrence Neighbourhood a The Esplanade utca mentén húzódik, ami eredetileg az Ontario-tavat szegélyezte. (Ma az utca jó pár utcatömbbel van északabbra a tótól.) A területet az 1970-es években kezdték fejleszteni, s mai napig tanulmányozzák a várostervező szakemberek. A környéken a múlt és a jövő szép összhangban él egymással, gondoljunk csak a Városházákra, a St. Lawrence piacra vagy a sok új építésű condominiumokra/öröklakásokra.


A Parliament Square környékén álltak egykor Felső-Kanada első parlamenti épületei, amik azonban 1812-ben leégett az amerikai háborúban. (Visszavágásként az angol csapatok megtámadták Washingtont és leégették az elnöki rezidenciát. Amit egyébként ezután nagyon gyorsan újjáépítettek, mintha semmi sem történt volna, s azóta hívják az épületet Fehérháznak.) Ezen a történelmi helyen ma egy autómosó és egy Porsche kereskedés áll. Aktivisták dolgoznak több éve azon, hogy a területet visszaszerezzék.A St. Lawrence Market Neighbourhood a régi Torontó városrészének egyfajta történelmi szíve. A piacépületeken kívül itt található az egyik legtöbbet fényképezett torontói épület, a The Gooderham, más néven Flatiron, de itt láthatjuk a St. James templomot és parkot, a Toronto Sculpture Gardent és sok más érdekességet. Old Toronto ezen kerületét semmiképp nem érdemes kihagyni. (A következő bejegyzésben erről írok majd bővebben.)


A Courthouse Sq. már a Yonge Street és a King metróállomás környéke, ahol a Canadian Pacific Railway eredeti központja is állt (ami annak idején a legmagasabb épület volt). A King Street East korábban a bevásárlóközpontok egyik nagy központja volt, mielőtt a hangsúly át nem helyeződött a Yonge Streetre. A bíróság épülete is itt van a környéken, az Adelaide Streeten egészen pontosan.
St. James környéke ad otthont a róla elnevezett St. James katedrálisnak, ami 1797-ben faszerkezettel épült. A templomban többek között történelmi túrát tehetünk vagy múzeumot látogathatunk. A harangtorony egy egész nagy harangkészlettel rendelkezik, amiket gyakran egyszerre szólaltatnak meg. A parktól délre található a már említett Sculpture Garden (szoborkert) és az 1850-ben épített St. Lawrence Hall.A Queen Street East egy érdekes és különleges vásárlóközpont sok magáncéggel, kis üzletekkel. Több tekintetben megállt itt az idő, amit igyekeznek fenntartani éstovább pezsdíteni az utca mindennapjait. A Queen utcán közlekedő villamos összeköti a környéket a város belvárosával (a Városházát az Eaton Centre-rel és a Corktown-nal), amit egyébként a világ egyik legjobb tömegközlekedéseként tartanak számon. (Ne kérdezzétek, nem tudom, miért.)

1 megjegyzés:

Martalóc írta...

Köszi, érdekes cikk. Nekem kicsit tömény volt, mármint csekély volt az agyi kapacitásom a sok információ megjegyzéséhez.
Nem is tudtam, hogy ezek ott háborúztak egymással a 19. század elején.